Přejít k hlavnímu obsahu
na paddleboardu
10. 8. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Na paddleboardu si procvičíte svaly, i když nepádlujete

Ovládnout základní postoj na paddleboardu vůbec není složité. A tak si jízdu na vodě může užít každý. Odmění se vám novými zážitky a zlepšíte si kondici. Vyzkoušejte ho. Stojí to za to.

Člověka, který stojí na plováku a pohybuje se po vodní hladině za pomoci pádla, viděl nejspíš už každý. Kdo si tuto sportovní aktivitu ještě nevyzkoušel, neměl by váhat. Jestli vás to bude bavit nebo ne, to nezjistíte jinak, než že si paddleboarding zkrátka vyzkoušíte.

Paddleboarding dobývá vodní plochy i toky nejen v Česku, ale i za hranicemi. Na prkně a s pomocí dlouhého pádla se totiž dá jezdit prakticky všude – na rybnících, jezerech, řekách i na moři. Další výhodou je to, že k tomu, abyste na prkně vyrazili, nepotřebujete žádné zvláštní a speciální dovednosti ani dlouhý trénink. Na klidné vodě zvládnete základy rychle. 

Jízda na vodě, v přírodě i pro zdraví

Na otázku, proč si paddleboarding vyzkoušet, existuje spousta odpovědí. Je to krásný a zdravý sport v přírodě. Stačí jakákoliv vodní plocha – klidný rybník nebo tekoucí řeka. Milovníci adrenalinu a ti, co už prkno perfektně ovládají, nepohrdnou ani divočejší vodou. Z prkna a vodní hladiny objevíte nová místa, ale i nové pohledy na místa notoricky známá.

Paddleboarding pomůže vylepšit i vaši fyzickou kondici. A dokonce nemusíte ani pádlovat. Prkno se totiž chová tak trochu jako nestabilní plocha a už jenom udržováním rovnováhy zapojujete do akce spoustu svalů. Při pádlování zapojíte další svalové partie a vydatně procvičíte celé tělo.

Začněte pomalu, krok za krokem

Jak začít? Nemusíte prkno hned kupovat. Dnes existuje řada půjčoven, takže si nejdřív můžete vyzkoušet, jestli tohle bude sportování pro vás. Pro začátečníky jsou vhodná spíše širší prkna, která jsou stabilnější a lépe se ovládají. Další předností je i to, že vedle prkna a pádla už nepotřebujete vlastně nic dalšího.

Pro první kroky, nebo spíše první ujeté metry na vodě, zvolte klidnější vodní plochu, s mírným vstupem do vody. Pokud možno bez ostrých kamenů skrytých pod vodou. Nejprve si na prkno sedněte, kousek se svezte a posléze si na prkno klekněte. Doprostřed plováku. Ostatně i pro „nastupování“ na prkno je nejlepší způsob vkleče. Až získáte jistotu, teprve se na prkno postavte.

Několik věcí musíte udělat ještě předtím, než na prkno „nastoupíte“. Zajistit ploutvičku, tzv. flosnu, nastavit správnou délku pádla tak, aby vám sahalo zhruba 15 cm nad hlavu, a připevnit si bezpečnostní lanko, tzv. leash, na nohu. To proto, aby vám prkno v případě pádu nikam neuplavalo.

Správný postoj a délka pádla

Základem je správný postoj. Na paddleboardu stojíte v místě jeho těžiště, s chodidly vedle poutka a rovnoběžně s osou prkna. Kolena mějte vždy mírně pokrčená, ale záda rovná, nehrbte se. Záběr pádlem netahejte pouze rukama, ale zapojte celé tělo. Na rozdíl třeba od jízdy na kánoi nebo na raftu. Pádlujte pouze před sebou, pádlo vytahujte z vody v okamžiku, kdy se s ním dostanete na úroveň vašeho těla.

Existuje několik základních typů paddleboardů: Allround, který je spíš vhodný pro rekreační uživatele, protože je nejstabilnější. Pak jsou to Touring a Race. Nafukovací plováky se vyrábějí v tloušťkách 15 cm a pro lehčí váhy a děti 12,5 cm. A když mluvíme o nafukovacích plovácích, je důležité, aby byl vždy nafouknutý na správný tlak. Jinak se na vodě prohýbá a po hladině rozhodně neklouže.

Stejně jako pro další vodní sporty platí i pro paddleboarding, že je důležité dbát na bezpečnost. Pozor na počasí, a především na vítr, který pohyb na vodě může hodně znepříjemnit. Rozhodně nepřeceňujte svoje síly. Pamatujte i na to, že vás čeká ještě cesta zpátky. Pokud si nejste jisti svým plaveckým uměním, použijte plovací vestu. Pro děti rozhodně a bez diskuze. A pamatujte, že na vodě nejste sami.
paddleboardy