Přejít k hlavnímu obsahu
Chladová terapie
21. 10. 2022
Zdravý životní styl Podzimní vášeň pro imunitu

Chladová terapie – rozhovor s Liborem Mattušem

O chladové terapii slyšíme čím dál tím častěji. Rozhovor s instruktorem chladové terapie a biohackerem ukazuje, jak blahodárný vliv na organismus může mít cílené vystavování se chladu.

Kurzy instruktora chladové terapie Libora Mattuše už absolvovaly stovky lidí. Přednášek a webinářů se zúčastnily další tisíce. Jeho cílem je šířit povědomí o tom, jak může těm, kdo o to stojí, chlad pomáhat snad ve všech oblastech života a jak to udělat, aby se chladová terapie stala běžnou součástí jejich životů.

  • Co je chladová terapie?

Libor Mattuš

Je to systematické otužování. Slovo chlad znamená použití nižší než komfortní teploty. Ať už ve vodě, nebo na vzduchu.
Slovo „terapie“ v tomto případě označuje pozitivní efekty působení chladu na zdraví a psychiku člověka, které dokládá široké množství studií i osobní zkušenost prakticky všech jednotlivců, kteří se působení chladu dlouhodobě a systematicky vystavují.

Chladová terapie má několik základních pravidel. Je dobrovolná, vědomá a časově vymezená. To, že vám fouká na zpocená záda a vyvolá to pocit „zimy“, ale s chladovou terapií a jejími pozitivními účinky nemá nic společného. Chladová terapie používá „čistou“ zimu, po velmi omezený čas, například jen 10 nebo 20 sekund. Populární dvě minuty označované jako ideální čas nejsou podle mě nikde vědecky zakotveny. Studie naopak ukazují např. dvounásobné až trojnásobné zvýšení hladiny norepinefrinu – látky odpovědné za chuť do života, soustředění a proaktivní jednání (působí proti pasivitě a depresivním sklonům) – po pouze 20sekundovém ponoření do vody o teplotě 4,4 °C. 
Není však nutné se nořit do ledové vody celým tělem. Určitou formou chladové terapie je například i to, že si na několik desítek sekund namočíme ruce nebo nohy do kyblíku s vodou a ledem nebo se jdeme v zimě projít okolo domu s méně vrstvami oblečení, než bychom si oblékli běžně. Populární je využití částečné nebo celotělové studené sprchy, případně už zmíněné koupání v chladné vodě venku (jezero, potok, přehrada).

  • Přibližte nám termín biohacking

Biohacking je syntéza praktické zkušenosti, tradiční moudrosti a moderního lékařského výzkumu a studií. Zkrátka shrnutí lidského poznání s velmi praktickými přínosy do každodenního života běžného člověka. 

Biohacking v mém pojetí si klade za cíl přinést důležité znalosti do běžného života. Ohromný potenciál má také naše dýchání, kdy už jen to, že se naučíme přes den dýchat jen nosem a nevyužívat zbytečně ústa, má velmi výrazné efekty na energetický metabolismus, imunitu a sportovní výsledky. Stejně tak je dýchání prvním nástrojem, pokud se dostaneme do stresu. I problémy se spánkem můžeme zmírnit nebo úplně eliminovat pomocí výběru vhodné stravy, suplementace, kvalitní spánkové hygieny, večerního rituálu a také právě chladové terapie.

Pomáhají například i jednoduchá pravidla ohledně stravy. Například je dobré nahradit průmyslově zpracované potraviny věcmi z přirozených zdrojů, s dostatkem tuků, které jsou klíčové pro mentální stabilitu a dlouhodobé dobré fungování.

  • Pro koho se hodí chladová terapie? S čím vším pomáhá?

chladChladovou terapii může ke svému prospěchu využít opravdu každý.
Není to ovšem o tom, že teď všichni naskáčeme do ledového jezera – to by vlastně pro většinu necvičených lidí mělo efekty spíše negativní, a to hlavně na mentální úrovni. Spíše by si sami způsobili nechtěný šok.

Stejně jako u sportu potřebujeme začínat rozumně a přidávat zátěž velmi pozvolna, aby se organismus i naše psychika zvládaly v procesu adaptovat.
A podobně jako ve sportu má každý z nás jiné cíle, někdo může chtít pokořit světový rekord z Guinnessovy knihy rekordů, někomu stačí podpořit na běžné funkční úrovni svoje zdraví, psychiku a šance na dlouhověkost. Od toho se pak odvíjí to, jak často a v jaké intenzitě se metodě potřebujeme věnovat. Někdo začíná a vlastně mu stačí dát si ruce a nohy do kyblíku s vodou a ledem a žádnou náročnější metodu nevyužije.

Pro někoho je výzvou ledová sprcha, se kterou může projít půlroční postupný trénink. Nejdříve sprchujeme ruce pod lokty, poté paže, poté ramena a poté, co opakujeme proces na tři fáze, i nohy. Pak se teprve postupně posouváme na trup a danou část těla opět sprchujeme ledovou vodou několik týdnů, aniž bychom chtěli proces uspěchat a předčasně se vrhat do následující úrovně, na kterou z dlouhodobého hlediska tělo nebo mysl nejsou ještě připravené.

Pokud jde o účinky chladu na organismus, mnoha lidem na mých přednáškách a workshopech pomáhá informace, že evolučně jsme na chlad velmi dobře přizpůsobení. Historie člověka našeho typu sahá asi 300 000 let do minulosti. Celou tu dobu nám byla zima. Ti z nás, kdo občas chodí kempovat do přírody, vědí, že v jeskyních je zima i v létě, natožpak v zimě.

Kdyby náš organismus nebyl vybaven na efektivní odolávání chladu, dnes bychom tady nebyli. Tento evoluční vývoj je jedním z důvodů, proč časově omezená a kontrolovaná dávka chladu má širokou řadu pozitivních efektů. Tyto efekty se řadí k takzvanému pozitivnímu, hormetickému stresu.
Tak například využití působení chladu na člověka má silné zdravotní i antidepresivní účinky, podporuje výrazně kardiovaskulární systém, výrazně zlepšuje funkce imunity a podporuje soustředění, odolnost proti nepohodlí a touhu po proaktivním jednání.

  • Jak dlouho trvá, než se do toho tzv. dostanete a praktikování návyků se stane součástí běžného života?

chladová terapie_2Dobrá otázka. Záleží na tom, jakou máte předchozí zkušenost. Jak řekla jedna účastnice mého kurzu, může to být za vteřinu. Pokud jste zvyklí na sobě v mnoha ohledech pracovat, tak se stačí rozhodnout a jít za tím. Pokud nemáte s budováním zvyků zkušenosti, tak to může trvat delší čas. Hlavní je to nevzdat při případném neúspěchu. Zkoušejte, jak vám to funguje, a neváhejte si zvyk upravit, aby dobře zapadl do běhu vašeho běžného dne.

  • Co čeká na účastníky vašich kurzů a workshopů?

Praxe. Rád dávám věci do kontextu. Aby lidé rozuměli tomu, co dělají, a měli motivaci. Jednoduché kroky, které mohou využít v každodenním životě. Řídím se tím, že akční kroky musí být jednoduché a rychle proveditelné. Chladová terapie nebo dechová cvičení jsou nejen motivační zážitek, ale hlavně pomáhají v běhu každodenní operativy a vyřizování. Zaměřuji se na jejich použití právě přes den, s minimálními nároky na čas. Tak, aby se zážitek změnil v našeho každodenního průvodce a pomocníka. 
 

Zajímáte se o chladovou terapii? Hledáte informace a povzbuzení? Podívejte se na Liborův web nebo Instagram. Zjistíte, že je mnohem víc než jen instruktor chladové terapie.

 

Sledujte 25. 10. 2022 živé vysílání s Liborem Mattušem na Facebooku ve skupině Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Budete mít možnost se zeptat na to, co vás zajímá.