Přejít k hlavnímu obsahu
očkování proti klíšťové encefalitidě
21. 7. 2022
Na zdraví se musí chytře

Je vhodný čas na očkování proti klíšťové encefalitidě?

S očkováním proti klíšťové encefalitidě bychom vzhledem k tomu, že v České republice je každoročně nejvíc nakažených v rámci Evropské unie, rozhodně neměli váhat. Na zimu čekat nemusíme.

Klíšťová encefalitida je druh virové infekce, jehož nositelem zpravidla bývají infikovaná klíšťata. Ta se na našem území vyskytují téměř na každé louce, v každém lese, ale i městském parku, což je také jeden z důvodů, proč je v České republice v rámci Evropské unie každoročně nejvíce nakažených. Ovšem mnoho lidí si bohužel neuvědomuje, že dopady tohoto onemocnění bývají často fatální. Každý by proto měl zvážit, zda se proti klíšťové encefalitidě nenechat naočkovat. 

Klíšťová encefalitida v České republice 

Jelikož doposud neexistuje spolehlivá léčba tohoto závažného onemocnění, zůstává tou nejlepší možnou ochranou očkování. A přestože jde o velmi účinný a zároveň naprosto jednoduchý způsob prevence, mnoho lidí v tuzemsku se k němu bohužel stále nemá. To je ovšem v souvislosti s neustálým nárůstem aktivity klíšťat (vzhledem k mírnějším zimám) velmi riskantní. 

Jak a kdy se nechat očkovat

Očkování proti klíšťové encefalitidě se skládá ze tří vakcín. Ačkoliv s ním můžete začít kdykoliv během roku, obecně se doporučuje nechat si aplikovat první dávku v zimě. V chladných měsících je totiž aktivita klíšťat téměř nulová, a proto si tělo před začátkem sezony stihne vytvořit dostatek protilátek. Druhá vakcína se poté podává 1 až 3 měsíce po první dávce a třetí pak po dalších 5 až 12 měsících. 

Očkovat se můžete nechat opravdu kdykoliv, ale je potřeba vzít v úvahu, že letní vakcinace probíhá trochu odlišným způsobem. V teplých měsících se používá tzv. zrychlené očkovací schéma, aby požadovaná ochrana nastoupila v období zvýšené aktivity klíšťat co nejdříve. Mezi první a druhou dávkou očkování je rozestup pouze 14 dnů, třetí dávka se podává stejným způsobem jako při běžné vakcinaci, tedy v odstupu 5 až 12 měsíců.

Pokud jste tedy z nějakých důvodů nestihli očkování v zimě a využíváte až letního modelu, je opatrnost určitě na místě. Přestože se 14 dní po první dávce vakcíny udává účinnost očkování až 60 %, plný efekt ochrany se rozvine až mezi 7 a 14 dny po druhé dávce. Poté už nabíhá výsledek očkování tak, jak má, a očkování vás před nebezpečnou nemocí ochrání na 95 až 98 %.

Dobrou zprávou ale je, že už první dávka vakcíny má schopnost zabránit tomu, aby případné nakažení klíšťovou encefalitidou a průběh nemoci měly fatální následky.

Příspěvek na očkování od ZP MV ČR

 

Očkování proti klíšťové encefalitidě sice nespadá do kategorie očkování plně hrazených pojišťovnou, ale Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra nabízí příspěvek až 2 000 Kč na tento typ očkování proti infekčním onemocněním.
Po 50. roce věku pojištěnce je již očkování plně hrazeno pojišťovnou.
 

Očkování je doporučováno všem, ovšem pozornost by mu měli věnovat především lidé po čtyřicítce a výše. Riziko tohoto onemocnění a jeho závažných následků totiž roste s věkem. 

Je třeba nechat se přeočkovat? 

Nutnost přeočkování závisí především na imunitním systému každého jedince. Pro všechny z nás však platí, že vakcína rozhodně není účinná po celý život. Jako doporučený interval pro posilující dávku se uvádí 3 až 5 roků po ukončení první očkovací série, neboť po takové době se získané protilátky stávají neúčinnými. Podle některých klinických studií je ovšem možné, že je toto očkování účinné až 8 let. 
 

Aktuálně