Přejít k hlavnímu obsahu
Zbavte se závislosti na sladkém. Mlsejte zdravě
8. 7. 2020
Jídlo

Zbavte se závislosti na sladkém. Mlsejte zdravě

Chuť na nějakou tu sladkou laskominu bývá někdy doslova neodolatelná. Není divu. Sladkosti jsou nejen výborným a rychlým zdrojem energie, ale také chutnají a jejich konzumace je většinou spojena s příjemným pocitem.

Jenže pod vlídnou maskou příjemnosti se skrývá i řada rizik – vysoký obsah cukru i tuku, hrozba návykovosti a v konečném důsledku přináší přemíra sladkostí lidskému organismu řadu potíží. Včetně obezity.

Jak ale být na sebe přísný a omezit konzumaci sladkého? Zvlášť když tu a tam si něčeho sladkého „zobnout“ při sledování televize, při četbě knihy nebo posezení v kruhu rodinném či s přáteli ještě znásobí příjemnou pohodu. Právě v takových chvílích se ale rodí závislost na cukru. Se všemi negativními důsledky. A to dobré není.

Nekupujte sladkosti

Na první pohled se tak může zdát, že dobrovolně si odepřít sladkou laskominu je úkol takřka nadlidský, ale není to zase až tak složité. Jen to chce začít a především vydržet. A také mnohé změnit. Co například?

Základním pravidlem je to, že co doma nemáte, to nemůžete sníst. Takže nekupujte sladkosti. Případně ty, které už doma máte, odložte co nejdál ze svého dosahu. Možná to zpočátku může být problém, ale i na to je rada: Když máte potřebu mlsat, mlsejte zdravě. Různé tyčinky či sušenky lze nahradit proteinovými tyčinkami. Nebo ještě lépe, kostičkou kvalitní hořké čokolády, kterou si řádně vychutnáte.

Rozhodně se pokuste vyloučit ze své stravy klasický bílý řepný cukr. Alternativ se nabízí docela dost. Med, některé sirupy a také stévie, kterou si osladíte, ale přitom obsahuje jen minimum kalorií. Ale pozor, pokud chcete nejen zrušit závislost na cukru, ale také hubnout, pak je dobré vědět, že i med a třeba javorový sirup mají vysokou kalorickou hodnotu. Z jídelníčku je není třeba zcela vyloučit, ale určitě si hlídat jejich množství.

Vsaďte na ovoce. Ale s mírou

Příjemnou a především zdravou náhradou mlsání je i ovoce. Ale i v tomto případě je třeba si dávat pozor na množství. Ovoce totiž obsahuje jednoduchý cukr, fruktózu, který ve větším množství dokáže negativně ovlivnit hladinu krevního cukru. Jedno jablko denně je ale naprosto vhodnou svačinou. Ještě přívětivější vůči lidskému organismu je zelenina. A nejlépe v přírodním stavu.

Když začnete den zdravou snídaní, máte hned lepší startovací pozici odolat sladkému pokušení. A co je zdravá snídaně? Například neslazený jogurt, celozrnné pečivo a cereálie, vajíčko natvrdo, ovoce, zelenina či ovocný smoothie koktejl. Odbourat chuť na sladké pomůže i pravidelná strava během dne.

Chutě na sladké odbourá aktivní život

Důležité je i vaše psychické nastavení. Nicnedělání jen zvyšuje chuť mlsat, takže jakákoli aktivita dokáže tyhle chutě odbourat. Vyrazte na procházku, na kolo, za sportem. Zkrátka se zabavte. Chuť na sladké zvyšují ale také stresové situace. V takových chvílích je dobré mít pamlsky mimo dosah. Jak na to? Jednoduše, přestaňte sladkosti kupovat.

Pravdou je, že lidské tělo cukr potřebuje, ale právě v jeho případě platí ono okřídlené: Všeho s mírou. Není třeba si sladké kategoricky zakazovat a zcela odepírat, ale rozhodně je důležité si dobře vybírat a dbát na množství. Nepřejídat se. Jak už bylo řečeno, kostička kvalitní hořké čokolády stačí. A leckdy pomůže i obyčejná žvýkačka.

zdravá strava

Naše tipy, jak na sladké

Bílkoviny jsou základem zdravého stravování a měly by být každodenně součástí jídelníčku v odpovídajícím množství. Optimální je střídat rostlinné a živočišné bílkoviny, např. vejce, tvaroh, jogurt, luštěniny či maso. Bílkoviny ve správném množství zasytí a omezí chutě na sladké!

Dostatečně pijte. I to totiž omezuje chuť mlsat. Rozhodně ale pijte čistou nebo minerální vodu. Třeba vylepšenou plátkem citronu a několika lístky máty. A také neslazené čaje, stejně jako kávu. Rozhodně omezte nebo raději zcela vyřaďte všechny slazené limonády.

Aktuálně