Přejít k hlavnímu obsahu
sport v zimě
25. 1. 2022
Pohyb

Zima není důvod skončit v teple na gauči. Sportujte venku

Zima je tady. Se vším, co k ní patří – sněhem, mrazem, ale častěji spíš se sněhovou břečkou a blátem, chladem, kratšími dny a brzkou tmou. A tak máte sto chutí deaktivovat se a uložit se k zimnímu spánku. Ale pokud jste se celý rok hýbali a cvičili venku v přírodě, není důvod s tím přestat ani během zimních měsíců. A počítá se každý aktivní pohyb.

Pravidelné cvičení a sportovní aktivity jsou důležité. Platí to i pro zimní období a obavy ze cvičení a sportování venku jsou zbytečné. Provozovat lze množství venkovních aktivit – běh, chůzi nebo nordic walking. Můžete si také zacvičit nebo – byť se zvýšenou opatrností – vyrazit i na kole. Samozřejmě platí, že zimní venkovní sportování má jistá specifika, na která se musíme dobře připravit. Stručně shrnuto platí, že se musíme dobře obléct, obout, rozcvičit, dobře vidět a také být viděni.

Oblečení

Pro zimní sportování a cvičení je základem oblečení v několika vrstvách. Minimem jsou tři – první musí dobře sát pot, takže ideální jsou funkční trika a tílka. Následuje druhá, o které by se dalo říct, že je zateplovací a prodyšná, takže například softshellová mikina. A jako třetí kvalitní bunda, která ochrání před větrem, deštěm či sněhem.
Je lepší na sebe vzít více tenčích vrstev, případně nějakou odebrat, než se navléct do jediného tlustého svetru a bundy. 
A pozor na zbytečný únik tepla z nekrytých částí těla. Je důležité na to myslet. Pomůže vám s tím čepice, šátek nebo tzv. tunel na krk, který se navíc dá přetáhnout i přes ústa a nos, a samozřejmě rukavice.

Boty

Stejně důležité je v zimě i obutí. Když je venku sucho nebo pouze mokro, vystačíte si s klasickými běžeckými botami. Ale pokud je venku ledovka nebo ušlapaný sníh, je lepší sáhnout po botách s podrážkou speciálně upravenou proti uklouznutí. Ty už ale přece jen něco stojí. 
 

Nesmeky

Náhradou, a mnohem levnější než speciální běžecké boty na sníh, mohou být protiskluzové návleky, tzv. nesmeky. Stačí je pouze navléct na své běžecké boty a můžete vyrazit. Nesmeky se vyrábějí v různých podobách a z různých materiálů.
 

Vidět a být vidět

Jak už bylo řečeno, v zimě jsou kratší dny, dřív se stmívá, a tak je důležité dobře vidět i být dobře viděn. Proto je dobré si na běhání pořídit čelovku a oblečení s reflexními prvky, nebo alespoň použít reflexní pásky.
Mnohem víc než při pohybu po svých tohle platí při jízdě na kole. Vzhledem k počasí a proměnlivým podmínkám je při jízdě na kole namístě maximální opatrnost. A také zimní výbava kola včetně blatníků a pneumatik s hrubším vzorkem. 

Pijte a dobře se rozcvičte

Ani v zimě se nesmí zapomínat na pitný režim. Jen studené nápoje by měl vystřídat třeba teplý čaj. Neslazený a v termosce, aby udržel teplotu. Ještě důležitější než v létě je poctivé rozcvičení před začátkem sportovní aktivity, abyste pořádně rozehřáli tělo a protáhli svaly. 

Venkovní sportování v zimě přináší pro nás a náš organismus dost zajímavých benefitů. Připomeňme si ty základní a vyrazme ven!

  • Udržujete si fyzickou kondici.
  • Posilujete svou imunitu.
  • Odbouráváte zimní deprese.
  • Zocelujete tělo i ducha.

Aktuálně