Přejít k hlavnímu obsahu
Kiting
30. 7. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Kiteboarding: krocení větru i vody na drakovi

Pouštění draků bývá obvyklou podzimní zábavou, především pro děti. S trochu jiným drakem si ale užijete léto, a to doslova na plné pecky. Řeč je totiž o kitingu.

S kitingem je nejlepší začít na suchu. V případě vodní varianty hovoříme o kiteboardingu. Tato varianta v sobě kombinuje nejen rychlou jízdu po vodní hladině, ale také skoky a krocení přírodního živlu. To ale platí, pro ty, kdo draka, nebo chcete-li kite, i prkno ovládají opravdu dobře.

Kiteboarding, někdy se také používá termín kitesurfing, je atraktivní podívaná, ale ještě lepší je vyzkoušet si ho na vlastní kůži. Jistou výhodu mají ti, kdo zvládají windsurfing nebo paragliding, nicméně směle se do seznamování s kitingem mohou vrhnout i úplní začátečníci. Chce to ale dodržet několik postupných kroků.

Tím prvním je určitě získání informací. Díky internetu je jich k dispozici víc než dost – o samotném sportu, o vhodné výbavě, dracích, místech, kde se dá jezdit, a to vše doplněné spoustou videí. Teoretická příprava má zkrátka své opodstatnění. Koupit nejdříve kite a teprve potom se začít učit s ním jezdit, to není dobrý postup. A může se hodně prodražit.

Kurz kitingu? Raději ano

Absolvovat kurz ve škole kitingu se určitě vyplatí. Byť existuje názor, že to zvládne i samouk, nejlépe s pomocí zkušeného kitera. Určitě to nezkoušejte nikdy úplně sami. Kiting je sice individuální sport, ale vždycky jezděte alespoň ve dvou.

Volba projít kurzem má řadu výhod. Za prvé zjistíte, zda je tahle aktivita nabitá adrenalinem pro vás vhodná nebo ne. Dozvíte se vše potřebné a důležité – o teorii, bezpečnosti a jak reagovat v různých situacích. A také si neničíte vlastního draka, protože začátky jsou leckdy i krušné. Samozřejmě ale platí, že je dobré si zjistit, jakou má která škola kitingu úroveň.

V případě, že do toho půjdete sami, najděte si zkušeného kitera. Sice ušetříte peníze za kurz, ale dost peněz stojí vybavení. Tou nejhorší variantou je bezhlavý nákup vybavení včetně draka a až poté zjistit, že se tahle investice ani trochu nepovedla.

Začínejte s menším drakem

S kitingem rozhodně začínejte krok za krokem. Zpočátku s menším drakem do velikosti tří metrů čtverečních a na pevné zemi. Na vodu v této fázi zapomeňte. S menším drakem si osvojíte jeho ovládání, startování i přistávání, stejně jako používání bezpečnostních systémů. Menší drak má nižší výkon a výrazně eliminuje chyby i riziko zranění.

Až ve chvíli, kdy zvládáte malého draka a umíte používat bezpečnostní systém, můžete „přesedlat“ na většího draka o velikosti šest až devět metrů čtverečních, byť existují ještě i větší. Stále ale buďte ve střehu. Vítr sice při kitingu potřebujete, ale příliš silný už může být nad vaše síly a vystavíte se zbytečnému nebezpečí.

Jízdu s drakem si naplno vychutnáte na vodní hladině, ale na tu se pusťte opravdu až v okamžiku, kdy budete velkého draka bezpečně ovládat. Po hladině se pak můžete prohánět nejen na windsurfingovém prkně, ale také na wakeboardu či vodních lyžích

Najděte si vhodné místo

Kvalitní vybavení a ovládání draka je nutnost, o tom není pochyb. Ale zrovna tak je důležitý výběr vhodného místa. Při tréninku na suchu bez stromů, bez drátů elektrického vedení, na vodě bez kamenů a korálů těsně pod hladinou, bez nebezpečných proudů. V obou případech dostatečně prostorné a s předvídatelným větrem. Ideální jsou mělká písečná pobřeží, jako jsou třeba na pobřeží Německa nebo Polska.

Pro první kroky je lepší si vybavení na kiting půjčit. Teprve v okamžiku, kdy už víte, že to je to pravé ořechové, jděte cestou vlastního vybavení. Volte ale pečlivě. I podle toho, jak často se budete kitingu věnovat a kde budete jezdit – zda jen na vodě, na souši nebo na sněhu. Prkno vám vydrží hodně dlouho, to samé platí pro trapéz, ale mnohem nižší životnost má právě drak nebo neopren.

A nezapomeňte stále trénovat. Jednou za půl roku to opravdu nestačí. Najděte si svou partu, která jako vy propadla kitingu. Plně si užívejte jízdy ve větru.

Aktuálně