Přejít k hlavnímu obsahu
běh
11. 10. 2021
Pohyb

Jak začít s běháním? Poradíme vám

Odhodlali jste se začít běhat? Chválíme vás. Možná se vám však stane (anebo už stalo), že vás hned první trénink odradí. Vrátíte se domů s pocitem, že běh není nic pro vás, budete zadýchaní, otrávení a budou vás bolet nohy, a tak naštvaně hodíte kecky zpátky do skříně. Poradíme vám, jak to nevzdat.

Začínejte pozvolna

Pokud s běháním teprve začínáte, jděte na to pomalu a zlehka. Forrest Gump se z vás nestane přes noc. Nenakládejte si velkou nálož a především neběhejte rychle. Zpočátku stačí jen pomalé tempo (dle vaší výkonnosti kilometr za 6 až 8 minut ), beze studu střídejte běh s chůzí (říká se tomu indiánský běh). Aby vás od pravidelného běhání neodradila bolavá lýtka a kolena, nezapomeňte se před výběhem krátce protáhnout, především nezapomeňte na achillovky. Oběhněte pár domovních bloků nebo park a trénink zakončete krátkým strečinkem. Při dalších výbězích si postupně prodlužujte vzdálenost. Běhejte jen tak, aby vás to bavilo a netrpěli jste u toho.

S každým dalším tréninkem vaše fyzička poroste. Motivací vám bude, že najednou uběhnete tři kilometry, aniž byste funěli jak parní lokomotiva, pak čtyři, pět… A brzy si všimnete, že dokonce zrychlujete. Maximálně jednou týdně si do svého tréninku zařaďte delší běh – pokud běžně běháte 5 km, zkuste si někdy zaběhnout desítku. Její překonání bude pro budování vaší vytrvalosti velkým milníkem. Mezi dlouhými výběhy je nutná delší pauza k regeneraci.

Správná obuv a oblečení

Může se vám zdát, že teď v říjnu už je trochu chladno, a tak se nabalíte do větrovky. Oblékejte se tak, jako kdyby bylo o 5 stupňů více. Během se zahřejete. Volte prodyšné oblečení, raději více vrstev než jednu teplou bundu. Co se týče bot, kupte si ty běžecké, které tlumí dopady nohou. Neběhejte pouze po asfaltu – pro začátečníky jsou lepší lesní cesty či travnaté pěšiny.

Co když už nemůžete? 

Zvolněte. Nebo dokonce zastavte. Získáte tak energii, abyste mohli běžet déle. Pokud vás začne píchat v boku (mezi žebry), existuje jednoduchý fígl, jak se toho zbavit. Zastavte, předkloňte se, přitáhněte hlavu ke kolenům a zhluboka prodýchávejte v této pozici. Někdy pomůže také protažení boku – vzpažte ruku na té straně, kde vás píchá, a protahujte ji do výšky. Alespoň hodinu před každým tréninkem se dostatečně napijte, abyste byli zavodněni, a pitný režim dodržujte i po běhu.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte běžecké boty! 

 
Hodily by se vám nové běžecké boty? My je pro vás máme! Zaregistrujte se na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte říjnovou měsíční výzvu tím, že se vyfotíte při běhání, a „postněte“ ji na svůj Facebook či Instagram s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra  #zpmvbeh.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně