Přejít k hlavnímu obsahu
Jan Dezort
5. 7. 2021
Duševní zdraví

PhDr. Jan Dezort Ph.D. - Jak pomoci blízkým překonat koktavost?

S pojmem balbutik se většina z nás nejspíš nikdy nesetkala. S osobou, která je balbutikem, ale pravděpodobně ano. Měli jste nutkání balbutikovi pomoci tak, že za něj budete doříkávat slova? Je to pomoc nebo právě naopak?

Každý z nás se nejspíš už někdy potkal s někým, kdo bojuje s koktavostí, a pokud ne, tak alespoň o koktavosti slyšel. Na první pohled nebo spíš na první poslech je zřejmé narušení plynulosti řeči, ať už opakováním počáteční slabiky slova, prvního písmene nebo jeho vyrážení. Zřejmé je někdy i fyzické napětí, ale víc toho nevidíme. Koktavost se mnohdy přirovnává k ledovci – vidíme jen jeho špičku nad hladinou a tu větší část, schovanou pod hladinou, nevidíme. Koktavost se totiž odráží i v psychické stránce člověka, která hraje velmi podstatnou roli.

I přes to, že společnost v dnešní době otevírá spoustu dříve tabuizovaných témat, mnoho lidí o své koktavosti mluvit nechce. A i když by jim mnoho věcí pomohlo, neřeknou si o ně. Přitom přístup ostatních lidí hraje v životě balbutiků velkou roli. Určité reakce na koktavost, které mohou být míněny s tím nejlepším úmyslem, mohou napáchat mnohem více škody než užitku.

Možná sami často nevíte, jak se chovat a jak zareagovat. Doříct, nedoříct? Zavtipkovat, nezavtipkovat? Výzkum PhDr. Jana Dezorta, Ph.D. (2019) se prostřednictvím české verze dotazníku PASS-Ad (Kenneth O. St. Louis) dotazoval balbutiků, co by jim na jejich cestě s koktavostí pomohlo.

  • Vždycky počkejte, až člověk s koktavostí sám dokončí to, co chce říct. 
  • Neskákejte mu do řeči a naslouchejte mu. 
  • Během toho s ním udržujte oční kontakt a neutíkejte pohledem, ani když je neplynulý. 
  • Věnujte mu veškerou svou pozornost, bude se cítit líp. 
  • Naopak ho nijak nepodpoříte, pokud za něj budete dokončovat slova, budete vypadat, že vám jeho koktání vadí, nebo když sami začnete koktat, aniž byste koktavostí trpěli. 

Kdo z okolí, podle výzkumu, nejvíce pomáhá lidem s koktavostí? Mezi nejvýznamnější osoby zařadili balbutici svého logopeda, matku a také svépomocnou skupinu nebo skupinovou terapii pro lidi, kteří koktají. Podporu hledají také v příbězích slavných lidí, kteří mají s koktavostí zkušenost, a často jsou jejich podporou i nejbližší přátelé. Je jasné, že za ně jejich problém nevyřešíte. Ale to nejlepší, co pro ně můžete udělat, bude, když se hovoru s vámi nebudou bát, budou se ve vaší společnosti cítit dobře a zapomenou na své obavy. 

Důležité je neopomenout, že každý člověk je jiný. Proto mezi balbutiky najdete určitě i někoho, komu byste některým z výše zmíněných kroků nepomohli. V rámci výzkumu vznikl i plakát v různých jazykových mutacích, který je v české verzi ke stažení na www.nekoktam.cz.
 

Jan DezortaPhDr. Jan Dezort, Ph.D.

je klinický logoped s více jak patnáctiletou praxí. V rámci své práce se specializuje především na poruchy plynulosti řeči. Úspěšně absolvoval jako první Čech prestižní roční program European Clinical Specialization in Fluency Disorders, díky kterému měl možnost se seznámit s nejnovějšími trendy v oblasti diagnostiky a terapie poruch plynulosti řeči.  Účastnil se několika stáží v Michael Palin Centre v Londýně, které se specializuje na pomoc lidem s poruchou plynulosti řeči. V současné době provozuje vlastní praxi v Brně (www.dobralogopedie.cz) a věnuje se přednáškové činnosti v ČR i v zahraničí. 

Aktuálně