Přejít k hlavnímu obsahu
Spánek dítěte
4. 8. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let

Spánek dítěte: co dělat, aby dobře spalo

Nekvalitní spánek dítěte či neschopnost usnout bývá frustrující pro obě strany. Dítě je přetažené a protivné, rodiče vyčerpaní. Je vůbec možné naučit děti spát?

Kojenci a spánek

Chtít po miminku, aby usnulo v požadovanou dobu, je nemožné. Novorozenci a kojenci mají spánkový režim nepravidelný a teprve se „učí spát“. V prvních týdnech života prospí skoro celý den (16 hodin a více) a svůj cyklus spánku a bdění si řídí podle toho nejdůležitějšího, co v tomto období potřebují – a to podle hladu. Málokteré miminko vydrží spát celou noc, většina z nich se budí v 3-4 hodinových intervalech, a to bez ohledu na to, zda je den či noc. 
Spánek se začíná ustalovat až zhruba kolem 6. měsíce věku, kdy se dítě začne přizpůsobovat tzv. cirkadiánnímu rytmu, který je podobný jako u dospělých. Do 1 roku pak potřeba spánku klesá asi na 14 hodin denně a děti už spí převážně v noci. Podle odborníků asi 70 % dětí přechází od prvního cyklu k tomu druhému bez potíží. Zbývající část dětí potřebuje k tomu, aby usnuly a dobře spaly, jednoduché podněty z okolního prostředí, které jim pomohou jejich vnitřní hodiny „natáhnout“. Mezi tyto podněty patří kromě střídání světla (dne) a tmy (noci) také hluk a ticho a spánkové rituály.

Proč jsou důležité spánkové rituály

Nejčastější chybou je porucha z naučených asociací při usínání: velmi často maminky navykají své děti usínat při kojení či krmení z lahve, případně při houpání v náruči. Dítě tak usne, ale když se v noci vzbudí, nedaří se mu usnout, dokud mu nevytvoříte stejné podmínky. Jednotlivé činnosti by tak měly jít každý den po sobě stejně, tedy například večeře, hra, koupání, večerní mléko, čištění zubů, ukolébavka nebo čtená pohádka, zhasnutí světla a usínání. Budete-li činnosti měnit, spěchat při nich, narušíte rituál a tím i usínání dítěte.
 

Zásady správného spaní

 

  • Snažte se dodržovat pravidelný čas večerního uléhání a odpoledního spánku tak, aby mělo dítě potřebný počet hodin spánku pro daný věk. Pokud bude dítě spát dlouho odpoledne, jen stěží po něm můžete chtít, aby usnulo v 19 hodin. Spánek v odpoledních hodinách může ztížit večerní usínání, směřujte jej proto hned po obědě. 
  • Neukládejte dítě do postýlky, když není dostatečně ospalé, ale ani přetažené. Mnutí očí u večerníčku je jasným signálem, že je čas jít spát a neprotahovat to.
  • Prostředí, kde dítě spí, by mělo být příjemné, pohodlné, klidné, neosvětlené a měla by zde být přiměřená teplota (ani horko, ani zima). Pokud vaše dítě vyžaduje i při spaní tlumené osvětlení, nechte mu ho, případně zhasněte až po jeho usnutí.
  • Odmítá dítě usnout a vyžaduje další a další aktivity? Jste to vy, kdo stanovuje pravidla hry, kdy se bude číst pohádka a kdy se definitivně zhasne a půjde se spát. Dítě potřebuje hranice, které stanovuje rodič. 

Večerní a noční krmení

Zhruba od půl roku věku už dítě nepotřebuje noční krmení. Zaměřte se proto na vhodnou večeři, která dítě zasytí natolik, aby se v noci nebudilo hladové, zároveň však by jídlo nemělo být těžké, aby dítě nebudilo bolavé bříško. Pro kojence je vhodná mléčná kaše, která zasytí více než mateřské/kojenecké mléko. Pokud se dítě v noci vzbudí a vyžaduje mléko, zkuste jej nahrazovat vodou. Postupně odbourávejte jak lahvičku, tak dudlík.

Starším dětem nepodávejte před spaním těžká (smažená, tučná) nebo nadýmavá jídla ani pokrmy a nápoje s cukrem, jelikož cukr může zvyšovat jejich aktivitu. Pozor na černé čaje a další nápoje s přídavkem kofeinu. Před spaním jsou vhodné neslazené nápoje, vedle čisté vody je to ovocný čaj bez cukru. Zapomeňte také na večerní slazení medem – med je velmi agresivní k prvním zoubkům, které by se po něm mohly kazit. Stejně jako u dospělých platí, že je třeba nechat jídlo nejdříve „slehnout“, než se jde spát.


Správné usínání je návyk, které by si dítě mělo zažít. Buďte trpěliví a důslední, odměnou vám bude spokojeně spící a odpočaté děťátko. 
 

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně