Přejít k hlavnímu obsahu
Oslava prvních narozenin
3. 3. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let

Oslava prvních narozenin. Nepečený dort a veselé jednohubky

První narozeniny. Z vašeho kojence se stává batole. Pojďme mu připravit dokonalou oslavu se zdravým dortem a dalším občerstvením.

První narozeniny děťátka jsou velkou událostí v každé rodině, která si zaslouží oslavu. Pokud ji pořádáte v domácím prostředí nebo v pronajatých prostorech, kde je dovoleno přinést si vlastní dort a občerstvení, máme pro vás pár tipů. Připravte oslavenci to, co bude chutnat především jemu a zároveň tím nenarušíte jeho zdravý jídelníček.

Dort jako středobod oslavy

Dort bývá nejdůležitějším bodem první narozeninové oslavy. Některé maminky dokonce kupují či pečou rovnou dva – jeden dětský zdravější, aby se do něj mohl pustit i oslavenec, a jeden pro dospěláky. Marcipánové figurky (autíčka, princezny, zvířátka a další pohádkové postavy) sice děťátko zaujmou a budou krásně vypadat na fotkách, ale váš malý jednoleťák si na nich moc nepochutná. Je na vás, jak to vyřešíte, ale když uvnitř té nazdobené krásy najde vaše batole piškot a ovoce, proč by nemohlo ochutnat. Pro takto malé děti nejsou vhodné těžké krémové náplně, šlehačka či kávové a jiné likéry, z čehož by mohly mít zažívací potíže. Až váš prcek sfoukne svou první svíčku, nechte ho s dortem pohrát, jen ať ho má na prstíkách i na nose. 

Náš tip: Recept na nepečený dort pro roční batole


Ingredience: piškoty, alespoň dva bílé husté (řecké) jogurty, libovolné ovoce (jahody, borůvky, banány, broskve atd.), tvarohový nebo smetanový krém, ovocná přesnídávka   


Postup: Do malé dortové formy nebo větší misky dejte naspod bohatou vrstvu piškotů a potřete ji bílým jogurtem. Nechte uležet v ledničce nejlépe přes noc, aby piškůtky změkly. V den oslavy dort ozdobte ovocem, ovocnou přesnídávkou, smetanovým krémem a piškoty dle chuti. Můžete jej dát na chvíli do mrazáku, aby držel tvar a dala se do něj zapíchnout svíčka.
 

Lákavé jednohubky a křupavé tyčinky


Co se týče dalšího občerstvení, oslavenci a dětským hostům vyrobte jednoduché jednohubky. Rohlík nebo chleba nakrájejte na kolečka či kostičky, potřete je máslem nebo žervé, obložte sýrem a šunkou s vysokým obsahem masa a sníženým obsahem soli. Ozdobit je můžete kousky zeleniny. Ze salátové okurky, mrkve nebo rajčat můžete vyrobit různé „smajlíky“, veselé obličeje, očička, zvířátka… Podobně připravíte i kanapky z toastového chleba nebo tortilly. 

 

Místo slaných tyčinek, které sice dětem chutnají, ale zdravé rozhodně nejsou, připravte malým hostům „chuťovky“ z mrkve a okurky. Oloupejte zeleninu a nakrájejte ji na podlouhlé tyčinky. Na narozeninovém stole by také neměla chybět ovocná mísa. S ovocem si rovněž můžete vyhrát – kousky banánů, jablíček nebo hroznového víla napíchejte na špejle a podávejte jako ovocné špízy. Ty si mohou děti namáčet třeba do bílého jogurtu ochuceného medem.

Přejeme vám vydařenou oslavu!

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně