Přejít k hlavnímu obsahu
příkrmy
13. 9. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Proč zavádíme příkrmy

Zavádění příkrmů je v životě miminka velmi důležitá fáze. Nelze ji ani uspěchat, ani příliš odkládat. Kojení po čase miminku zkrátka nestačí. Kdy a jak správně s příkrmy u děťátka začít?

Pro mladou maminku, která konečně vyladila svůj biorytmus s cyklem kojení a spaním miminka, je zavádění příkrmů další velkou výzvou. O tom, co a jak zavádět, koluje po internetu tolik informací, že je snadné se v nich ztratit. Každá maminka si tak udělá nejlépe svůj vlastní příkrmový rituál. V tomto článku odpovídáme na klíčovou otázku PROČ ZAVÁDÍME PŘÍKRMY a proč to máme udělat ideálně mezi čtvrtým a šestým měsícem od narození děťátka. 

  • Příkrmy zavádíme jednoduše proto, že růstovým potřebám a náročnosti energetického metabolismu při vývoji miminka již mateřské mléko nestačí. Zároveň tím dítě připravujeme na období samostatného stravování.  
  • Zhruba do šesti měsíců po narození se miminko nachází v období, kdy střevní sliznice tenkého střeva propouští přímo imunitní buňky z mateřského organismu v podobě mateřského mléka. Děťátko tak má kromě vlastní tvořené imunity jistý imunitní štít dodaný maminčiným kojením.
  • Před čtvrtým měsícem po narození střevní trakt nedokáže aktivně přenášet složité molekuly obsažené v potravě do krevního oběhu. Na jiný zdroj energie i zpracování si musí zvyknout i jaterní metabolismus a ledviny.
  • Rozhodně nelze nahradit zavádění příkrmů „hustějším“ kravským mlékem z kojeneckých formulí. Na dodržování přesného postupu a správnou přípravu nedejte dopustit, koncentrovanější kojenecká mléčná formule nebo „přilepšení“ mléčnou formulí ke kojení by mohlo vážně poškodit ledviny miminka nadměrnou zátěží bílkovin. 
  • Zavedení příkrmů je běh na dlouhou trať. U miminka musí proběhnout návyk na novou chuť, vývoj správného polykání tužších složek potravy než mléka z prsu nebo z lahve. Trávicí enzymy musí být produkovány v dostatečné míře a zároveň musí dozrát sliznice, především její imunitní systém, aby přijatou potravu toleroval jako základní živinu. Buduje se i mikrobiom v tlustém střevě, organismus se kolonizuje novými, nám prospěšnými mikroby.  
  • Zavádění příkrmů by mělo probíhat od začátku jen po lžičkách a dostatečným zavedením plastovou lžičkou hlouběji do pusy. Miminko je zvyklé pouze na tekutou potravu z prsu, proto příkrm nesprávně podaný jen do přední části pusy spíše „vyblinkne“, než aby jej posunulo polknutím dále. Toto je častá počáteční chyba maminek, které se pak mylně domnívají, že miminku příkrm nechutná. 
  • Příkrm by měl být ideálně jednosložkový a měl by začínat na několika lžičkách. Postupně lze přidávat na počtu lžiček. Nenutit velké množství a nepřehánět to s frekvencí trénování. Ideální rytmus je vždy po třech dnech měnit druh příkrmu. Do tří dnů totiž spolehlivě poznáme na stolici a případném nadýmání, jestli novorozenecký organismus danou potravinu toleruje.  
  • Vždy respektujte potřebu plného kojení i při zavádění příkrmů. Zejména v prvních dnech a týdnech nemusí příkrm vůbec energeticky stačit, protože často projde střevem nestrávený nebo se tráví jen částečně. 
  • Miminko musí pevnou stravu vždy přijímat v sedě. I ležící miminko lze držet vzpřímeně s podepřenou hlavičkou. To je důležité i pro návyk správného polykání a prevenci zakuckání.
  • I při zavádění příkrmů vždy dbejte na odříhnutí miminka a pravidelné masáže bříška pro podporu peristaltiky střev. 
  • Neodkládejte zbytečně ani zavedení lepkových příkrmů. Dnes lze spolehlivě zjistit toleranci lepku u dítěte a stanovit také protilátky proti různým potravinovým alergiím. Platí, že čím dříve tuto zkušenost dítě získá, tím lehčí bude do budoucna případná prevence tohoto problému.  
  • Vyvarujte se zbytečného experimentování s exotickými druhy ovoce a zeleniny, složitých kombinací, přesolování nebo přislazování příkrmů. Zbytečné chyby a ignorování signálů horší tolerance dané potraviny vedou k rozvoji průjmů, zánětlivých i alergických zdravotních komplikací a také dětské obezity. 

Největší radost vám nakonec poskytne miminko samo, když bude radostně zkoušet všemožné druhy zeleniny, ovoce, později i masa a moučných jídel a bude mu zdravě chutnat, cokoli mu podáte. Trochu menší radost bude mít tatínek nebo členové rodiny, kteří budou po miminku uklízet. Zavedením příkrmů jste vlastní dítě mílovými kroky posunuli v jeho cestě životem.

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně