Přejít k hlavnímu obsahu
Monika Karch
17. 11. 2022
Pohyb Od početí do tří let

Rozhovor: Cvičení před porodem a po něm

O užitečnosti cvičení před porodem i po něm jsme si povídali s fitness cvičitelkou, lektorkou jógy, trenérkou, ale i porodní asistentkou Monikou Karch. Mluvili jsme i o tom, jak je pro maminky výhodné cvičit online.

Monika KarchCvičení online je vždy po ruce

Moderní holky cvičí online, jak se píše na webu onlinefitness.cz. Platí to samozřejmě i pro maminky, včetně těch nastávajících. Vyzkoušejte živé fitness lekce s top trenéry u sebe doma.
Monika Karch není jen trenérkou, fitness cvičitelkou či lektorkou jógy. Věnuje se maminkám i jako porodní asistentka, kdy pečuje o ženy v průběhu těhotenství i po něm.

  • Pomáháte budoucím maminkám připravit se na porod. Jaké místo má v této přípravě cvičení? Jak pomáhá?

Pohyb je důležitou součástí každodenního života a to platí i v těhotenství. Správná a přiměřená fyzická aktivita předchází řadě těhotenských komplikací a připravuje tělo na samotný porod. Cvičením v těhotenství můžeme předejít bolestem pohybového aparátu a nevolnostem, zmírnit otoky, snížit riziko vzniku těhotenských komplikací, jako je těhotenská cukrovka či vysoký krevní tlak, nebo uvedené těhotenské obtíže alespoň zmírnit. Pomocí vhodných cviků docílíme toho, aby mělo tělo sílu, ale současně bylo i uvolněné, což je pro porod důležité. Porod je dynamický proces, kterému se tělo v jeho průběhu různě přizpůsobuje. Pokud žena své tělo zná a umí s ním pracovat, je to vždy obrovskou výhodou. 

  • V jaké fázi těhotenství je vhodné s cvičením začít? 

Ideálně ještě před otěhotněním. ☺ Opravdu nejlepší je, pokud se žena už nějaké pohybové aktivitě věnuje před těhotenstvím. Může to být cokoli – chůze, tanec, jóga… Pokud je tělo na fyzickou aktivitu zvyklé, může žena s cvičením pokračovat nadále, i když některé pohybové aktivity je samozřejmě potřeba těhotenství přizpůsobit. Jestliže žena před otěhotněním necvičila, je ideální začít v druhém trimestru těhotenství. Ale nikdy není pozdě. Vždy je dobré konzultovat vhodnost cvičení s ošetřujícím lékařem.

  • Jak se proměňuje způsob cvičení či cviky samotné během postupujícího těhotenství?

To je velmi individuální. Záleží na povaze cvičení, kterému se žena věnuje, a na tom, jak je zvyklá na fyzickou zátěž. Jinak bude vypadat trénink aktivní sportovkyně a jinak trénink ženy, která se cvičením začala až v těhotenství. Ale obecně by se žena během cvičení a po něm měla cítit dobře. Intenzitu cvičení by si měla zvolit podle toho, jak se aktuálně cítí. Je přirozené, že někdy je těhotná žena plná energie a zvládne svižné cvičení, ale taky je normální, že je unavená a bude pro ni vhodnější nějaká klidnější lekce protahování nebo jemné jógy.  

  • Porodem vaše pomoc nekončí. V čem je důležité cvičení po porodu? Co maminkám přináší? Jak dlouho po porodu obvykle cvičí?

Ženské tělo se během těhotenství velmi rychle mění a přizpůsobuje se rostoucímu dítěti. Aby rekonvalescence po porodu proběhla co nejlépe, je potřeba zapojit i správné cvičení. Čím dříve, tím lépe. Protože to, jak se tělo po porodu zotaví, pak může ovlivňovat každodenní i sexuální život a další těhotenství i porod. Vždy ženám doporučuji, aby si po porodu, obzvlášť pokud se jednalo o operační porod, zašly alespoň párkrát na konzultaci s gynekologickou fyzioterapeutkou nebo někým, kdo se touto problematikou zabývá. 
První den po porodu by žena měla zapojit pouze dechové cvičení, další dny poté postupně zapojovat vhodné rehabilitační cviky na aktivaci středu těla a pánevního dna. Po porodu císařským řezem je včasná mobilizace a rehabilitace velmi důležitá, protože se tak předchází řadě poporodních komplikací a přispívá to ke správné regeneraci. V šestinedělí by žena měla mít především prostor pro zotavení po těhotenství a porodu a pro péči o novorozence. Během tohoto období úplně stačí rehabilitační cvičení a procházky na čerstvém vzduchu. Po šestinedělí se žena může pomalu vracet k pohybovým aktivitám, na které byla předtím zvyklá. Důležité je však vždy začít s aktivací a posílením středu těla, což je velmi důležitý základ pro jakékoliv cvičení. 

  • Vaše kurzy jsou i online. Jak probíhají? Jak se tento způsob cvičení osvědčuje?

Cvičení vedu individuálně, skupinově i online. Každá varianta má svá specifika a baví mě všechny, a proto je všechny kombinuji. Online lekce mají velkou výhodu v tom, že si je žena může zacvičit kdykoliv a kdekoliv. Když se žena stane matkou, bývá problém najít si na cvičení čas. Pokud je cvičení online, pustí si ho, kdy se to hodí. Stačí pouze vybrat, na co má zrovna chuť, zapnout přehrávač a rozdělat podložku (někdy ani to ne). Navíc je strašně fajn, když děti vidí, že maminka cvičí – dostávají tak dobrý vzor a získávají pozitivní vztah k pohybu, což je jen a jen dobře. 
 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně