Přejít k hlavnímu obsahu
Křepelčí vajíčka
10. 1. 2024
Jídlo

Recept: Křepelčí vajíčka

Rozdíl mezi slepičím a křepelčím vejcem? Není to jen ve velikosti. V čem ten rozdíl hlavně spočívá? Přečtěte si, jak jsou křepelčí vejce prospěšná lidskému zdraví, a poznamenejte si recept pro obohacení vašeho stolu.

Asiaté a čínská medicína na křepelčí vejce nedají dopustit. Oproti těm slepičím obsahují 2× více vitaminů a 5× více fosforu (ten prospívá duševnímu vývoji), železa a draslíku než vejce slepičí, ale také velké množství lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Jsou plné omega-3 a omega-6 mastných kyselin. 
Prospívají vývoji mozku, svalstva a tkání, zvyšují potenci, harmonizují krevní oběh i látkovou výměnu. 

Chutnají jako slepičí vejce, ale nezpůsobují potravinové alergie. Naopak obsahují ovomukoidový extrakt, který je využíván k léčbě alergie.
Křepelčí vajíčka se doporučují jíst lidem, kteří trpí častým nachlazením, protože mají antibakteriální účinky. Také zlepšují astma, zamezují bolestem hlavy a upravují krevní tlak.

Je zajímavé, že křepelky mají tělesnou teplotu 42 °C, proto netrpí infekcemi. A také tvrdší skořápka jejich vajec snižuje riziko nákazy salmonelou.

Japonské děti například dostávají denně k obědu dvě křepelčí vajíčka. Chytré, že?

Slané muffiny z křepelčích vajíček

Co budete potřebovat:

  • máslo nebo olej na vymazání formiček
  • brambory typu C, 500 g, oloupaných a nastrouhaných najemno
  • anglická slanina 150 g, nakrájená na drobné kostičky
  • zakysaná smetana 100 g
  • křepelčí vejce 12 ks
  • sůl
  • pepř

Postup:


Muffinové formy vymažte máslem nebo olejem. Z brambor vymačkejte přebytečnou vodu, osolte a opepřete. Rozdělte je do formiček (nejlépe plechových) a pomocí lžíce je vmáčkněte na dno a strany formy tak, aby utvořily košíček. Dejte je do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova.
Slaninu zlehka opečte na pánvi dokřupava.
Do každého košíčku dejte trochu zakysané smetany a slaniny. Navrch rozklepněte vejce, osolte, opepřete a dejte ještě na 10 minut do trouby péct.

 

Dobrou chuť!

 

 

slané muffiny

Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně