Přejít k hlavnímu obsahu
chladová terapie
25. 11. 2022
Zdravý životní styl Podzimní vášeň pro imunitu

Byl dědeček Mrazík chladový terapeut?

Se slovem terapie si většinou pojíme úlevu, pohodu a blahodárné působení. Umíte si ale představit, jak zažíváte pohodu a úlevu, když se cíleně vystavujete chladu? Dá se to naučit.

Chlad u nás nemá moc dobrou pověst či, řekněme, renomé. Chránit se před chladem je naše přirozená reakce. Nejen proto, že se nechceme cítit nepříjemně, ale hlavně víme, že bez dostatečné ochrany před zimou můžeme ohrozit své zdraví. Když se tudíž objeví myšlenka, že nás chlad a zima mohou uzdravovat, je potřeba k tomu přece jen něco dovysvětlit. Máme své zkušenosti. Když bude naše dítě lítat v zimě celé odpoledne bez šály a čepice, protože je zapomnělo v šatně školy, nejspíš se to bez nachlazení neobejde. Stejně tak když po sprše ve fitku vyrazíme do ulic, aniž bychom si pořádně usušili vlasy, i když nám maminka vždy kladla na srdce pravý opak. A v neposlední řadě my všichni přece víme, jakou zkázu dokázala způsobit berla Mrazilka… Mrazík rozhodně nebyl žádný chladový terapeut!

Už jste slyšeli o chladové terapii?

Nejspíš slyšeli. Můžete mít pocit, že chladová terapie je poněkud módní trend. Do určité míry ano, ale to nijak nesnižuje její účinnost a užitečnost. Je přece jedno, jestli někdo začne běhat, chodit na jógu či se otužovat, protože je to trendy. Hlavní je, že se zdravým záležitostem věnuje víc a víc lidí.
Chladová terapie je zajímavá mimo jiné tím, jak se s málem dokáže hodně. Jedná se v první řadě o práci se sebou samým a už tohle soustředěné úsilí při překonávání překážek a osvojení si nových ozdravných návyků je velkým přínosem.

Co dobrého umí chladová terapie 

Cílené vystavování chladu má na náš organismus, pro mnohé překvapivě, pozitivní účinky.
Výrazně ovlivní cirkulaci krve. Rozhýbe i lymfatický oběh, který nemá svůj pohon, jako krevní oběh pohání srdce, a je tak odkázaný na vnější stimul. Při vystavování těla chladu se zvýší produkce neurotransmiteru norepinefrinu, který známe také jako noradrenalin. Jsme díky němu aktivnější, soustředěnější. To, že se tělo vystaví nepříjemnému podnětu, kterým chlad bezesporu je, vyvolá v konečném důsledku pozitivní reakci. Tělu je nepříjemně a brání se vyloučením většího množství neuropeptidu zvaného dynorfin. Díky němu naroste počet receptorů na endorfiny, a jsou navíc ještě citlivější. Zjednodušeně řečeno, po překonání „nepříjemnosti“ se dostaví intenzivnější pozitivní pocit. Proto je chladová terapie pro mnohé účinným pomocníkem při překonávání depresivních stavů.

Rozumný přístup 

Je jistě zbytečné psát, že pokud chcete zažít blahodárné účinky chladové terapie, zcela jistě se nedostaví, když skočíte bez přípravy do ledové vody. I studená sprcha bez náležitého předchozího trénování nepřinese kýžený účinek. Připravte se na to, promyslete to. Jedině tak vám chladová terapie bude dlouhodobě užitečná. Seznamte se s doporučeními zkušených chladových terapeutů. Zjistíte například, že chladová terapie může spočívat jen v noření rukou do kýblu se studenou vodou a ledem. Nebo že ke kýženým doporučeným dvěma minutám pod studenou sprchou vede cesta přes počáteční 20sekudové sprchování nohou. Dobré tipy založené samozřejmě na vlastních zkušenostech a na zkušenostech frekventantů kurzů najdete například na stránkách chladového terapeuta a biohackera Libora Mattuše.

Jedna studená sprcha samozřejmě nic neřeší. Teprve dlouhodobější návyk přinese kýžený výsledek. Zkuste to. A když se vás pak třeba nějaký stařík s berlou a bílým vousem zeptá „Je ti zima děvenko/chlapče?“, odpovíte „Zima, dědečku Mrazíčku!“ A budete vědět, že je to dobře.
 

Aktuálně