Přejít k hlavnímu obsahu
Simona Šťastná
19. 6. 2023
Zdravý životní styl

Rozhovor o nutričním poradenství

Víte, ke komu se vydat, pokud chcete řešit svou životosprávu? Za poradcem nutričním, nebo výživovým? Nebo snad za nutričním terapeutem? Co je anamnestický dotazník a co o vás zjistí přístroj InBody?

O úpravě životosprávy, se kterou úzce souvisí naše zdraví, nepřemýšlíme jen v případě, když chceme snížit svou hmotnost. Její vyladění nám pomůže, i když se například potýkáme se ztrátou energie, ale hlavně posílí celkovou kondici a pomůže nám zůstat dlouhodobě v rovnováze. Nutriční poradkyně Simona Šťastná nám v rozhovoru přiblíží celý proces a vysvětlí, co nás čeká, pokud se obrátíme na nutričního poradce. Řekne nám, jak se liší její práce od práce výživového poradce a nutričního terapeuta.

  • V jaké situaci lidé vyhledají nutričního terapeuta? Co od něho obvykle očekávají?

Osobně se nejčastěji setkávám s klienty, kteří touží po změně životosprávy. Hlavní motivací pro tuto změnu bývá nedostatek energie na práci a další běžné denní aktivity či touha po redukci hmotnosti. Je důležité si však uvědomit a od začátku počítat s tím, že se jedná o běh na dlouhou trať, a nechtít výsledky hned.

  • V čem spočívá práce nutričního terapeuta? Jak se liší od práce výživového poradce?

Tuto otázku bych ráda trochu víc rozvedla. Chtěla bych upozornit, že je rozdíl mezi nutričním terapeutem (případně specialistou), nutričním poradcem a výživovým poradcem. 

Nutriční specialista či terapeut je člověk s vysokoškolským vzděláním v oblasti výživy, které ho následně opravňuje pracovat s klinickými pacienty, tzn. s lidmi, kteří jsou nemocní. Nejčastěji se s nutričními terapeuty setkáváme v prostředí nemocnic.
Nutriční poradce je člověk, který musí mít také vysokoškolské vzdělání v oboru výživy, nicméně by neměl pracovat s klinickými pacienty a svou působnost by měl zaměřit pouze na zdravé jedince. Sem patřím i já.

Výživovým poradcem se podle platné české legislativy může nazývat kdokoli, kdo absolvoval jakýkoli kurz v oblasti výživy. Takže tady to vzdělání není podloženo žádným vysokoškolským titulem a bohužel není ani nijak určeno, jak obsáhlý by daný kurz měl být. Takže mohou chybět zásadní informace v oblasti fyziologie člověka, biochemie a dalších.

  • Řekněte nám více o tom, s jakými přístroji a daty pracujete.

Ve své praxi získávám data z několika zdrojů. Jedná se o anamnestický dotazník, zápis aktuálního jídelníčku a využívám také bioimpedanční přístroj InBody. Jedná se o speciální váhu, která dokáže změřit tělesnou kompozici, tzn. dokáže odhalit množství svalové hmoty, množství tuku, a to jak podkožního, tak viscerálního. Dokáže změřit i množství intracelulární a extracelulární tekutiny, což jsou významní ukazatelé např. hydratace našeho organismu. Dokáže také zjistit orientační množství minerálních látek vázaných v kostech a mnohé další užitečné informace. Výhodou je potom možnost porovnávání výsledků v případě dlouhodobých spoluprací.

