Přejít k hlavnímu obsahu
běžecké boty
19. 10. 2021
Pohyb

Správné běžecké boty zvyšují výkon i šetří nohy

Začali jste běhat pravidelně a zvyšujete svou nálož kilometrů? Pak je na čase vybrat ty správné běžecké boty. A možná rovnou dvoje.

Design až na posledním místě

Mnoho běžeckých začátečníků dělá tu chybu, že si běžecké boty vybírají podle designu. Aby hezky vypadaly a barevně ladily k oblečení. Jenže design je u běžeckých bot až na posledním místě. V první řadě je důležitá správná velikost, tvar, vlastnosti a podešev. Ne každé boty se hodí na každou nohu a na každý terén. Další chybou je objednávání běžeckých bot přes internet bez vyzkoušení. Běžecké boty prostě musí 100% sedět. Nekupujte si je s přesvědčením, že „ještě povolí“, že si je časem „vyšlápnete“ apod. Hrozilo by vám nepohodlí, puchýře a stínky na nehtech (tzv. černé běžecké nehty). 

Správná velikost a tvar

Základem je správná velikost bot, která by měla být minimálně o půl čísla, spíše o číslo větší, než je vaše běžná velikost. Noha při běhu pracuje a otéká – kolem prstů však musí zůstat prostor. Důležitý je rovněž tvar boty, který musí odpovídat šířce vašeho chodidla. Dámské boty jsou zpravidla užší. 

Došlap a tlumení

Při výběru bot byste měli vědět, jaký máte došlap. Noha se totiž při dopadu přirozeně stáčí dovnitř, díky tomu chodidlo odolává zraněním. Míru takzvané pronace (= reakce nohy na dopad) poznáte podle sešlapaných bot. Pokud nemíváte sešlapané boty do vnitřní strany, máte neutrální došlap a stačí vám neutrální boty. Pokud míváte boty sešlapané na vnitřní straně a poblíž špičky (boty se vám při položení na podlahu naklánějí dovnitř), při běhu vám kotník propadá dovnitř a měli byste si pořídit pronační běžecké boty, které jsou zpevněné, čímž podporují stabilitu chodidla, absorbují nárazy, a tím předcházejí zranění. 
Nejpřesněji vám poradí ve specializované běžecké prodejně na základě diagnostiky na běžeckém pásu. Boty se liší také v míře tlumení – prodejce s vámi probere vaši váhu (při vyšší tělesné hmotnosti běžce je třeba vyšší tlumení) a charakter běhu (někdo došlapuje více na paty). To vše je důležité, abyste při běhu nepřetěžovali kotníky, nebolely vás achillovky, kyčle či kolena.

Terén versus podrážky

Jinak se běhá po asfaltu a jinak po pěšinách a lesních cestách. Podle terénu proto rozlišujeme boty silniční a krosové. Silniční boty mají větší tlumení, aby vás na tvrdém povrchu méně bolely nohy, a zároveň hladkou podešev, která pomáhá zvýšit rychlost. Naopak krosové boty jsou méně odtlumené a na podrážce mají tzv. „špuntíky“, aby vám to v terénu neklouzalo a mohli jste se dobře odrážet. V podzimních a zimních měsících – na spadané listí, bláto, sníh a led – proto rozhodně volte boty krosové. 

Vybrat správné běžecké boty možná zní jako věda, ale podcenit výběr se nevyplácí. Ve svých botách se musíte cítit jako v bavlnce, ať vás trénink neodradí.
 

Jak probíhá diagnostika došlapu

Na běžeckém pásu poběžíte bosí v lehkém tempu zhruba 10 minut. Kamera snímá váš došlap i techniku běhu. Na obrazovce počítače vám pak konzultant odborně vysvětlí, jak se vaše nohy chovají při došlapu, případně upozorní na špatnou techniku běhu a doporučí vhodné boty nebo vložky. Některé specializované prodejny mají k dispozici i statickou diagnostiku na podoskopu, kdy si pouze stoupnete na podsvícenou desku a ta ukáže, jak se při došlapu rozloží vaše váha na ploše chodidla a jakou máte nožní klenbu. Podle toho vyberete správné boty.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte běžecké boty! 

 
Hodily by se vám nové běžecké boty? My je pro vás máme! Zaregistrujte se na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte říjnovou měsíční výzvu tím, že se vyfotíte při běhání, a „postněte“ ji na svůj Facebook či Instagram s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra  #zpmvbeh.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně