Přejít k hlavnímu obsahu
vánoční hostina
16. 12. 2021
Pohled lékaře

Vánoční hodování – chytré finty pro úlevu od trávicích potíží

Myslíte si, že se o Vánocích nepřejíte a letos budete celé svátky konzumovat pouze zdravé a nízkokalorické speciality? Mám pro vás informaci: I letos bude realita úplně jiná. Přejíte se, nejspíš mockrát. Menší nebo větší opice také uteče ze zoo na vaše záda. Vše ale hravě zvládnete, pokud se na tato úskalí předem připravíte.

CUKROVÍ A VÁNOČNÍ POPOJÍDÁNÍ

Velmi častým problémem vznikajícím již před Vánoci v době přípravy a pečení cukroví jsou nadýmání a drobné potíže také souhrnně nazývané trávicí diskomfort. Tato série potíží vzniká při častém pojídání nebo ochutnávání vánočního pečiva při pečení. Když k němu přidáte několik káv s mlékem nebo se šlehačkou, vaše tělo do sebe neustále dostává malé porce snadno stravitelných cukrů a sacharidů bílé mouky v kombinaci s malými porcemi nasycených (z másla v cukroví) mastných kyselin. Cukroví není tak moc, abyste se ho najednou přejedli a na pár hodin přestali jíst, ale ani tak málo, aby vaše tělo vyžadovalo velké a daleko zdravější jídlo. Navíc káva s mlékem částečně doplní i chybějící tekutiny, takže necítíte ani žízeň. Mnohé ženy v tomto režimu fungují již od počátku adventu. 

S uzobáváním cukroví se pak pojí překyselení organismu. Svůj díl viny na tom nesou i nápoje, kdy káva, zejména nefiltrovaná, provokuje žaludek k větší produkci kyseliny chlorovodíkové. Na kyselou potravu pak reaguje i slinivka, játra a žlučník, a to zvýšeným vylučováním zásaditých trávicích šťáv. Mnozí se pak ocitneme v kolotoči nepřetržitého pojídání, rozkolísané hladiny krevního cukru, nadýmání, pocitu plného břicha, zácpy z malého střevního obsahu a zvýšené únavy z nedostatku některých živin. 

Řešení

Podle povahy obtíží a signálů, které tělo vysílá, můžeme také svému přetíženému organismu ulevit. Jasně, výživoví odborníci by jistě řekli, abyste cukroví dělali bez cukru a bez másla, ale o tom teď nemluvme. Ne každý totiž dokáže úplně změnit koncept stravování v rodině. Pokud tedy jíme, co chceme, a u toho řešíme nadýmání, pomoci si můžeme malými kuličkami simethiconu (dostupného pod různými značkami v lékárnách), které na sebe velmi účinně vážou střevní plyny. Dalším výborným přípravkem, který lze u potíží zvolit, je obyčejné aktivní uhlí. Bludný řetězec uzobávání můžeme přerušit i velkou porcí kysaného zelí (ale opravdu velkou porcí). Popoženeme tím trávení mechanicky a tělu dodáme hodně probiotik a vlákniny. Dalším šikovným krokem je rozpohybování střev lněnými a chia semínky, která necháme nabobtnat. Bez pořádného litru nebo dvou čisté vody se ale střeva ani po těchto semínkách nerozhýbou. Mechanicky střeva rozpohybujeme sérií nádechů a výdechů s postupným úklonem, jakoby rolováním (které najdete na webových stránkách o józe). 

Za úvahu také stojí nahradit latté malým espressem bez mléka, které působí zásaditě a popožene trávení. Místo kávy zvolte silně zásaditý zázvorový čaj nebo také zásaditý indický čaj Chai (směs aromatického koření a černého čaje). Zvyšte si podíl bílkovinné stravy, třeba skyru, jogurtu nebo tvrdého sýra, na bílkoviny totiž tělo poměrně rychle reaguje signálem sytosti. 

Pokud vás přesto trápí pálení žáhy, na lékárenském trhu jsou volně dostupné tablety s účinnou látkou omeprazol nebo jí podobnou účinnou látkou, které zabrzdí produkci kyselých žaludečních šťáv. 

ŘÍZKY, KAPR, HUSY, KACHNY, KLOBÁSY

Také se vám sbíhají sliny? Tyto lahůdky si rozhodně ani letos neodepřeme, akorát někteří se na jejich konzumaci musí dopředu připravit. Existuje mnoho bylinných čajů podporujících trávení, s jejich popíjením se ale musí začít dříve a také nelze spoléhat jenom na ně. Proto se vy, kdo jste žlučníkáři, zásobte předem osvědčenými úlevovými prostředky: bylinné tinktury (nejen ve formě bylinných likérů), ale i jako bylinný extrakt, například Iberogast, tobolky s výtažkem artičoku, starý známý Cholagol, ale i novější přípravky na bázi trávicích enzymů (Pangrol), dostupné pod různými názvy. Kterýkoli z těchto přípravků uleví, ale vezměte si jej před jídlem a ideálně i bezprostředně po jídle
V poslední době se velmi mění postoj ke konzumaci chytrých medicinálních vín, které dokážou doplnit i chybějící minerály, například železo. Po vydatném jídle si dejte místo kávy raději digestivní likér, sherry, portské nebo hořký bylinný likér, které pomůžou s úklidem střev.
 

AlpaUNIVERZÁLNÍ POMOCNÍK: ALPA 

Pokud budete hodovat společně se staršími členy rodiny, babičkou a dědečkem, zcela jistě jim nechybí v domácnosti osvědčený všeuměl ALPA Francovka. Kromě mazání si ji při přejezení nebo potížích s trávením nakapejte na cukr, pokročilejší gurmáni a diabetici raději rovnou na lžičku. Zapijte sklenicí vody. Po půlhodině klidně zopakujte. Zbytek již zařídí troška alkoholu v kombinaci s mentolovým aromatickým olejem, který uleví vašemu trávení. 

 

I když ALPA Francovka obsahuje alkohol, výjimečně ji můžete jednorázově podat i školou povinným dětem, ony se totiž leckdy přejedí více než my dospělí. Použijte kostku cukru a snižte dávku, samotná Francovka je pro děti příliš chuťově výrazná a vedla by ke zvracení. 
 

OPICE NA KRKU

Ano, i alkohol ve všemožné podobě k svátkům patří. Proto předem pamatujte na pár triků, jak na kocovinu: Hodně minerálů, hodně vody, vitamin C, silný vývar nebo česnečka, celý další den nepít, nejíst těžká jídla a neváhat si vzít léky na bolesti hlavy.

Přeji vám krásné svátky, hodně zdraví a úspěchů v novém roce. 

Vaše doktorka kamarádka
MUDr. Gianna Conti, MBA

 

Aktuálně