Přejít k hlavnímu obsahu
Roky vás bolí hlava? I to může způsobit alergie na lepek
5. 6. 2020
Nemoci

Roky vás bolí hlava? I to může způsobit alergie na lepek

Kdo by odolal buchtám od babičky? Jenže když máte po jejich konzumaci zdravotní problémy nebo se cítíte hodně unavení, je to neblahý signál, že vaše tělo negativně reaguje na lepek obsažený v obilovinách, především v žitě, pšenici a ječmeni.

A varování, že můžete mít problém v podobě alergie na lepek nebo celiakie, tedy nesnášenlivosti, intoleranci lepku. Co s tím?

Alergie na lepek a intolerance lepku, tedy celiakie, se leckdy, a především nesprávně zaměňují. V čem se liší? Jaký je rozdíl? Začněme alergií na lepek.

Příznaků alergie je víc než dost

Alergie na lepek je citlivost na jinak neškodné látky, na bílkoviny obsažené v žitě, ječmeni, pšenici a v dalších obilovinách. Na rozdíl od celiakie se alergie na lepek projeví velice rychle, po několika minutách, maximálně hodinách po konzumaci potravin obsahujících lepek. To, co je dobrou zprávou, je to, že alergie může být jen dočasná a nezřídka i sama odezní.

Odhalení alergie na lepek může vést zároveň i k odhalení příčin řady zdravotních potíží, pro které se jen obtížně hledá vysvětlení. Můžete roky trpět bolestmi hlavy, které jsou reakcí na konzumaci klasického pečiva, koláčů či už zmíněných buchet od babičky. K nápravě přitom stačí málo – vyřadit zmíněné potraviny ze svého jídelníčku.

Jaké jsou nejčastější příznaky alergie na lepek?

  • bolesti hlavy
  • bolesti břicha
  • nadýmání, plynatost
  • zácpy či naopak průjmy
  • trvalá únava
  • otoky kloubů

To jsou ale jen nejčastější projevy alergie na lepek. Příznaků může být mnohem více – svědění v krku, rýma, dušnost, vyrážky či ekzémy. U dětí se mohou přidávat poruchy spánku, podrážděnost a zvýšená plačtivost.

A pozor! Lepek neobsahují pouze klasické pečivo a buchty, ale také další potraviny. Někdy se lepek vyskytuje i u takových, u nichž bychom to na „první dobrou“ nečekali. Lepek tak najdete v těstovinách, pivu, ale také v uzeninách, jogurtech, kečupu, hořčici, či dokonce v některých lécích. To, co je pro alergiky na lepek dobrou zprávou, je to, že většina potravin má dnes už svou bezlepkovou variantu. A platí to i pro pečivo. Byť bohužel za poněkud vyšší ceny než v klasickém provedení.

alergie na lepek

Klíčem je zdravá, čerstvá a pestrá strava

Jak se s alergií na lepek poprat? Řešení je v podstatě jednoduché – zcela vyloučit nebo výrazně omezit příjem lepku. To proto, že reakce na lepek je u každého jednotlivce odlišná – někomu stačí příjem lepku pouze omezit, zatímco jiný musí lepek ze svého jídelníčku zcela odstranit. I v minimálním množství.

Řešením je tedy bezlepková dieta. Rozhodně ale než se do ní pustíte, navštivte svého praktického lékaře. Alergii na lepek pak s jistotou odhalí alergolog, a to pomocí krevních nebo imunologických testů. Ale kvůli nutnosti držet bezlepkovou dietu není nutné věšet hlavu ani propadat skepsi. To proto, že se tak trochu stala módním hitem současné doby. Bezlepkovou dietu si za svou vzala i řada světově známých sportovců a dalších celebrit.

Jak se stravovat? Základem je zdravá, čerstvá a co nejvíce pestrá strava. A přestože mají alergici na lepek řadu potravin zapovězených, stále mají bohatý výběr toho, co mohou konzumovat. Stručně řečeno vše, co neobsahuje lepek. Takže rýži bez přísad, brambory, sóju, luštěniny, jáhly, proso, maso, ovoce a zeleninu, vejce, sýry, ořechy či med. A klasické druhy mouky lze nahradit rýžovou, kukuřičnou či kokosovou.

Aktuálně