Přejít k hlavnímu obsahu
Novorozenecké reflexy
22. 2. 2023
Pohled lékaře Od početí do tří let

Novorozenecké reflexy

Co to ta doktorka s mým miminkem provádí? To vás možná už v ordinaci také napadlo. Zkoumání reflexů vašeho děťátka je především na lékaři, ale některé si můžete klidně vyzkoušet i sami doma.

Sací reflex

Pokud kojíte, tak vám o sání asi nemusíme nic říkat. Sání jako zdroj potravy a emočního uspokojení dítěte je velmi silně budováno již v děloze, je to zcela automatický reflex, který dítěti umožňuje přijímat potravu. Sací reflex časem u dítěte vymizí. Nahradí jej vědomé sání, které se vybuduje zhruba do čtvrtého měsíce věku. Sací reflex vyvoláte vložením prstu do pusy novorozence. 

Tip: 
Rozhodně nechte sílu sání vyzkoušet novopečenému tatínkovi. 

Úchopový reflex

Rádi vkládáte prst do malých dlaní novorozence? Miminko zcela reflexivně silně stiskne prst a nechce povolit. U čerstvě narozeného novorozence je síla stisku tak veliká, že jej udrží celého, i kdyby například visel. Takto to však rozhodně nezkoušejte, stisk může povolit a miminko by se mohlo zranit. Úchopový reflex je dalším z automatismů, kterým příroda vybavuje každého tvora. Miminko se díky němu dokáže držet mámy za všech okolností. Tento reflex vede později k vědomému držení jiných předmětů, takže stojí za to jej i cíleně podporovat. 

Hledací reflex 

Po narození ještě není zrak novorozence vyvinutý, proto na hledání maminčiny bradavky existuje další z reflexů. Miminko se při pohlazení nebo dotyku tváří okamžitě začne otáčet a aktivně hledá bradavku. 

Polykací reflex

Jeden ze základních reflexů pro příjem potravy, který není třeba blíže představovat. Stačí říct, že každé sání vyvolá polykání. Při některých vadách nervového systému dochází ke zpoždění koordinace sání a polykání, které pak odhalí a léčí pediatr. 

Plazicí reflex

Miminko položené na břicho se umí doplazit k bradavce a najít potravu. Obdobně toto plazení vyvoláte, když jej dáte na podložku na bříško. Zase jde o základní reflex, kterým si miminko zajišťuje příjem potravy do doby, než tuto činnost začne vykonávat vědomě. 

Automatická chůze

Hele, ono to miminko chodí! Pokud zvedáte miminko, například při koupeli, ve vzduchu začne hýbat nohama tak, jako by již chodilo. Je to zábavné, ale pozor na podporu hlavičky. Páteř ještě není dostatečně silná, aby hlavičku udržela. 

Moorův reflex

Vyšetření Moorova reflexu vyleká nejednu mladou maminku. Pro jeho správné provedení totiž lékařka rychle podtrhne podložku nebo plínu a miminko roztáhne ruce a nohy v obranném postoji, jako by se bránilo nebo chtělo utéct. Tento základní reflex je však doprovázen pláčem, do kterého se miminko pustí na obranu, proto nedoporučujeme reflex zkoušet doma. 

Babinského plantární reflex

K vyvolání tohoto reflexu musíte miminku přejet prstem nebo drobným hladkým předmětem po chodidle od paty k prstům. Uvidíte, jak se prstíky roztáhnou a nožička se pokrčí. Reflex zůstává poměrně dlouho aktivní, takže vás jistě bude bavit. 

Tip: 
Babinského reflex nechte vyzkoušet i tatínkům, ale spravedlivě. Ať si jej od vás nechají vyvolat i na vlastních nohách. Dospělácké nohy totiž také někdy reagují zajímavě.

S novorozencem je za všech okolností potřeba zacházet jemně a bez zbytečných stresových situací, které by mu mohlo vyvolávání reflexu připravit. Proto některé z reflexů nechte zkoušet pouze pediatrovi, ten pak správně posoudí přiměřenost vývoje dítěte. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně