Přejít k hlavnímu obsahu
Artyčok
18. 3. 2024
Zdravý životní styl Příroda léčí Jarní vášeň pro zdravé tělo

Příroda léčí: Artyčok

Hledáte do vašeho jídelníčku něco nového, ale chcete, aby to byla rostlina, aby měla široké spektrum účinků na zdraví a aby také chutnala a byla použitelná na mnoho způsobů? Přečtěte si o artyčoku.

Artyčok (Cynara cardunculus L.) k nám přicestoval ze severní Afriky. Důležitější však je, že má silné ozdravné účinky na lidské tělo. Vysoký obsah vitaminů, vlákniny a minerálů ho rovnou nominuje na favorita v období detoxu.

Pomáhá s vylučováním žluči a působí jako prevence žlučových kamenů. Zároveň má také podpůrný účinek při vylučování moči, což je výhodné při mnoha urologických problémech. 

Artyčok také velice přispívá ke zlepšení trávení a snižování hladiny cukru v krvi, protože obsahuje velké množství vlákniny (inulinu) – ve sto gramech artyčoku je až 5,4 gramu vlákniny. 

A tak jestli v období jarního detoxu myslíte i na ztrátu nějakého toho kila, které cítíte navíc, budete jen stěží hledat vhodnější zeleninu do svého jídelníčku. 
Artyčoky mají tužší konzistenci, a proto je lepší je upravit tepelně. Zajímavé je, že pokud jde o obsah účinných látek, není mezi syrovými a vařenými artyčoky zásadní rozdíl. 

Co najdeme uvnitř artyčoku

Zásadní je kombinace dvou aktivních sloučenin – cynarinu (polyfenol), ten má protizánětlivý efekt, a chlorogenové kyseliny (najdeme ji i v nepražených zelených kávových zrnech), která umí správně regulovat vylučování žluči a má močopudný účinek. 

  • Vitaminy A, B a C – chrání buňky před oxidačním stresem, udržují dobrý stav kostí a štítné žlázy, podporují zrak a zdravou pokožku
  • Kyselina listová – důležitá v těhotenství, podporuje také dobrou náladu, paměť a krevní oběh
  • Vláknina – podpora trávení, čištění střev a imunity
  • Draslík – důležitý pro buňky svalů, pro kosti, játra a červené krvinky. Udržuje uvnitř buněk správné množství vody
  • Flavonoidy – chrání buňky před toxickým působením škodlivých látek
  • Hořčík – má pozitivní vliv na mozkovou činnost, dodává tělu energii a zlepšuje spánek
  • Železo – pomáhá transportovat kyslík po těle. Váže se hlavně na červené krvinky, které přivádí kyslík do tkání
  • Tanin – brání průniku škodlivin do krve. Je důležitý pro zastavení krvácení, zmírnění průjmů a bojuje proti ústním bakteriím

Artyčokový čaj

Sušené listy artyčoku lze koupit ve formě čaje, který má silné močopudné účinky, a proto je ideální při zánětu močového měchýře a ledvin. Doporučuje se pít i po operacích močového ústrojí. 

Artyčokem proti cholesterolu

Artyčok se v několika studiích ukázal jako nesporný pomocník v boji proti cholesterolu. Dokáže snížit „špatný“ LDL cholesterol a zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol.

Nezbývá než nastudovat recepty, kde se artyčok hojně vyskytuje, a překvapit sebe i rodinu večeří, která má o hodně víc benefitů než jen výbornou chuť!


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně