Přejít k hlavnímu obsahu
ourdoor gym
24. 6. 2021
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Outdoorové cvičení – fitko pod širým nebem

Posilovny či fitnessy se sice po covidových uzávěrách otevřely, ale různá omezení trvají stále. Nabízí se varianta doslova bez omezení. Co takhle zacvičit si venku? Cvičení venku, nebo chcete-li outdoorové cvičení, si získává stále větší oblibu.

Důvodů, proč vyměnit posilovnu pod střechou za tu pod širým nebem, je docela dost. Na přírodní posilovny se především nevztahují žádná striktní covidová omezení. To je právě dnes docela zásadní plus.

Jak se zvyšuje zájem o cvičení pod širým nebem, tak se dá říct, že i přímo úměrně tomu rostou v řadě měst, v parcích nebo na okrajích městských lesů tzv. workoutová nebo parkourová hřiště, případně posilovny s jednoduchými přístroji.

Pak už stačí jen vyrazit. Kdykoliv bez časového omezení pracovní doby, zadarmo bez shánění permanentek a s dalšími zdravotními benefity. Cvičení venku má blahodárný vliv na lidský organismus. A nejde pouze o zlepšování fyzické kondice. Pohyb venku totiž doslova nabíjí energií, získáte vitamin D ze slunečního záření a budete mít koncentrovanou radost z pohybu.

Pokud ve vašem okolí žádné takové workoutové hřiště není, nezoufejte. Náhradou se mohou stát dětské prolézačky. Je jen důležité dohodnout se s dětskými uživateli. Lze také využít další možnosti, které venkovní prostředí nabízí, jako jsou lavičky, schody nebo stromy.

Nenechte se mýlit tím, že přírodní posilovna nemůže nabídnout tolik možností cvičení jako špičkově vybavená posilovna. Musí se tu a tam trochu improvizovat, ale rejstřík možností jak a co cvičit je hodně pestrý. Od cvičení s vlastní vahou až po cviky na přístrojích a vybavení workoutových hřišť.

Jak už bylo uvedeno, na spoustu cviků se dá využít obyčejná lavička nebo schody. Stačí s sebou vzít švihadlo, případně odporovou gumu nebo závěsný systém TRX. Pak už zbývá jen najít vhodné místo, strom, kam se dá systém zavěsit, a můžete začít cvičit. Vyplatí se s sebou vzít ven i podložku na cvičení.

A co venku cvičit?
Při cvičení s vlastní vahou těla se nabízejí kliky, plank, panák, dřepy v různých podobách, výpad, výskoky či krátké běhy. Výběr cviků se ještě zvyšuje při použití švihadla, gumy nebo TRX a samozřejmě při cvičení na workoutových hřištích.

Výběr, ať je jakkoliv pestrý, je ale pouze jedna strana mince. To, co je opravdu důležité, je správná technika a provádění cviků. Pokud se cvičením začínáte, nesnažte se okamžitě vyrovnat „osvaleným“ zkušeným sportovcům. Lépe je začít pomaleji a postupně si zvyšovat dávky. Každý cvik udělejte několikrát po sobě, vystřídejte jich několik a poté všechny zopakujte ve dvou či třech sériích. A cvičte nejen správně, ale také s velkou intenzitou.

A nezapomeňte ani nepodceňte pořádné rozhýbání ještě předtím, než začnete cvičit. Stačí se několik minut vyklusat, zaskákat si přes švihadlo, udělat pár dřepů a výskoků, lehce se protáhnout. 

I během cvičení, nebo přesněji řečeno během krátkých přestávek mezi sériemi, si můžete lehce zaběhat a vydýchat se. Pro závěr cvičení platí totéž, co před jeho začátkem – nezapomeňte se důkladně protáhnout. Pro začátek si vystačíte s délkou tréninku kolem 30 minut, ale pokud vydržíte, postupně si přidávejte. 
 

Plusy cvičení pod širým nebem:

  • Je to zadarmo. Nepotřebujete permanentku, neplatíte žádné hodiny v posilovně.
  • Venku můžete cvičit kdykoliv bez omezení otevírací dobou.
  • Cvičit můžete venku v podstatě kdekoliv, nejen na workoutových hřištích.
  • Venku na čerstvém vzduchu se lépe dýchá, pohyb venku nabíjí energií.
  • Získáte vitamin D, který ovlivňuje svalovou sílu, činnost mozku i práci srdce.

Aktuálně