Přejít k hlavnímu obsahu
Mléko a mléčné výrobky v jídelníčku kojence
11. 4. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let

Mléko a mléčné výrobky v jídelníčku kojence

Zavádění kravského mléka a mléčných výrobků bývá pro rodiče velkým otazníkem. Kdy nastává ten správný čas a jaké typy mléčných výrobků jsou pro křehký organismus kojence prospěšné?

Kravské mléko – ano, nebo ne?

Minimálně do 10. měsíce života není trávicí soustava miminka ještě řádně vyvinutá (plně dozrává až kolem 3. roku), nemůže proto trávit stejnou potravu jako dospělí. Od ukončeného 4. měsíce sice můžete postupně zavádět zeleninové, masozeleninové a ovocné příkrmy, ale zatím není čas na kravské mléko a mléčné výrobky. 

Kravské mléko sice obsahuje celou řadu živin pro správný růst a imunitu dítěte, může však způsobit spoustu nepříjemností. Vytlačuje ze stravy kojence mateřské mléko, což je pro děťátko nejpřirozenější a v počátku života také nejdůležitější zdroj energie. Neupravené kravské mléko má příliš vysoký obsah bílkovin a minerálů, zejména sodíku, a naopak nízký obsah železa, čímž může způsobit potíže s vylučováním a často vede až k poruchám hospodaření organismu s tekutinami a následné dehydrataci, jež je pro děťátko velmi nebezpečná. Z předčasného podávání kravského mléka by mohly vzejít nepříjemné průjmy nebo zvracení, v dítěti pak můžete vypěstovat i dlouhodobé následky, jako je alergie, astma či atopický ekzém.

Kdy začínat s jogurty?

Neslazený bílý jogurt můžete v malém množství podávat nebo přimíchávat do příkrmu už kolem 7. měsíce. Jogurt by neměl obsahovat konzervační látky ani umělá sladidla. Vybírejte spíše jogurty polotučné se zhruba 2-5 % tuku. Naopak se vyhněte nízkotučným jogurtům, výrobkům z kozího či sójového mléka a smetanovým jogurtům, které jsou pro děti hůře stravitelné – ty je možné podávat nejdříve od 1. roku života. Pozor dejte také na slazené mléčné dezerty – nepodávejte jich příliš mnoho a často, aby si dítě nezvykalo na cukr.

Není sýr jako sýr

Sýry většinou malým strávníkům chutnají, ne všechny jsou však pro ně úplně vhodné. Ačkoliv reklamy propagují tavené sýry jako vhodnou dobrůtku pro děti, ve skutečnosti právě tavené sýry patří k těm nejméně vhodným – obsahují tavicí soli, fosfor a poměrně velké množství tuku. Sáhněte raději po měkkých, termizovaných sýrech, které se dobře roztírají, mají nejnižší obsah solí a dětské tělíčko z nich dokáže vápník velmi dobře využít. Dětem je můžete nabídnout po dovršení 6. měsíce. Tvrdé sýry podávejte až po 1. roce života, neboť jsou pro děti hůře stravitelné než zmiňované měkké. Pozor si dejte také na plísňové a zrající sýry, které jsou pro děti vhodné nejdříve od třetího roku.

Na co si dát pozor?

Tvaroh, smetana a neředěné kravské mléko nepatří do jídelníčku dítěte až do 1 roku. Velmi tučné mléčné výrobky, jako je právě smetana a různé dezerty, sice děti mají rády, ale až příliš rychle pokryjí doporučený denní příjem nenasycených tuků. Zvláštní pozornost je třeba dávat na odstředěné či nízkotučné kravské mléko, které může dětský organismus ochuzovat o mastné kyseliny důležité pro vývoj zejména nervového systému a které navíc obsahuje více bílkovin, než je potřeba. Příděl mléka nenahradí ani nejrůznější „mléčné tyčinky“ či průmyslově vyráběné pudinky. Jsou přeslazené a obsahují hodně konzervačních látek, které dětskému organismu spíše uškodí.

Při výběru mléčných výrobků do jídelníčku dítěte je vhodné všímat si několika faktorů, zejména tučnosti a složení produktu. Pro malé strávníky jsou nejvhodnější polotučné výrobky (sýry do 45 % tuku, jogurty do 5 % tuku) a ty, co neobsahují příliš barviv, ochucovadel a konzervantů.

Kdy zavádět mléčné výrobky do stravy?

  • Jogurty – nejdříve od 6. měsíce
  • Termizované sýry – nejdříve od 6. měsíce 
  • Tvrdé sýry – od 6. až 9. měsíce v malém množství, od 1 roku bez omezení 
  • Tvaroh a smetana – od 1 roku
  • Plísňové a zrající sýry – od 3 let
  • Kravské mléko k přípravě jídel – od 1 roku
  • Kravské mléko k pití – od 2 až 3 let

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně