Přejít k hlavnímu obsahu
Opalovani
31. 7. 2020
Zdravý životní styl

Slunce potřebujeme, ale užívejme ho s mírou

Letošní léto zatím nenabízí loňské stále slunečné počasí a tropická horka. Navíc koronavirová pandemie a restrikce s ní spojené omezují možnosti vycestovat za sluncem k moři, a tak řada lidí dává přednost odpočinku v tuzemsku.

Ani v našich zeměpisných šířkách a při letošním počasí ale nepodceňte účinky slunce.

Zcela se ukrývat před slunečními paprsky, to by byla chyba. To proto, že slunce má i blahodárné účinky. Dodává tělu vitamín D a pozitivně působí na lidskou psychiku – pobyt na slunci máme většinou spojený s odpočinkem, klidem a zábavou. Ale jak praví známé rčení, všeho se musí užívat s mírou. Pro pobyt na slunci to platí bezezbytku.

Spálená kůže může pokazit dovolenou

Zážitky z dovolené, ale také při pobytu u vody, při sportu nebo práci na zahradě může pokazit kůže spálená od slunce. Opakované nadměrné slunění má řadu negativních dopadů – způsobuje předčasné stárnutí pokožky a vznik pigmentových skvrn a může vést ke vzniku různých druhů kožních nádorů i závažných onemocnění. Včetně rakoviny kůže.

Přitom se takovým komplikacím dá předejít. Jak? Za prvé omezte pobyt na přímém slunci, především v exponované době kolem poledne. Dělejte to stejně jako obyvatelé jižních krajů – užijte si polední siestu v klidu a ve stínu a na slunce se vraťte až později odpoledne. A pozor na nadmořskou výšku. Čím jste výš, tím jsou sluneční paprsky silnější.

Používejte kvalitní opalovací prostředky

Za druhé používejte kvalitní opalovací prostředky. Nejlépe takové, které chrání před UVA i UVB zářením. S jakým ochranným faktorem, to záleží na typu vaší kůže – ti, kdo se jen tak nespálí, si vystačí s faktorem, tedy SPF, kolem 20, pro ty, kdo se naopak spálí snadno a rychle, doporučujeme faktor 50 a více. Jen na vysvětlení: Číslo SPF je časový údaj vyjadřující, jak dlouho vás přípravek chrání před slunečním zářením.

Je lepší krém, olej, nebo sprej? Dá se říct, že v tom není rozdíl. Podstatné je správně ochranné prostředky používat. Nanášíme je v dostatečné vrstvě a s předstihem, než jdeme na slunce – doporučuje se 20 až 30 minut před sluněním. Pohlídejte si i to, aby opalovací přípravky neměly prošlou lhůtu trvanlivosti. A rozhodně neopomeňte na konci slunečného dne použít i některý z přípravků po opalování.

Miminka na slunce nepatří

Ochrana dětí před sluncem je nanejvýš důležitá. Pokud vyrazíte na slunce s dětmi, pamatujte, že v prvním roce života by neměly být přímému slunci vůbec vystaveny. Kůže si totiž každé spálení pamatuje a riziko závažného poškození kůže a vzniku melanomu se razantně zvyšuje.

 

Když už se stane, že se přece jen spálíte, je třeba ošetřit kůži zklidňujícím přípravkem, nejlépe panthenolem. Pokud ho nemáme k dispozici, pomohou chladivé obklady. Lze použít vodu nebo odvar z čaje. Pomohou také obklady z jogurtu, kůži příjemně ochladí i okurky z lednice.

 

Opalovani box-0

Aktuálně