Přejít k hlavnímu obsahu
jídlo na horskou tůru
20. 9. 2021
Jídlo

Jídlo na horskou túru? Ani klasický řízek nezatracujte

Vyrážíte na túru do hor? Pak také řešíte, co vzít s sebou k jídlu. Požadavek na stravu při turistickém výšlapu je v podstatě jednoduchý: Musí dodat energii i živiny, ale zároveň by neměla příliš vážit a zabírat moc místa v batohu.

Než se vydáme na túru do hor, rozhodně je moudré si cestu předem dobře naplánovat. Platí to nejen o oblečení, obutí, ale i o jídelníčku. I „energie sbalená na cestu“, a tím nemáme na mysli sadu populárních oplatek, může být pestrá, chutná a především vydatná. Vybírejte i podle toho, co máte rádi a co vám chutná.

Co tedy s sebou vzít?

Samozřejmě nesmí chybět pití. Stačí i čistá neperlivá voda a na jednodenní trek minimálně 1,5 až 2 litry. Spoléhat se na horské prameny nebo na občerstvení nebude úplně ten nejlepší nápad.

Ale vraťme se k jídlu. Nejčastějším a nejobvyklejším řešením jsou chleby či opečené toasty s různými druhy sýra či salámů nebo klasické řízky s chlebem. A nutno hned dodat, že není třeba řízek nijak zatracovat. Tepelně zpracované maso v trojobalu je i poměrně trvanlivé. Řízek se zkrátka určitě při výšlapu „neztratí“ a bude chutnat.
Další klasikou jsou všemožné sendviče, nejlépe z celozrnného pečiva. Než je namazat máslem, bude vhodnější sýr tvarohového typu, který v případě teplého počasí vydrží v pevném stavu a nevyteče jako třeba máslo. 

Jako další náplň jsou vhodné tvrdé sýry a suché uzeniny, které mají delší trvanlivost. Ale jeden den určitě vydrží a i lépe chutná kvalitní šunka. Pochutnáte si i na sušeném mase, které navíc dodá vašemu tělu i pořádnou dávku bílkovin.

Do turistického jídelníčku rozhodně patří i ovoce a zelenina. Jedno doporučení – lepší je ovoce příliš nekrájet, aby nařezané plochy předčasně nezoxidovaly a nevzhledně nezhnědly. Důležité je skladování ovoce a zeleniny na cestě – pokud možno v krabičce s větracími otvory.

Je pak na vás, jak si den a jídlo rozdělíte.

Oběd by samozřejmě měl být vydatný, ale zároveň lehký. Rozhodně ne žádné těžké jídlo. Je mnohem lepší si den a cestu rozdělit několika lehčími stravovacími pauzami. 
Taková dobře načasovaná svačina spojená s pauzou a odpočinkem je při túrách hodně důležitá. Dokáže vás znovu nastartovat a oddaluje únavu.

Vypomoct si navíc můžete i různými cereálními, proteinovými a energetickými tyčinkami. Výběr je dnes hodně velký, jen si pohlídejte, nebo ještě lépe vyzkoušejte, aby vám i chutnaly. Jejich nespornou výhodou je to, že dodají energii a nezaberou v batohu příliš místa ani moc neváží. 

Jen pozor. V teplém počasí s sebou neberte tyčinky s čokoládou nebo máčené v čokoládě. Ostatně, kdo zkoušel v horku vybalit nějakou čokoládovou tyčinku, ví, o čem je řeč. 
Místo tyčinek lze s sebou vzít i jiné zdravé „zobání“. Vybírat můžete z různých mixů sušeného ovoce, oříšků, ale energii načerpáte i z hrozinek. Vše zmíněné je nejen zdravé, ale také si pochutnáte. A kdo má chuť na sladké, hodí se i sušenky nebo keksy, případně briošky či muffiny

V případě větší únavy a krize pomůže dávka rychlé energie. V té nejčistší podobě to jsou bonbony s hroznovým cukrem, ale také sušené ovoce – například datle nebo meruňky. Perfektní svačinou na túru je i stále oblíbenější smoothie. Je totiž jen na vás a na vaší chuti, co si připravíte a namixujete, pak už vše stačí dát do lahve a do batohu. Místa moc nezabere.

Jen ještě jeden dodatek: Důležité je všechny potraviny na cestu dobře a vhodně zabalit. Ovoce a zeleninu do krabiček s větracími otvory, lepší než igelitové jsou papírové sáčky a vhodné jsou i svačinové krabičky s větráním.
 

Aktuálně