Přejít k hlavnímu obsahu
Pastelky a barvy
2. 11. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let

Povinná výbava batolete? Pastelky a barvy

Říká se, že první malování je jako první krůčky. První pastelky, prstové barvy či razítka proto neváhejte pořídit dítěti už ve věku kolem jednoho roku.

Pastelky jsou přínosnější než tablet

Sotva chodí a vyslovit umí jen pár slabik, to však neznamená, že ve vašem batoleti nedřímá umělec. Už k prvním narozeninám můžete svému děťátku pořídit kreslicí výbavu a možná budete překvapeni, kolik fantazie a kreativity v něm objevíte. První „výkresy“ budou brzy zdobit dveře vaší ledničky. Vaše batole bude z kreativního tvoření nadšené a vy budete mít dobrý pocit z efektivně stráveného času přirozeným učením. Pastelky a razítka jsou rozhodně přínosnější zábavou než výukový tablet.

Malování v dětech rozvíjí fantazii

Ke kreslení dávejte dětem dostatečný prostor, kresba je pro ně „jazykem“, prostředkem k vyjadřování, pokud ještě neumějí mluvit. Malování v nich rozvíjí fantazii a kreativitu. Dětské malůvky mnohdy vypovídají o jejich vnitřním světě, o pocitech a prožitcích (právě proto jsou dětské kresby využívány při psychologických vyšetřeních). Každému jejich obrázku věnujte pozornost a nadšení. Nečekejte, že budou rovnou kreslit tvary a vybarvovat obrázky, zpočátku je pro ně vrcholem kreativity čmárání a zběsilé jezdění pastelkou sem a tam. I když vám přinesou na papíře ukázat jen několik barevných čar a motanic, zajímejte se o to, co tím chtěly vyjádřit. Ano, ty dvě žluté čáry je skutečně pejsek a to modré šišaté kolečko váš dům… 

Jaké výtvarné potřeby vybrat?

Na trhu najdete celou řadu výtvarných potřeb atestovaných pro batolata už od 1 roku. Pohlídejte si právě toto označení, protože u nich máte jistotu zdravotní nezávadnosti, což je u malých dětí, které často věci zkoumají i ústy, nejdůležitější. Pastelky a barvy pro roční batolata jsou nejen bezpečné v případě nechtěného olíznutí, ale také snadno omyvatelné či pratelné a především se s nimi malým malířům dobře pracuje. První pastelky mají jiné tvary než ty pro starší děti – vyrábějí se ve tvaru kuličky, kuželu či širokého trojhranu, aby je dobře uchopily i ty nejmenší ručičky. 

Čím se liší výtvarné potřeby pro batolata?


Pastelky a fixy pro nejmenší děti mají kratší a silnější tělo, aby se v malých prstíkách dobře držely. Hroty jsou kulaté a „zaražené“ dovnitř, aby si s nimi dítě neublížilo. Tuhy u pastelek jsou měkké a lehké, aby nezatěžovaly drobné dětské ruce. Voskovky mívají trojboký tvar, aby z ručiček neklouzaly. Barvy jsou výrazné a syté, aby děti zaujaly a dobře kryly. Protože si děti často počmárají ruce i nábytek, barvy by měly být omyvatelné, a pokud pomalované oblečení před zaschnutím barev hodíte do pračky, pak i snadno pratelné. 

Razítka zárukou dětské radosti

Svému malému „Picassovi“ můžete pořídit nejen pastelky či voskovky, ale také dětská razítka s veselými motivy. Razítkovat zvládnou děti zhruba kolem 18 měsíců, učit je to však můžete i dříve, jen je nenechávejte bez dozoru, aby si razítko nespletly s nějakou laskominou. Razítkování je nejen kreativní a zároveň zábavnou výtvarnou činností, navíc díky motivům například zvířátek stimuluje rozvoj slovní zásoby, kolem druhého roku se pak pomocí razítek můžete společně učit i barvy.

Malujte rukama i nohama

Nechce se malému umělci kreslit pastelkami? A co takhle prstíky? Prstové barvy pro nejmenší se prodávají v balení několika kalíšků zářivých barev, měly by být dermatologicky testované a samozřejmě snadno omyvatelné vodou. Pomocí nich můžete vytvořit také otisky nožičky a ručičky do alba.

Pokud vaše batole k malování zatím netíhne, nenuťte ho. Dříve nebo později bude kreslení a tvoření bavit každé dítě, musí k tomu jen dospět samo. Buďte dětem v této nové dovednosti laskavými učiteli, chvalte je a motivujte. A jejich výtvory si schovávejte, jednou si nad nimi společně rádi zavzpomínáte!

Jak kreslí děti

  • Okolo 2 let: Jen tak si čmárají, obrázky nic neznamenají. Baví je, že předmět, který drží v ruce, za sebou zanechává stopy. Když dělají dlouhé čáry, často přetahují přes papír.
  • Okolo 3 let: Jejich kresba už „něco“ znamená. Chtějí nakreslit něco konkrétního, ale zatím jim to nejde, a tak si vymýšlejí, co je na obrázku. První obrázky bývají sluníčko či hlava maminky nebo tatínka.
  • Okolo 4 let: Dítě dobře ví, co chce nakreslit. Pokud obrázek vypadá jinak, svůj původní záměr změní, a z domečku se klidně stane auto. 
  • Okolo 5 let: Dítě by mělo umět nakreslit postavu včetně detailů, jako jsou oči, nos nebo prsty na rukou.

Aktuálně