Přejít k hlavnímu obsahu
Co je před začátkem terapie nezbytné?
12. 3. 2024
Duševní zdraví Mindwell - péče o duševní zdraví

Mindwell - Co je před začátkem terapie nezbytné?

Co vás vlastně čeká, když se rozhodnete řešit své duševní zdraví s odborníkem? Na co je dobré se připravit a co byste si měli dopředu promyslet před prvním setkáním?

Štěstí přeje připraveným 

Ať již jdete na své úplně první terapeutické sezení nebo naopak zkušenost s terapií již máte, věřte, že se vždy vyplatí připravit. Každé sezení je totiž pokaždé tak trochu nové. Velkým pomocníkem je tužka a papír, díky kterým si můžete sepsat své myšlenky, pocity, obavy či dotazy, stejně jako témata, na která se chcete při spolupráci zaměřit. Pokud pociťujete zejména před úvodním setkáním mírné obavy, je to v pořádku a v této situaci je to běžná věc. 

Ujasněte si své „proč“

Uvědomit si, proč do terapie vstupuji, je důležité. Ale netrapte se tím, pokud nejste zatím schopni přesně slovy popsat, proč se necítíte dobře. 
Někdy vyhledáme péči o duševní zdraví ze zcela jasných příčin, kterými může být například rozvod, rozchod, ztráta zaměstnání, změna bydliště, špatné mezilidské vztahy. Jindy nám život ztěžují věci, jejichž podstata na první pohled až tak viditelná není, ale víme o nich, protože se cítíme špatně, bez energie, nedaří se nám. I to totiž může být zcela jasným důvodem pro společnou práci v sezení – pojmenovat, co se mi v životě děje a proč. 
Zkuste se zamyslet nad tím, jaký byl váš život dříve, co se k dnešnímu dni změnilo? Co se u vás změní, pokud z vašeho života obtíže zmizí? 

Co od terapie očekáváte 

Terapie probíhá zhruba takto: Při prvním setkání vám terapeut nastíní, jak pracuje, jak dlouho bude sezení trvat a stejně tak se spolu pobavíte o tom, co od společné práce očekáváte vy a na jakých tématech byste rádi pracovali. Cíle se v terapii mohou vyvíjet, měnit podle okolností nebo vašich aktuálních potřeb. 
Je prací terapeuta, aby se v tématech, se kterými přicházíte, vyznal, dělal si poznámky a sledoval „nit“, která se vaším příběhem line, a neztratil se. To umožní se k tématům vracet, jak bude potřeba. Je zcela přirozené, že do terapie vstupujeme s nějakým cílem a při práci se ukáže, že abychom jej dosáhli, musíme nejprve vyřešit něco jiného.

Dalším důvodem, proč si určovat cíle, je i radost, povzbuzení, motivace k dalším krokům a zvyšování sebevědomí při jejich dosahování. 

Zvolte si vhodný typ terapie 

Psychoterapeutických směrů je mnoho. Zkuste si například pomocí popisů jednotlivých směrů na internetu odhadnout, který by vám s ohledem na vaši povahu či téma, které chcete řešit, mohl vyhovovat nejvíce. Zeptejte se pro inspiraci přátel, pokud mají s psychoterapií zkušenost, co jim na daném směru vyhovovalo a co nikoliv. Stejně tak se dotažte na případném prvním setkání s terapeutem, zda a v jakých směrech absolvoval výcvik. 

Mezi nejznámější a tradiční druhy terapie, ze kterých vycházejí další terapie, patří kognitivně-behaviorální terapie (KBT), psychoanalýza a tzv. na člověka zaměřený přístup (PCA, C. R. Rogers). Kognitivně behaviorální terapie je jediný psychoterapeutický směr, který vychází z vědecky ověřených postupů a výzkumů, a díky tomu je označována také jako „evidence based“, tedy založená na důkazech.

Zaměřuje se na to, jak naše myšlenky ovlivňují naše emoce a chování, a soustředí se na změnu myšlení a chování, které způsobují naše psychické problémy. Díky KBT se naučíte rozpoznávat své negativní myšlenky a zjistíte, jak vás ovlivňují. Poznáte, jak změnit negativní myšlenky, které vám neprospívají. Procvičíte si základy zdravé komunikace s partnerem, rodinou, přáteli a kolegy. KBT terapie vám pomůže proměnit své negativní životní postoje a přesvědčení o sobě a druhých na ty realističtější. Terapeuti musí projít 5letým akreditovaným KBT výcvikem.

V dnešní době si můžete zvolit nejen osobní, tzv. face-to-face, terapii, ale také online terapii. Účinnost obou variant byla v mnoha studiích prokázána jako zcela stejná. Z některých studií vyplývá, že digitální KBT je dokonce oproti osobnímu setkání v některých případech účinnější. 

Nesmírnou výhodou online terapie (zejména v dnešní době, kdy v některých městech je terapeutická pomoc z kapacitních důvodů nedostupná) je to, že si můžete vybrat online terapeuta naprosto odkudkoliv a spojit se s ním v jakoukoliv denní dobu dle dohody z pohodlí domova. Takže šetříte nejen svůj čas, ale také finance za dojíždění.

Skvělou možností online KBT jsou terapeutické programy Mindwell. Programy se zaměřují na řešení nejčastějších duševních potíží, jako jsou deprese, úzkost a stres. Každý program se skládá z několika modulů. Věnují se konkrétním tématům a učí různé terapeutické techniky pro lepší zvládání potíží. Můžete jej procházet vlastním tempem a vyplňovat jej i během několika dní. Terapeut vám bude poskytovat písemnou zpětnou vazbu, ve které zhodnotí váš postup a pomůže vám s využitím cvičení v reálných situacích. Naučené KBT techniky poté využijete v každodenním životě.

Mindwell – systematická péče o duševní zdraví

Mindwell je digitální terapeutická platforma, která pomáhá řešit nejčastější psychické potíže. Její programy vycházejí z ověřených principů kognitivně-behaviorální terapie. Hlavním autorem programů je přední český psychiatr a psychoterapeut prof. MUDr. Ján Praško Pavlov, CSc., spoluautorkou a odbornou garantkou je PhDr. Marie Ocisková, Ph.D. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR přispívá na jeden ze dvou terapeutických programů Mindwell – DEPRESE nebo ÚZKOST.


Šárka KubcováAutor:
PhDr. Mgr. Šárka Kubcová, Ph.D.

Je psychoterapeutka a absolventka 5letého výcviku KBT u prof. MUDr. Jána Praška, CSc. Působí jako externí spolupracovnice Linky bezpečí. Pracovala jako psychoterapeut a etoped v Dětském krizovém centru a v Poradně pro oběti násilí NOMIA v Hradci Králové. Vystudovala magisterský obor sociální pedagogika se zaměřením na tělovýchovu a sport a druhý magisterský obor etopedie (poruchy chování u dětí a dospělých). Na Univerzitě Karlově v Praze získala titul PhDr. a Ph.D. Vyučovala na Karlově univerzitě a Univerzitě Hradec Králové.

Aktuálně