Co se týká klasické běžné váhy, kterou má většina z nás doma, vždy svým klientům doporučuji, aby ji raději někam schovali, ideálně možná úplně vyhodili. Jde o to, že každému z nás váha běžně kolísá. Jeden den můžeme vidět na váze o kilogram více, druhý den naopak méně. A pro spoustu mých klientů, zejména pro ženy, to může být velmi matoucí a zároveň demotivující faktor. Je důležité si uvědomit, že nikdy nevíme, co to číslo tvoří. Je to sval? Je to tuk? Je to voda? U nás žen je například množství vody hodně závislé na menstruačním cyklu. Zároveň si musíme uvědomit, že v případě změny životosprávy ve většině případů dochází k navýšení fyzické aktivity, tím pádem velmi často dochází ke zvyšování množství svalové hmoty. To se nám buď může projevit výkyvem váhy směrem nahoru anebo se to může projevit i tím, že váha nijak neklesá a je stejná. Většinou se však stává, že dojde k obměně tělesné kompozice. Pokud bychom si to uvedli na příkladu, může se stát, že takový člověk zhubne 1 kilogram tuku, ale nabere 1 kilogram kosterní svaloviny. Tím pádem váha zůstane stejná, člověk na ní nic nepozná. Nicméně 1 kilogram tuku se rovná zhruba čtyřem kostkám másla. A to už je velký rozdíl. Proto spíše klientům doporučuji, pokud se chtějí i doma nějakým způsobem monitorovat, ať se pozorují na oblečení (je mi volnější košile, lépe dopnu kalhoty apod.) nebo na obvodech těla. Jen bych chtěla zdůraznit, že by se to nemělo přehoupnout v nějaké fanatické měření každé pondělí v 8 hodin ráno na lačno. Jsou to pouze naši pomocníci. 
Dále s klientem vyplňuji zmíněný anamnestický dotazník, abychom zjistili, jaký je jeho konkrétní cíl, jak je na tom se zdravotním stavem, jak vysokou hladinu stresu pociťuje, jaký typ práce vykonává, jestli a případně jakou dělá fyzickou aktivitu a mnohé další. Prostě nám jde o to, abychom si vytvořili celkový obrázek o jeho životosprávě. 

A v neposlední řadě od každého klienta požaduji záznam alespoň 7denního jídelníčku, bez žádných úprav a přikrášlení, aby byl co nejvíce transparentní.

  • Jak dlouho obvykle trvá spolupráce s jedním klientem?

Toto je velmi individuální. Mám klienty, se kterými spolupracuji dlouhodobě a jsme v pravidelném kontaktu. Nicméně mám i takové klienty, kteří přijdou jen jednou či dvakrát nebo si chtějí nechat sestavit pouze jídelníček a víc „péče“ ani nechtějí. Řekla bych, že to je tak 50 : 50 a opravdu záleží na typu člověka.
Také je důležité, v jaké fázi edukace daný člověk přijde. Může mi přijít úplný začátečník, se kterým probíráme jídelníček od základů. Pak ta spolupráce trvá déle. Může mi ale přijít, a to se stává ve většině případů, člověk, který teorii velice dobře ovládá, má možná za sebou vyzkoušených už několik diet či alternativních způsobů stravování, nicméně se mu nedaří buď dosáhnout kýženého cíle, nebo není schopen tyto návyky zařadit do svého režimu. V takovém případě je ta spolupráce zase jiná. A posledním příkladem spolupráce mohou být sportovci, jejichž strava se od běžné populace může v zásadě lišit. A to je kapitola sama o sobě.

Nicméně mám i klienty, se kterými jsme spolupráci úspěšně uzavřeli, ale jednou za čas ke mně přijdou na „kontrolu“. Buďto se jen přeměřit na přístroji InBody nebo si popovídat o svém jídelníčku, ujistit se, že je vše v pořádku anebo probrat nové výrobky, které se objevily na trhu. 

  • Co obnáší úspěšné završení spolupráce nutričního poradce a jeho klienta?

Pro mě osobně je největší úspěch to, když ode mě klient odchází s tím, že je spokojený ve svém těle a dokáže se orientovat nejen ve skladbě jídelníčku jako takovém, ale je schopný si ho sám tvořit podle svých chutí a preferencí a zároveň je schopný se orientovat i v oblasti složení výrobků a nenechá se jen tak něčím „ošálit“.

Práce nutričních poradců či terapeutů nespočívá v neustálém vracení se klientů. My nejsme ani kadeřníci, ani maséři. Naším cílem je člověku pomoci do takové míry, kdy se stává zcela samostatným. Dá se říct, že jsme pouze takovými prvními průvodci ve světě výživy. Naším cílem je dovést člověka do bodu, kdy už nás nebude potřebovat. S takovými klienty se já osobně loučím velice ráda. 

Ing. Simona Šťastná – nutriční poradkyně


Absolvovala obor výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze, na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů.
O její práci s klienty a postupech se dozvíte na webu simonastastna.cz

Aktuálně