Přejít k hlavnímu obsahu
Očkování školí dětskou imunitu
18. 10. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Očkování školí dětskou imunitu

Kromě povinného očkování dnes můžeme na základě doporučení dětského lékaře děti očkovat celou řadou výběrových vakcín. Pár otázek kolem očkování pro vás zodpovíme v tomto článku.

Jak dětem očkování pomáhá v procesu tvorby imunity? 

Děti přicházejí na svět s jistou základní imunitní výbavou, která ale zdaleka není připravená na kontakt s podněty z vnějšího prostředí. Imunitní buňky jsou sice vytvořené, ale jejich jednotlivé „profese“, tedy budoucí účel fungování, se musí dotvořit. V praxi to znamená, že až zásahem proti infekci a následným uložením této zkušenosti ve formě „paměťových“ buněk si tělo buduje celoživotní odolnost vůči každé jednotlivé infekci, se kterou se potkalo. 

Úplně vyškolená kompletní imunita člověka vzniká až v rané dospělosti. I tehdy je ještě zranitelná vůči novým typům nákazy, jak jsme viděli při poslední pandemii nového koronaviru. 

Období dětství je rozhodující pro to, jak „velkorysá“ bude do budoucna imunita, tedy jestli bude tolerovat mnoho cizorodých látek, nebo naopak „vystartuje“ alergickou reakcí po každém i sebemenším útočníkovi. Zde se tedy formuje nejen samotná imunita, ale i její imunotolerance. Proto se dnes upouští od přehnaného chránění dětí před bakteriemi a přehnanou sterilizací všeho, na co dítě sáhne, lepší je mírná a rozumná expozice nejen půdním bakteriím, ale i mikroorganismům v prostředí, na domácích zvířatech atd. 

Jak funguje samotné očkování? 

Očkování je něco jako vzdělávání. Mladý organismus je vakcinací – malou injekční dávkou usmrceného viru nebo jeho součástí – trénovaný tak, že je vakcína vpravena injekcí přes kůži do svalových buněk, kde se mimo jiné nachází i „označovací“ dendritické buňky, které zviditelňují možnou potenciální infekci. Tím se nastartuje obranný mechanismus těla, oprava a vytvoří se imunitní paměť. Tělo nebylo toxiny dané infekce vůbec poškozeno, přišlo do styku pouze s malou částí viru nebo bakterie ve vakcíně. 
Očkování tedy samo o sobě nevyvolá žádnou nemoc, pouze reakci na infekci, někdy doprovázenou teplotou, bolestivostí svalů, u malých děťátek i neklidem a plakáním. 

Potřebují naše děti očkování i v dnešní době, kdy mnoho nemocí umíme vyléčit? 

Dost rodičů se dnes zamýšlí nad tím, jestli nejsou některé nemoci, které nacházejí v kalendáři povinného očkování dětí, již tak dávno vymýcené, že je vlastně zbytečné proti nim očkovat. Jenomže k této problematice je nutno přistupovat s velkou rozvahou a opatrností. Očkování v evropských zemích, USA, Austrálii a v několika asijských zemích se dá považovat za víceméně srovnatelné, ale zdaleka tak tomu není po celém světě. V mnoha zemích jsou navíc „domácí“ endemické infekce, které se u nás vůbec nevyskytují. S cestováním, dovolenými na jiných kontinentech a migrací skokově narůstá i riziko, že si z dané země přivezeme vzácnou nemoc, na kterou u nás již lékaři vůbec nemyslí. 

Dalším rizikem je prosté šíření mezi lidmi v kolektivu. Dnes již v jeslích, školce, škole a v pracovních kolektivech denně potkáváme různě odolné a různě imunotolerantní lidi, někdo například nemohl být očkovaný, někomu již imunita zeslábla věkem. V tomto různorodém prostředí je pak velmi důležité, aby co nejvíce lidí bylo naočkováno, protože pak se infekce prostě nešíří dál. 

Někteří jedinci, například zdravotníci, sociální služby, policisté, pokladní a prodavači, pracují v exponovaných profesích, kde se denně setkávají s lidmi s ohroženou nebo nefungující imunitou. Zde je důležité vědět, že očkování je chrání před zavlečením infekce do vlastní rodiny, na vlastní děti a rodiče s oslabenou imunitou. 

Očkování je tedy především vymoženost, o které by se nemělo zbytečně uvažovat, spíše se těšit na další a novější generace vakcín, které budou čím dál tím jednodušší a pokud možno šetrnější. V tomto směru nás pandemie posunula mílovými kroky dál, mRNA vakcíny současné generace jsou již jednoduché biomedicínské produkty, které nevyvolávají téměř žádné vedlejší účinky, pouze plní roli „školitele“ imunitní paměti.

Očkování bude v budoucnu nejen otázkou prevence infekcí, ale i významnou součástí prevence rakoviny. Ostatně již teď vidíme obrovské úspěchy očkování mladých dívek a chlapců proti infekci HPV (papilomavirem), která z velmi častého nádorového onemocnění během pár let udělala vzácně se vyskytující a ustupující onkologickou diagnózu. Očkování pak velmi významně podpoří nejen naše zdraví v produktivním věku, ale i zdravé stárnutí. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

ZP MV ČR přispívá na očkování dětí

 

Využijte příspěvku od zdravotní pojišťovny na očkování svých dětí. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR přispívá dětem až 2000 Kč na všechna očkování, která nejsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně