Přejít k hlavnímu obsahu
Posilte svou imunitu s naším receptem
Jídlo

Posilte svou imunitu s naším receptem

O imunitě se mluví hodně a na podzim a v zimě ještě více. Není divu, protože právě v těchto ročních obdobích je naše tělo vystaveno zvýšené zátěži a musí bojovat s mnoha typy možných nákaz a infekcí, o stoupajícím ohrožení koronavirem ani nemluvě.

Zdravá a vyvážená strava má i v případě posilování imunity zásadní vliv, proto se nechte inspirovat našimi tipy na potraviny, které byly vyhodnoceny jako nejsilnější pomocníci zdravé a dobře fungující obranyschopnosti. Využít můžete náš jednoduchý recept na svačinku, kterou můžete konzumovat kdykoli během dne nebo i místo hlavního jídla. Vaše imunita to určitě ocení.


Které potraviny zaručeně posílí imunitu?


Vědci vyhodnotili prospěšnost jednotlivých potravin a surovin pro obranyschopnost našeho organismu. Každá z uvedených potravin obsahuje specifickou látku (obvykle z řady flavonoidů a antioxidantů), které mají zásadní pozitivní vliv na imunitu. Podle výsledků zkoumání byste měli konzumovat následujících 14 potravin: 

  • borůvky (antokyanin)
  • hořká čokoláda (theobromin)
  • kurkuma (kurkumin)
  • mastné ryby (omega-3 mastné kyseliny)
  • brokolice (vitamin C, sulforafan)
  • sladké brambory (beta karoten)
  • špenát (flavonoidy, karotenoidy, vitamin C a E)
  • česnek (allicin)
  • kefír (zvýšení antioxidační aktivity)
  • slunečnicová semínka (vitamin E)
  • mandle (mangan, hořčík)
  • pomeranče, kiwi a červená paprika (vitamin C)

Víte, jak správně použít sladké brambory?


Sladké brambory se začaly těšit oblibě a mnoho lidí je již zcela vyměnilo za brambory běžně používané. Ne vždy a ne všichni však vědí, jak s tímto typem brambor zacházet tak, aby se neztratila jejich základní důležitá funkce, která má mimo jiné příznivý vliv na imunitu.

  • Sladké brambory skladujte na chladném a suchém místě. Jsou více náchylné, a tak byste je neměli používat více než týden po jejich zakoupení.
  • Před vařením brambory pořádně vydrhněte, protože slupka je nejen jedlá, ale právě v ní se schovává nejvíce prospěšných látek.
  • Při vaření brambory propíchejte vidličkou, aby unikla pára.
  • Pokud brambory pečete v troubě, umístěte brambory na plech vyložený pečicím papírem a pečte je při teplotě 200 °C asi 45 až 60 minut, dokud není vnitřek měkký. Před krájením pak nechejte brambory několik minut zchladnout.
  • Jestliže brambory vaříte na sporáku, můžete je vařit v celku nebo nakrájené na kostičky. Pokud zvolíte formu nakrájených kousků brambor, je jen na vás, zda je předtím oloupete nebo ne, ale obvyklejší je varianta s oloupanou slupkou. Brambory vložte do hrnce a přidejte vodu, dokud nebudou zcela zakryty. Hrnec překryjte pokličkou a na středně vysokém ohni nechte brambory vařit do měkka, obvykle asi 15 až 20 minut. 
  • Poté už jenom slijte vodu a brambory můžete podávat k jakémukoli jídlu, například ke smažené brokolici nebo opečenému lososu. Podávat je můžete se špenátem nebo si je klidně dejte samotné a zapíjejte je kefírem.
  • Jakákoli kombinace posilovačů imunity určitě najde ve vaší kuchyni své místo a bezpochyby si na pokrmech připravených z nich vždy pochutnáte.
     

Lososová pikniková paštika s omega-3

Jestliže si chcete zajistit dostatek omega-3 mastných kyselin, a pokud možno často a klidně i vícekrát za den, máme pro vás tip na speciální paštiku, která si hravě poradí s případným nedostatkem zmíněných kyselin ve vašem těle.

 

losová paštikaNa přípravu budete potřebovat:

  • 1× 170g plechovku růžového lososa (vykostěného a bez kůže)
  • 250g vaničku plnotučného smetanového sýra
  • 15 ml citronové šťávy
  • 15 ml baby kaparů
  • 15 ml nasekaného čerstvého kopru
  • 15 ml nakrájené čerstvé pažitky
  • hrubě mletou mořskou sůl a černý pepř na dochucení


Postup přípravy:

Slijte vodu z plechovky s lososem a rybu vložte do misky společně se smetanovým sýrem, citronovou šťávou, kapary, koprem a pažitkou. Vše promíchejte vidličkou, dokud vám nevznikne krémová hmota. Tu dochuťte solí a pepřem dle vlastních preferencí. Přidat můžete i slunečnicová semínka, červenou papriku či jiné dochucovadlo z výše uvedeného seznamu posilovačů obranyschopnosti. Chléb či toust můžete například na závěr ozdobit plátkem pomeranče, fantazii se zkrátka meze nekladou.


Paštika nejlépe chutná s krekry, chlebem jakéhokoli typu, doplněná kyselými nakládanými okurkami a plátky natvrdo uvařeného vejce. Výhodou je zejména variabilita pomazánky, kterou můžete konzumovat kdykoli během dne, skvěle s ní pohostíte případné hosty a pochutnají si na ní děti i dospělí.
 

Aktuálně