Přejít k hlavnímu obsahu
Slzovka obecná
11. 7. 2023
Jídlo

Slzovka obecná: Je libo krásnou pleť?

Slzovce se japonsky říká hatomugi, čínsky yi yi ren. Je ideální potravinou pro dnešního člověka. Potřebujete posilovat organismus a současně se zbavit nežádoucích usazenin? Například z uzenin či tuků?

Již staří Egypťané, Palestinci i staří Řekové si obilniny slzovky cenili natolik, že pro ně byla hlavní potravinou.
Její výjimečnost spočívá ve schopnosti posilovat organismus (ledviny, slezina, plíce) a současně dokáže vypuzovat škodliviny, jako jsou toxiny, z těla ven. 

Slzovka je nabitá vitaminy B, C a betakarotenem. Obsahuje také draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor a zinek. To je skvělá kombinace pro všechny, kdo mají problémy s pletí… Dvě lžíce slzovky denně a vaše pleť bude jako z alabastru.

Slzovka je uznávaným prostředkem k nastartování organismu zasaženého únavou a poruchami imunity. Její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek, takže je ideální potravinou pro osoby trpící celiakií.

Nedoporučuje se pouze těhotným ženám a také osobám, které akutně onemocněly chřipkou, angínou nebo jinou infekční nemocí.

Jak slzovku obecnou používat v kuchyni?

Před vařením ji dobře propláchněte a namočte na 30 minut. Nic ale nezkazíte, když ji namočíte i den předem. Můžeme ji využít do polévek, jako přílohu k masu, v kombinaci se zeleninou či k zahuštění omáček. Uvařená a rozmixovaná se přidává do různých kaší, placek, pomazánek, nákypů a mletého masa.

Máte přebytek sušených lesních hub nasušených z léta? Skvěle se hodí do tohoto houbového gulášku, po kterém vám nebude těžko.
 

Hříbkovo-zeleninový gulášek se slzovkou

  • cibule
  • 5 ks růžičkové kapusty
  • pár růžiček brokolice
  • 2 plátky dýně
  • marinované tofu
  • hrst sušených hub (nebo čerstvých)
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce gulášového koření
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • miso pasta na dochucení 
  • slzovka 

    
Sušené houby namočíme do horké vody na 30 minut. Na oleji zpěníme cibulku a česnek a osolíme. Přidáme tofu na kostičky, na půlky nakrájené kapustičky a na kostky nakrájenou dýni. Orestujeme.

Zaprášíme mletou paprikou, přidáme ostatní koření. Přidáme houby i s vodou, přivedeme k varu, snížíme plamen a dusíme asi 10 minut. Přidáme brokolici na menší růžičky a ještě 5 minut dusíme. 

Dochutíme lžící miso pasty, přikryjeme pokličkou a necháme chvilku prolnout chutě.

Podáváme se slzovkou, kterou jsme si namočili a poté zvolna vařili 20 až 25 minut.
    
Do guláše můžete dát zeleninu podle své chuti. Dýně nahrazuje strukturu a chuť brambor, lze ji ale nahradit batáty. Místo kapustiček můžete dát třeba mrkev nebo papriku. Tofu můžete nahradit tempehem nebo seitanem speciál. Máte-li raději guláše hustší, zkuste použít na zahuštění cizrnovou mouku.
 

Aktuálně