Přejít k hlavnímu obsahu
strečing
20. 5. 2022
Pohyb

Sportujte, cvičte, hýbejte se, ale neubližte si

Pohyb a cvičení našemu tělu prospívá, o tom netřeba příliš polemizovat. Jen je důležité najít tu správnou míru, aby se nám nestalo, že si pohybem víc uškodíme, než pomůžeme. Na co myslet, než se pustíme do sportování?

Už naše předci moudře říkali, že užívat se musí všeho s mírou. To platí i pro sport a cvičení. 

Ještě předtím, než se sportováním a cvičením začnete, je důležité znát svůj zdravotní stav a fyzickou kondici. Lidé s nadváhou se rozhodně nemohou rovnou vrhnout na maratonský běh. A pokud máte nějaké zdravotní potíže, určitě se poraďte s lékařem a společně najděte vhodnou pohybovou aktivitu.

Výběr je víc než pestrý a bohatý.

První, základní možností je chůze. Případně nordic walking, tedy chůze s holemi, při které zapojíte do akce prakticky celé tělo. Co se nabízí dál? Kolo, plavání, in-line bruslení, jóga, cvičení s vlastní vahou těla, podle vašich schopností a fyzické kondice některý ze sportů jako badminton, tenis, beach volejbal a další.

Jak začít?

Nemusíte hned od začátku lámat rekordy, začněte pomaleji, ale vytrvejte. Vytvořte si z cvičení či sportovních aktivit návyk. K tomu pomůže i to, když si vytvoříte tréninkový plán. Nejlépe po poradě s odborníkem či trenérem a poté pod jejich dohledem. 

To proto, že při sportování a cvičení je důležité si osvojit správnou techniku, dobře se na trénink připravit a rozhýbat, aby se předešlo svalovým a jiným zraněním. A jak už zaznělo, méně je někdy více. To znamená nepřehnat to s tréninkovými dávkami, nepřetěžovat tělo. Naopak, začněte zvolna a postupně. A podle reakce těla můžete dávky zvyšovat. 

Před každým cvičením a tréninkem je důležité se rozcvičit, zahřát. Stačí se lehce vyklusat, pár poskoků, třeba i přes švihadlo, protáhnout se. To vše je obrana proti možným a nepříjemným zraněním. Těm lze předejít i tím, že všechny cviky budete provádět správnou technikou.

Nešetřete na kvalitním vybavení

To platí například pro obuv na chůzi i běhání. Totéž platí pro sportovní oblečení a ochranné pomůcky. Na kolo rozhodně nevyjíždějte bez helmy a rukavic, chraňte se i při jízdě na in-linech.  A když už jste se pustili do sportování, je stejně důležité tomu přizpůsobit i stravování a pitný režim. Zaměřte se na kvalitní a zdravé jídlo, omezte cukry, jezte více zeleniny a ovoce a především dostatečně pijte. 

Příspěvek od pojišťovny

 

U Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR máte nárok na příspěvek na sportovní ochranné pomůcky pro děti ve výši až 1 500 Kč.

Pár tipů, jak se hýbat a neublížit si

  • ✔    Berte ohled na únavu, fyzický i psychický stav.
  • ✔    Používejte ochranné pomůcky pro svou bezpečnost.
  • ✔    Vytvořte si tréninkový plán a hýbejte se pravidelně.
  • ✔    Poslouchejte svoje tělo a nepřepínejte se.
  • ✔    Jezte zdravě a dodržujte pitný režim.
  • ✔    Dostatečně regenerujte a odpočívejte.
  • ✔    Sport a pohyb má přinášet především radost.

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte sportovní tašku! 

 
Jdeme do finále! Odstartovali jsme poslední měsíční výzvu. Běhejte, jezděte na kole, bruslete, cvičte doma nebo v parku, zkrátka se hýbejte dle libosti - květnová výzva nese podtitul "volná".
V květnu soutěžíme o sportovní tašku 2v1 pro jednu ženu a jednoho muže, kteří splní podmínky soutěže a na konci kola budou vylosováni!

 

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte květnovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvvolna.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně