Přejít k hlavnímu obsahu
koření
28. 6. 2021
Nemoci

Nejpoužívanější koření dokáže i léčit

Koření, respektive bylinky, které obvykle používáme k dochucení jídel, má i mnoho dalších předností. Stejně jako jiné léčivé rostliny se výborně hodí pro zvládání různých zdravotních potíží. Nejznámější bylinky a jejich lety prověřené účinky jsou jistě skvělé, proto bychom vás rádi naučili, jak si vyrobit léčivé přípravky přímo ve vlastní kuchyni.

Bobkový list

Máte-li kašel nebo pokud jste ve velkém stresu, zkuste tuto bylinku použít jako vykuřovadlo. V nehořlavé misce zapalte jeden velký bobkový list. Nechte ho doutnat asi 10 minut a na tu dobu opusťte místnost. Když se do prostoru vrátíte, ihned pocítíte účinky. Vůně bobkového listu působí silně antistresově a rozproudí vaši aktivitu. Látky, které bobkový list při spalování uvolňuje, pomáhají ke zklidnění a relaxaci, ale nemusíte se bát, útlum organismu nenavodí. 
A když si z koření připravíte sirup, působí na kašel dokonce ještě lépe než tradiční a oblíbený sirup jitrocelový.

 

Příprava sirupu

Budete potřebovat:

  • 10 bobkových listů
  • šťávu z jednoho citronu
  • 7 lžic cukru
  • 250 ml vody

 

Bobkové lístky vložte do vody a vařte asi 15 minut, potom je sceďte přes sítko. Získanou tekutinu opět uveďte do varu, rozpusťte v ní cukr a ještě krátce povařte. Následně přidejte šťávu z citronu a znovu nechte přejít varem. Pak už jen přelijte do skleničky, kterou ihned zavíčkujete a otočíte dnem vzhůru.
Na léčbu kašle užívejte 1 čajovou lžičku sirupu 3× denně. Sirup skladujte v ledničce a po otevření používejte maximálně 14 dnů.
 

Majoránka

Asi nejpoužívanější koření – majoránka – je určitě výtečné například do bramboráků. Ale dokáže zázraky také při léčbě rýmy či drobných poranění. Můžete si vyrobit olej či mast, které potom využijete nejrůznějším zdraví prospěšným způsobem.

 

Příprava masti

Budete potřebovat:

  • 3 polévkové lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíci nesoleného másla
  • 1 lžíci jakéhokoli vína

 

Použijte uzavíratelnou skleničku, nasypejte do ní majoránku a zalijte ji vínem. Potom nádobku zavíčkujte, důkladně protřepejte a nechte stát do druhého dne. Následně obsah skleničky přelijte do kastrůlku, ten dejte do vodní lázně a přidejte máslo. Vše mírně zahřívejte asi ½ hodiny. Poté kastrůlek z vodní lázně vyndejte a horkou směs přeceďte přes gázu. Slijte zpět do uzavíratelné nádobky a skladujte v lednici. Vydrží vám 2 až 4 týdny.
Připravená mastička je neocenitelným pomocníkem při léčbě rýmy, stačí, když si ji několikrát denně budete mazat pod nosní dírky a na čelní dutiny. Skvěle působí i při problémech s plynatostí u dětí i dospělých, v tomto případě ji mažte na břicho kolem pupíku.
 

Bazalka

Dalším často používaným kořením je bazalka, královna kožních problémů. Jestliže vás trápí akné, připravte si pleťovou masku z rozdrcených lístků bazalky a kapky citronové šťávy. Masku rozetřete na obličej a nechte působit zhruba 10 minut. Pro dosažení optimálních výsledků aplikujte 3× týdně.


Pokud vás trápí jiné problémy s pletí, rada je až banální. Na postižené místo prostě na 5 minut „přilípněte“ čerstvý, lehce navlhčený voňavý bazalkový lístek.
 

Rozmarýn

Rozmarýn má neuvěřitelné množství pozitivních účinků na naše tělo. Jeho blahodárné vlastnosti například zlepšují trávení, působí proti nadýmání, uklidňují, pomáhají proti únavě či zvyšují krevní tlak. Celkově podporuje prokrvení končetin, působí proti nachlazení, zánětům, usnadňuje otěhotnění, podporuje činnost jater a posiluje paměť. Rozmarýn je moc dobrý jako koření, ale jako čaj by vám zaručeně nechutnal. Proto si udělejte rozmarýnové víno.

 

Příprava léčivého vína

Budete potřebovat:

  • 75 gramů rozmarýnu
  • 1 litr kvalitního bílého vína

 

Rozmarýn nechte ve víně louhovat 1 týden. Sklenice musí být důkladně uzavřená. Po době louhování víno sceďte a skladujte jej v dobře utěsněné nádobě a v chladu.
Rozmarýnové víno popíjejte v množství maximálně ½ decilitru denně, nejde o víno jako takové, ale o lék.
 

Tymián

Tymián vám pomůže při nachlazení, a to opět díky masti, kterou si z něj vyrobíte. Příprava je opravdu jednoduchá. Tymiánová mastička je oblíbená hlavně u maminek malých dětí, protože si dokáže poradit s neduhy, které právě děti trápí nejčastěji. Kašel, nachlazení ani štípance od hmyzu nejsou pro tuto mast žádný problém. Dospělým pak skvěle 1 sáček sušeného tymiánu.

 

Příprava masti

Budete potřebovat:

  • 1 sáček sušeného tymiánu
  • 5 polévkových lžic bambuckého másla

 

Nejprve máslo zvolna rozpusťte ve vodní lázni. Do něj pak přidejte tymián a vše prohřívejte asi 20 minut. Po odstavení z plotny nechte stát v chladu do druhého dne. Další den směs znovu prohřejte a ještě teplou přeceďte přes gázu rovnou do vybrané nádobky. Skladujte v chladu a suchu.
Mastička se obvykle aplikuje 2× denně na bolavá nebo poštípaná místa. Podle aktuálních potíží ji můžete mazat pod nos, na břicho, hrudník, záda a krk nebo na postižené klouby či štípance.
 

Vyzkoušejte recepty, na které nepotřebujete předpis od lékaře, ale zabírají lépe než produkty z lékárny!

Aktuálně