Přejít k hlavnímu obsahu
Mateřídouška
Zdravý životní styl Příroda léčí Jarní vášeň pro zdravé tělo

Příroda léčí - Mateřídouška

Kdy jste měli naposledy mateřídouškový čaj? A vnímáte mateřídoušku víc jako symbol léta, nebo spíš maminek a mateřství? Pojďme si připomenout, pro koho je mateřídouška skvělá a jestli ji pít, nebo se v ní koupat.

Mateřídouška je rostlina, která dříve kvetla na každé mezi a podél prašných cest. Dnes je vlastně vzácná, protože mezí, úvozových cest a slunných stráněk je méně a méně. Mateřídouška je vlastní sestrou středomořského tymiánu, a proto si je mnozí pletou. Tymián ale vytváří kompaktní otužilé keříčky, kdežto mateřídouška je povahy plazivější, drobnější a křehčí, s něžně fialovými nebo narůžovělými kvítky. Její vůně vyvolává v mysli obrazy horkého léta, dětských prázdninových chvil či prvních letních lásek. Je ikonickou rostlinou české letní přírody.

Uvnitř mateřídoušky

Řečí chemické laboratoře obsahuje mateřídouška éterické silice s vysokým obsahem karvakolu, dále thymol, linalool, cineol a další monoterpeny a sesquiterpeny, třísloviny, triterpeny a flavonoidy.
Naši předkové ji ale vnímali o dost jinak než mikroskopem, a tak například vkládali mateřídoušku miminkům do kolébky, aby děti hezky rostly a byly krásné.

Kdy sáhnout po mateřídoušce

Při nemocech dýchacích cest je mateřídouška spolu s jitrocelem časem osvědčeným prostředkem. Čaj z mateřídoušky a jitrocele s citronem pomáhá při zánětu průdušek, astmatu i při černém kašli. Také vám uleví při žaludečních a menstruačních křečích. 
Mnoho nepokojných a nervózních dětí by mělo po koupeli v mateřídoušce zase zdravý spánek. Ale i dospělí, kteří jsou deprimovaní nebo v nervovém napětí, se po takových koupelích v krátkém čase cítí mnohem lépe. 

mateřídouška sušenáJak připravit nálev k pití? 

Jednu kávovou lžičku sušené mateřídoušky zalijeme ¼ l vroucí vody
a necháme 15 minut louhovat.
Popíjíme 3–4 šálky denně po doušcích.

 

Pro koupel

cca 200 g sušené bylinky, vložíme do látkového sáčku (zkuste použít obyčejnou bavlněnou ponožku) a přímo do vody ve vaně.

Dejte pozor

Mateřídoušku rozhodně nepijte v těhotenství, a to až do okamžiku, kdy začne porod. Od toho momentu je mateřídouškový čaj naopak skvělý pro usnadnění porodu.

Na balkoně a v kuchyni

Pokud věnujete některou z balkonových nádob mateřídoušce, získáte vytrvalou a nenáročnou rostlinku, která se během léta pokryje kobercem růžovofialových kvítků. Zbožňují je včelky a čmeláci, které určitě potěší, když pro ně vytvoříte takové malé bistro, kde se zastaví, posvačí a zase budou pokračovat ve své práci. Když kvetoucí nať sestřihnete a usušíte, získáte ten nejlepší čaj, ale také koření, které se hodí hlavně do masových dušených pokrmů nebo slaného pečiva. 

Věřte, že to stojí za to.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň a specialistka na bylinky a přírodní kosmetiku

Aktuálně