Přejít k hlavnímu obsahu
Tymián na dýchací cesty
20. 2. 2024
Zdravý životní styl Příroda léčí

Příroda léčí – Tymián na dýchací cesty

Je ve vašich očích tymián jen kořením, které patří do italské kuchyně? A ještě jste nikdy neochutnali tymiánový čaj? Pak si rozhodně přečtěte o jeho schopnostech zatočit s virózami, kašlem a záněty.

V našich domácnostech najdeme tymián v kuchyňské lince, zavřený v kořence. Bývá tam zavřený tak dlouho, až ztratí své aroma i účinky. Je to proto, že není součástí našich receptů tak často jako třeba kmín, majoránka nebo česnek.

Co se uvnitř tymiánu skrývá

Tymián je doslova napěchovaný množstvím minerálů a vitaminů, z nichž nejvýznamnější jsou vitamin C, A i B, hořčík, draslík, železo či vápník. Tato rostlina je plná antioxidantů, které jsou zásadní v boji proti mnoha onemocněním. Těžko hledat bylinu, která by měla tak široké uplatnění. Tymián je velmi účinné přírodní antibiotikum, ale má také antimykotické účinky a působí proti zánětům i virózám. 

Tymiánový čaj denně?

Chystáte se ráno do práce, ale cítíte se nachlazení a unavení? Nebo vás trápí astma? To jsou přesně ty situace, kdy je ideální místo kávy si do termohrnku uvařit na cestu do práce tymiánový čaj. A v práci si během dne uvařte další. A večer ještě jeden.
Silice uvnitř tymiánu mají ozdravný vliv na plíce, pomáhají uvolnit průdušky a rozpustit hlen. Prostě vás nechají pořádně se nadechnout. Je to skvělá alternativa nejrůznějších cucacích pastilek, u kterých někdy ani nevíte, co vlastně cucáte. 
Tymián je při dlouhodobějším užívání přeborník v boji se záněty uvnitř těla, ať už jde o dýchací cesty, močové cesty nebo zažívací trakt. Tymián je také skvělý koktejl přírodních látek pro podporu tvorby bílých krvinek, což přímo souvisí s posílením imunity. 

Pamatujte, že nic se nesmí přehánět a maximální vhodná dávka pro dospělého člověka je 10 gramů, ale těhotné a kojící ženy by tymián neměly užívat. Na jeden šálek bohatě postačí kávová lžička tymiánu, která odpovídá zhruba 2 gramům, což je dávka více než bezpečná.

S jarem možná budete přemýšlet, které květiny si pořídit na balkon či okenní parapet. Zařaďte mezi své oblíbené i květináč s tymiánem, protože není nic lepšího než vlastnoručně vypěstovaná a nasušená bylinka.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň a specialistka na bylinky a přírodní kosmetiku

Aktuálně