Přejít k hlavnímu obsahu
Scheuermannova choroba
9. 5. 2024
Nemoci

Scheuermannova choroba

„Nehrb se! Narovnej se! To máš z toho kompu a mobilu.“ Říkáte to svým dětem často? Pokud ano a vidíte špatné držení těla nebo máte v rodině vady páteře, pojďte si přečíst o Scheuermannově chorobě.

Rodiče často říkají dětem: „Narovnej se, sedíš dlouho u PC!“ Možná ale v ten moment netuší, že za tím vším může být závažná vada páteře.

Jak se to stane

Scheuermannova choroba je pravděpodobně způsobena chybou v tvorbě kolagenu při vývoji obratlů. V 70 % případů to má na svědomí genetika. Vybírá si častěji chlapce, ale ani dívky nejsou ušetřeny. Bylo vyčísleno, že touto chorobou trpí každý 36. člověk.

Jak Scheuermannova choroba vypadá 

Onemocnění se často projevuje hyperkyfózou, což je zakulacení horní části páteře. Není to tak ale vždy a jsou známy 4 typy „Scheuermanna“. Velká část pacientů pak bojuje s chronickými bolestmi, které se časem stupňují. U velikého zakřivení páteře může postižený velmi trpět také psychicky, neboť podvědomě odmítá vlastní tělo. A tady je otázkou, která z bolestí je silnější a nesnesitelnější. 

Co dělat?

Pouze a jedině včasnou diagnostikou a léčbou v dětství lze následky onemocnění zmírnit. Léčí se intenzivní rehabilitací celé páteře a je vyloučeno nadměrně páteř zatěžovat, včetně soutěžního sportování. Pacient se ale nemá přestat hýbat, intenzivní a každodenní rehabilitace hraje v léčbě tu hlavní roli.
Mnohem častěji se setkáváme s pojmem skolióza neboli vychýlení páteře do strany. Projevuje se postavením hlavy mimo střed těla, prominencí žeber, rozdílnou výškou ramen, lopatek a kyčlí. Se Scheuermannovou chorobou mají společnou potřebu včasné diagnostiky a léčby pro zmírnění následků.

Ať v tom nejste sami

Existuje oficiální FB skupina pro pacienty a jejich rodiče, protože sdílení je velmi užitečné. Na webu https://scheuermannova-choroba.cz/ najdete nejrůznější informace a nasměrování, ale také příběhy těch, kdo s onemocněním žijí.
A je tu osvětová zdravotní kampaň, která výrazně nasvěcuje existenci Scheuermannovy choroby, připomíná také problém skoliózy a vadného držení těla. Kampaň je tu i na podporu včasné diagnostiky a léčby. Značná pozornost je věnována screeningu včetně rentgenového a genetického testování. Kampaň probíhá ve spolupráci se Scheuermann’s Disease Fund, organizací Mladí lékaři, Institutem komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK, Katedrou marketingové komunikace a PR FSV UK a specialisty.

Může se stát, že Scheuermannova choroba byla u vašeho dítěte objevena později, což ve vás rodičích může vzbuzovat pocity viny. Mějte ale prosím na paměti, že mnoho rodičů Scheuermannovu chorobu vůbec nezná, a tak ji u svého dítěte neobjeví. Jen málokoho napadne, že hrbící se dítě netrpí obyčejným vadným držením těla, ale strukturálním onemocněním páteře.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně