Přejít k hlavnímu obsahu
Lednový úklid dětského jídelníčku
Pohled lékaře Od početí do tří let

Lednový úklid dětského jídelníčku

Mezi velmi rizikové faktory přispívající ke vzniku dětské obezity patří především nepravidelnost a malá pestrost jídelníčku. Přesně toho se nám během adventu a Vánoc nejspíš podařilo dosáhnout.

Nejdříve jste jako rodiče měli starosti s organizací konce roku – doháněli jste resty v práci a k tomu řešili úklid a vánoční pečení v domácnosti. Pak jste si konečně mohli naplno užít pohádek a odpočívat. Po celé vánoční svátky jste si s dětmi povolili spoustu dobrůtek, na stromečku se blýskaly čokoládové ozdoby a každá vaše vánoční návštěva byla doprovázená ochutnávkami cukroví. Děti si mohly volně brát, na co měly chuť. Jenomže to musí skončit. Nastal čas nastolit v dětském a vlastně i rodinném stravování pořádek.

Přiznejme si ale: Kdo z nás si nedal k televizi talíř cukroví, mísu popcornu nebo rovnou pytel brambůrek? Nejspíš úplně všichni. Jistě, je to chyba. Ale je to reálný život. Dokonce se dá říct, že je to součást výchovy – děti díky tomu pochopí, že jsou mimořádné události, které stmelují rodinu, a jisté výjimky ve stravování k tomu patří.

Nyní ale nastal čas výchovně zasáhnout, a to možná nejen v prevenci dětské, ale i v prevenci dospělé obezity. Jak nejlépe nastolíme změnu?

  • Pryč s cukrovinkami. Zabalit, zamrazit, darovat všechno nadbytečné vánoční cukroví, uklidit z dosahu jakékoli zbytky čokoládových figurek. Pravidlo úklidu je přitom jednoduché: Pryč jde všechno, co přináší prázdné kalorie bez vitamínů a jiných živin.
  • Změna jídelníčku. Zeleninové krémy a přílohy, saláty a kysané zelí. Radikální změna chutí všech hlavních jídel. U malých dětí více zeleninových příkrmů než ovocných a kašových. Střídat tento zeleninový jídelníček s občasným pečeným a dušeným masem a rybou, opět s bohatou zeleninovou přílohou. Takto radikální chuťová změna doplní do těla chybějící minerály a na sladká, hodně kalorická jídla přestaneme mít chuť.
  • Voda, voda, voda. Ano, občas jsme celou zimu na čajích, dospělí i na kávě. Změňte to. Znovu a znovu budujte vodní pitný režim, bez ohledu na venkovní teplotu a chuťové preference. Podsouvejte vodu k hraní, práci i zábavě, klidně i na stůl dětského pokoje. Vytvářejte pitné rituály. K jídlům podávejte karafu s vodou. Neváhejte podat vodu i ke snídani. Děti totiž často odmítnou čaj jako příliš teplý a odchází do školy dehydratované.
  • Střídmost. Jistá skromnost a střídmost v jídlech by najednou měla být vidět na stole i v kuchyni. Lednička by na první pohled měla být prázdnější, uklizenější, s pár základními mléčnými potravinami, zeleninou a drobným ovocem. Pokud lednice nebude plná dezertů, přesnídávek a slazených a přislazovaných mléčných výrobků, například jogurtů, děti si jednoduše nic nevezmou a lehce počkají na hlavní jídlo nebo tvarohovou svačinku od vás.
  • Odstup. Jistou psychologickou mezeru mezi obdobím hodování a normálním zdravým zimním jídelníčkem vytvoříte i výzdobou kuchyně. Najednou nebude plná sladkostí, ale bude zde mísa jablek nebo jen nepoživatelné dekorace. Nebojte se do výzdoby zapojit cibuli, česnek nebo sušené čili papričky. Nikoho nelákají k mlsání a dekorační účel splní více než bohatě. Na stole nezapomeňte ponechat karafu s čistou vodou a sklenice.
  • Pravidelnost. Čím dříve zavedete společné večeře, nejlépe i snídaně, tím dříve nastolíte pořádek v rodinném stravování. Opět nezapomeňte děti podporovat, aby měly rozmanitý jídelníček. Výborným nápadem jsou dvě různé zeleninové přílohy. Nebo zvolte luštěninu a na páře dělanou zeleninu. Dítě se tak pomalu naučí nejen pestrosti, ale i různým texturám stravy. S trochou hravosti si z volby příloh dokážete udělat i zábavu – zkuste třeba semaforové jídlo nebo duhovou oblohu. A co přejmenovat pití vody na hašení?

V každém období života se u nás bude střídat období hojnosti s obdobím disciplíny a střídmosti. Čím dříve to dítě naučíme, tím lépe a přirozeněji se naučí opravovat prohřešky ve své stravě. Získá i správný pohled na jídlo a bude ho vnímat jako zdroj energie, a ne jako zdroj potěšení. Nejde přitom o žádné násilné hubnutí, naopak. Jde pouze a jenom o řád v příjmu energie do těla.

Pořádek ve stravování je velmi významným krokem k přirozené štíhlosti i stravování bez zlozvyků. Zamyslete se nad tímto pohledem a ukliďte si po Vánocích nejen na stole, ale i v rodinném jídelníčku.

Vaše doktorka a kamarádka
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně