Přejít k hlavnímu obsahu
hormonální joga
21. 12. 2022
Zdravý životní styl

Hormonální jóga. Rozhovor s Jitkou Janešovou

Jóga nabízí několik různých podob. Slyšeli jste už o józe hormonální? Po přečtení rozhovoru s certifikovanou lektorkou Jitkou Janešovou možná zjistíte, že je to to pravé cvičení pro vás.

  • Jógu máme spojenou s prováděním charakteristických cviků, pozic. Co si máme představit, když přidáme slovo hormonální? 

Ano, také v hormonální józe provádíme cviky, které jsou velice podobné pozicím z klasické jógy. Tyto pozice jsou obohaceny o silné dechové techniky, zejména o tzv. bhastriku. Jedná se o blahodárný břišní dech, pomocí kterého masírujeme celou oblast břišní dutiny, veškeré orgány včetně vaječníků, a aktivujeme energii v těle. 
Cílem hormonální jógy je harmonizace hormonálních hladin žen, ke které dochází díky reaktivaci žláz s vnitřní sekrecí (jsou to například vaječníky, štítná žláza, hypofýzy), které produkují hormony. V jednotlivých cvičeních na tyto žlázy působíme – masírujeme je fyzicky při cvičení, dáváme jim také vnitřní masáž skrze dech a tím znovu nastartujeme tvorbu hormonů. Díky tomu se srovnají obtíže, které ženy v důsledku rozhozených hormonů trápí.

  • Pro koho je hormonální jóga vhodná? Kdy bychom o ní měly uvažovat?

Hormonální jóga pro ženy je vhodná pro ženu v každém věku. Mladé dívky, které nechtějí brát antikoncepci, ji vyhledávají z důvodu bolestivé, nepravidelné menstruace nebo akné. Zralé ženy ji cvičí pro podporu otěhotnění, pokud je trápí cysty, PCOS, PMS nebo nepravidelný menstruační či ovulační cyklus. Často chodí ženy se sníženou funkcí štítné žlázy. Cvičení je navíc aktivační, takže budete mít více energie a lépe zvládat pracovní povinnosti, děti a stres. Ženám v přechodovém období uleví od bolestí zad a rychle je zbaví nepříjemných projevů menopauzy, jako je pocení, návaly horka, bolesti hlavy či padání vlasů.
Navíc cvičení zvládne opravdu každá žena – za svou praxi jsem se nesetkala se ženou, která by cvičení nezvládla.

  • Jak probíhá a jak dlouho trvá kurz hormonální jógy?

Kurz hormonální jógy začíná přivítáním klientek a krátkým povídáním o hormonální józe, o tom, jak funguje a s čím nám dokáže pomoci. Vysvětluji také, co je za tajemstvím tohoto cvičení, že tak rychle funguje. Poté se učíme celou sestavu 21 cviků postupně. Ukážu, vysvětlím a ženy si samy zkusí. Součástí sestavy jsou i velice účinná cvičení proti stresu, která během 5 minut zklidní roztěkanou mysl a zkvalitní spánek. Délka kurzu závisí na formě. Kurz pořádaný ve studiu tvoří 8 hodin výuky – můžete si vybrat z jednodenních seminářů nebo ze seminářů podvečerních, které mají podobu tří setkání jednou týdně. Nabízím kurzy i online formou, jejichž výhodou je, že se žena může přidat odkudkoliv z ČR i zahraničí. Velice oblíbené jsou i víkendové pobyty s jógou, kde je výuka rozložena do celého víkendu a ženy si mohou dopřát masáž a relax na krásném místě. Můžete se se mnou vydat na kouzelné místo kousek za Prahou, statek Anglická sezóna, nebo na jógovou dovolenou k moři, kde se mimo hormonální jógu naučíte i cviky obličejové jógy.

  • Pokud se pro hormonální jógu rozhodneme, jak často bychom se jí měly věnovat?

To je opravdu nejčastější otázka, jakou od žen dostávám. Jako u každého cvičení i zde platí, že pravidelnost je zapotřebí. Pokud se chce žena zbavit svých zdravotních problémů a být vitální, doporučuje se cvičit pravidelně, ideálně každý den, než se problémy srovnají. To v průměru trvá 2–3 měsíce, někdy je to i mnohem dříve.
Ale sama vím, že každá máme své povinnosti a cvičit každý den je pro spoustu z nás nereálné. Já se snažím ženy motivovat, aby si na sebe našly půlhodinku každý druhý den. I to je velice prospěšné a cvičení rychle zafunguje. Spousta žen se učí dát samu sebe na první místo, své zdraví jako prioritu. To je základem pro to, že se sestavu nejen naučí, ale zejména že u ní zůstanou a budou ji pravidelně praktikovat.

  • S jakým dalším cvičením se dá kombinovat?

Skvělé je, že hormonální jóga se nevylučuje s žádným jiným sportem. Můžete ji začít praktikovat, a přitom zůstat u sportovních aktivit, které jste doposud dělali, ať už je to běhání, fitness, klasická jóga, nebo třeba procházky. U většiny žen je to spíše otázka času, najít si na cvičení kvalitní čas a zorganizovat vše tak, aby nebyly ve spěchu. Já na svých kurzech s oblibou říkám, že cvičení hormonální jógy je pozitivně návykové – cvičení si oblíbíte, protože vám po něm bude dobře, na těle i na duši, budete mít více energie, budete pozitivně naladěná, cítit se zkrátka více v pohodě. A také více žensky. Za to ta půlhodinka obden určitě stojí, co myslíte?

Hormonální jóga je další z možností, jak pro sebe najít to ideální cvičení. Přečtěte si také článek o hormonální józe a možná se rozhodnete zavítat na kurz. Jako klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR můžete v rámci programu Bonusy na prevenci využít příspěvek na kurzovné až 500 Kč.

Jitka JanešováKam za hormonální jógou


Certifikovaná lektorka Jitka Janešová vede kurzy hormonální jógy pro ženy a muže podle Dinah Rodrigues.


Na jejích stránkách www.jitcinajoga.cz se o hormonální józe a kurzech dozvíte další informace.
 

Aktuálně