Přejít k hlavnímu obsahu
Nachlazení, nebo chřipka?
20. 1. 2023
Nemoci Od hlavy k patě

Nachlazení, nebo chřipka?

Nemoci dýchacích cest jsou v letošní zimě na výsluní a radost z toho nemáme. Postihují celý náš dýchací trakt, způsobují rýmu, kašel i bolest v krku.

Nejběžnější v zimní sezoně je infekce horních cest dýchacích. Toto respirační onemocnění způsobují většinou viry, které se šíří vzduchem a chladné počasí jim vyloženě svědčí. Často pak způsobují záněty vedlejších dutin nosních, záněty nosní sliznice, záněty nosohltanu, ale také záněty středouší – bolavé ouško potrápí nejedno dítě v předškolním věku. Rozšířit se mohou i na další časti těla a způsobit například opar nebo zánět spojivek.

Jak rozeznat chřipku od nachlazení?

Běžné nachlazení bývá zaměňováno za závažnější chřipku. Nachlazení často začíná škrábáním v krku, přidá se ucpaný nos nebo rýma, po pár dnech přijde kašel, přičemž může být suchý, dráždivý, ale i takzvaně produktivní, kdy vykašláváme hleny, které mohou být bílé i zabarvené. Kašel obvykle trvá dva týdny (ale i déle). Dalšími příznaky je bolest hlavy, celková slabost a únava, zvýšená teplota, bolest na hrudi. Nachlazení mívá pomalejší nástup a většinou během pár dní odezní i bez léčby.

Oproti tomu chřipka má rychlejší nástup, většinou ji doprovází horečka nad 38  °C (někdy i zimnice a třesavka), silný kašel a mimoplicní příznaky, jako bolest kloubů a svalů, velká únava a případně i zažívací potíže, zvracení, nechuť k jídlu. Chřipka může mít i závažnější důsledky, a tak zvlášť u starších lidí či chronicky nemocných nelze brát na lehkou váhu a doporučuje se proti ní očkovat. Chřipka by se neměla „přecházet“, je třeba nasadit léčbu a klidový režim, aby se nerozvinula například v zápal plic či zánět srdečního svalu. 
 

Věděli jste, že…?


Viry nejsou bakterie. Většina respiračních infekcí je virového původu a antibiotika nepomohou! Antibiotika léčí pouze bakteriální záněty dýchacích cest a plic.


Není sirup jako sirup. K tlumení a léčbě kašle můžeme užívat sirupy, ovšem jsou v nich rozdíly. Dráždivý kašel potlačíme tzv. antitusiky, nejlépe na noc, abychom se vyspali. Naopak při potřebě snadnějšího vykašlávání hlenů (jejich naředění) volíme sirupy ze skupiny tzv. expektorancií.


Zvýšená teplota není horečka. Přeskočí-li rtuť teploměru hranici 37 °C, hovoříme o zvýšené teplotě. Horečka je až nad 38 °C! Zvýšenou teplotu není doporučováno ihned srážet, naopak je vhodné nechat s ní tělo chvíli „poprat“, aby nastartovalo imunitní systém. Pro snížení horečky jsou pak nejvhodnější léky s paracetamolem, studené zábaly a zásadní je zvýšený pitný režim.
 

Přispíváme na očkování proti chřipce


Očkování proti chřipce mají ze zákona hrazené všichni senioři nad 65 let a další ohrožené skupiny (zdravotně oslabení a rizikoví pojištěnci). Všem ostatním, tedy dětem i dospělým do 65 let, pak ZP MV ČR přispívá na vakcinaci 2 000 Kč.
 

Staňte se klientem ZP MV ČR
 

Zaujaly vás bonusy a výhody, které nabízí ZP MV ČR? Víte, že můžete změnit zdravotní pojišťovnu jen dvakrát v roce? Právě teď máte jedinečnou příležitost se k nám přidat! Do 31. 3. 2023 nám zašlete vyplněnou přihlášku a od 1. 7. 2023 budete naším pojištěncem a začnete využívat všech výhod. Rozhodně to bude výhra pro vaše zdraví.
 

banner

Aktuálně