Přejít k hlavnímu obsahu
bylinky na imunitu
20. 10. 2021
Zdravý životní styl

Na přirozené posílení imunity si přiberte bylinky

Ať už čelíte chladné a chřipkové sezoně, nebo se prostě jen snažíte zůstat zdraví bez ohledu na počasí, vždy je naprostým základem silný a správně fungující imunitní systém. Když je vaše imunita v pořádku, imunitní systém zodpovědný za ochranu před infekcemi a boj s nimi účinně pomáhá odvrátit hrozící nemoc.

Podívejte se, jak imunitnímu systému prospívají některé rostliny a bylinky. 

Zázračné posilovače imunity

Některé byliny jsou antagonistické vůči patogenům, což znamená, že aktivně bojují proti mikroorganismům, jako jsou viry, bakterie, další škodlivé mikroorganismy, nebo dokonce parazité. Podívejme se na rostliny, které mají přímý vliv na posílení a podporu imunity. Nejlepších výsledků dosáhly tyto 4 zázraky přírody: 

  • Echinacea
  • Česnek
  • Ženšen 
  • Houby reishi

Například ženšen pomáhá imunitnímu systému tím, že reguluje imunitní buňky. Mezi ně patří například T-buňky, které jsou v první linii a mohou pomoci vašemu tělu odrazit hrozby. Konzumace česneku je zase pro imunitní systém prospěšná díky obsažené sloučenině allicin, jejíž antibakteriální vlastnosti jsou vskutku mimořádné.
 

Už to dávno nejsou jen odborníci v oblasti tradiční čínské medicíny, kdo říká, že byliny mohou působit jako posilovače imunity. Lékaři i vědci praktikující západní medicínu jsou s léčiteli východních kultur v naprostém souladu. Je vám určitě jasné, že to není jen tak bez důvodu – moderní výzkumy a studie zkrátka prokázaly pravdivost tisíciletí starých medicínských praktik a znalostí.

Deborah Ann Ballard, M.D., M.P.H., interní lékařka v Duke Integrative Medicine, říká: „Pravidelné začlenění vybraných bylin a rostlin do zdravé výživy má pro organismus jen velmi malá rizika, zatímco šance pomoci našemu imunitnímu systému bojovat proti infekcím je přímo obrovská.“

Echinacea

Echinacea je bylina s různými způsoby využití. Podle lékařů má mnoho vlastností, které mohou zmírnit bolest a snížit zánět. Kromě toho má také antivirové a antioxidační účinky. To z této rostliny činí ideální bylinu pro podporu imunitního systému a posílení jeho funkce. Užívání echinacey při příznacích virózy a nachlazení, jako je rýma, kašel, teplota a hlavně přetížení organismu a imunitního systému, může pomoci zkrátit dobu, po kterou jste nemocní, stejně jako snížit závažnost onemocnění.
Výzkumné studie prokázaly, že echinacea může být prospěšná při akutních respiračních infekcích. Je to proto, že dokáže snížit hladinu prozánětlivých cytokinů, které jsou spojeny se zánětem a zmíněnými respiračními potížemi.

Česnek

Česnek je silná antimikrobiální bylina a pomáhá zejména ve střevech. Ve skutečnosti se předpokládá, že látky obsažené v česneku jsou antibakteriální, antivirové a antiprotozoální (tedy schopné bojovat proti parazitům). Tyto vlastnosti mohou pomoci v boji proti infekcím hrudníku a respiračním infekcím.
Česnek obsahuje allicin, a to je sloučenina, která dělá česnek česnekem. Nejde jen o antibakteriální vlastnosti, allicin je totiž zodpovědný také za specifickou štiplavou chuť a silně aromatickou vůni česneku. Podle článku zveřejněného v časopise Avicenna Journal of Phytomedicine je tato rostlina schopná dokonce bojovat proti bakteriím, jako jsou salmonely a E. coli, tedy bakterie způsobující otravu jídlem.
I jako laici jistě česnek používáte při běžném nachlazení a jako prevenci proti němu. Tato informace se předává z generace na generaci bez jakýchkoli chemických rozborů a vědecky prokázaných účinků.
 

Pokud byste přece jen chtěli odborně podloženou skutečnost, můžeme se obrátit na jednu z vědeckých studií. Ta rozdělila účastníky výzkumu na dvě skupiny, z nichž jedna dostávala ke konzumaci česnek a druhá placebo. Výsledek příliš překvapivý nebyl. Lidé, kteří konzumovali česnek, měli menší pravděpodobnost nachlazení, a pokud onemocněli, byli nemocní méně dní než ti, kdo byli zařazeni do skupiny s podávaným placebem.

Ženšen

Dle výzkumů tato bylina posiluje osu HPA, tedy hypotalamus–hypofýza–nadledviny, která je zodpovědná za regulaci reakce imunitního systému na stres. Chronický nebo silný stres může oslabit imunitní systém, takže je důležité, abyste měli silný právě spoj HPA, protože ten vám pomůže zvládnout vliv zátěžových faktorů na váš imunitní systém. Posílením osy HPA posilujete celý imunitní systém.
Ženšen může také udržovat imunitní systém vyvážený tím, že reguluje různé typy imunitních buněk, například T-buněk, B-buněk, přirozených „zabijáckých buněk“ a makrofágů, jež identifikují hrozby pro tělo, vydávají signály o nebezpečí a začínají s nimi okamžitě bojovat. Existují dokonce důkazy, že ženšen dokáže zvládnout všechny příznaky chřipky a její příčinu zcela eliminovat.

Reishi

Reishi, přezdívané také jako „houby nesmrtelnosti“, obsahují beta-glukany, o kterých se předpokládá, že stimulují různé typy buněk v imunitním systému, a to včetně monocytů, již zmíněných „zabijáckých buněk“ a dendritických buněk. Jejich stimulací je imunitní systém schopen lépe detekovat tělu škodlivé mikroorganismy a bojovat proti infekcím.
Existují dokonce i některé důkazy, že beta-glukany v reishi mohou mít protinádorové účinky, které zastavují růst rakovinných buněk. Tuto vzácnou a exotickou houbu si u nás můžete koupit k užívání v podobě prášku nebo kapslí jako doplněk stravy.

Ani se zdravými bylinkami se to nesmí přehánět

Než ovšem začnete užívat některou z těchto bylin, měli byste se poradit se svým lékařem, abyste se přece jen ujistili, že nebudou negativně interagovat s žádnými léky, které případně užíváte. Velmi důležité je také to, aby vám byla stanovena správná diagnóza. 

Vyšetření a konzultace s lékařem, včetně jeho návrhu léčby, je na místě vždy, než se pustíte do zkoušení bylinných léků. Tak či tak, přírodní lékárna je tu pro vás otevřená nonstop.
 

Aktuálně