Přejít k hlavnímu obsahu
Jak se orientovat ve Fondu prevence
21. 3. 2024
Na zdraví se musí chytře

Jak se orientovat ve Fondu prevence

Platíte zdravotní pojištění a s vědomím splněné povinnosti pro vás toto téma končí? Možná přicházíte o bonusy, které zdravotní pojišťovna svým klientům nabízí. Pojďme se zorientovat ve Fondu prevence.

Zdravotní pojišťovny na jedné straně pojistné vybírají a na straně druhé proplácejí poskytovatelům vykonané zdravotní služby. To je jejich hlavní úloha. 
Dobrovolnou nadstavbou zdravotních pojišťoven je poskytování finančních prostředků svým klientům z tzv. Fondů prevence.

Vyznat se v programech se vyplatí

Podívejte se, jak je rozdělen Fond prevence Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Jak uvidíte, spektrum činností, na které můžete získat příspěvek, je velmi široké, aby v něm našli „to své“ pokud možno všichni klienti ZP MV ČR.

Základní programy

  • pro dítě ročně 1 500 Kč a pro dospělého 500 Kč ročně.

Patří sem příspěvky na sportovní aktivity, sportovní ochranné pomůcky, dentální hygienu a další. 
Dospělý čerpá svůj příspěvek jednorázově na vybranou položku, ale dítě může svůj příspěvek rozdělit mezi více položek.
Příklad čerpání dítěte: 1 500 Kč na lyžařský výcvik, nebo 1 000 Kč na sportovní aktivity a 500 Kč na vyšetření dermatoskopem. 

Jakmile vyčerpáte stanovené částky, není už možné čerpat příspěvky ze základních programů.

Bonusové programy

  • můžete čerpat v libovolném množství při dodržení specifických podmínek až do maximální výše pro konkrétní program.

Tyto bonusy se čerpají nad rámec základních programů. Patří sem například příspěvky na očkování, na specifické diety, příspěvky pro těhotné ženy či pro dárce.

 

Příklad dospělý: 500 Kč ze základních programů + 2 000 Kč na očkování + 1 000 Kč za absolvované screeningové vyšetření + 500 Kč za vyšetření OCT.
Příklad dítě: 1 500 Kč ze základních programů + 2 000 Kč na očkování + 10 000 Kč na léčebně ozdravný pobyt + 500 Kč na tábor v rámci Dětského sportovního léta.

Z našich příkladů je patrné, že čerpání z Fondu prevence je velmi výhodnou záležitostí. Protože ale existuje obrovská škála možností, jak z něj můžete čerpat, musíte se předem seznámit s podmínkami a zjistit, zda je vaše žádost relevantní a může být akceptována.

Pro všechny programy platí obecné podmínky, které vysvětlují, jaké příspěvky klient může čerpat, jak má vypadat platební doklad a také, do kdy je nutné žádost podat.

Každý program může mít i své specifické podmínky, které je nutné dodržet. Například se může jednat o podmínku absolvování preventivní prohlídky u praktického lékaře, potvrzení diagnózy apod. Tyto podmínky jsou vždy uvedeny u každého programu.


Autor: Věra Danielová, hlavní metodička Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra; Štěpánka Trnková redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně