Přejít k hlavnímu obsahu
mental health
22. 9. 2022
Duševní zdraví

Psychické zdraví onkologického pacienta

Pacienti, kteří se potýkají s onkologickým onemocněním, mohou kromě fyzických potíží zažívat také intenzivní psychické potíže. Jak jim lze pomoci?

Jakým psychickým potížím musí čelit onkologický pacient? Je to zejména emoční stres, problémy se spánkem, poruchy nálady a mnohdy také poruchy příjmu potravy. Souvisejí s velmi důležitými pilíři našeho zdraví, které by u nás všech měly být pevné za všech situací. A pro onkologické pacienty však může být velmi náročným požadavkem udržovat svou duševní rovnováhu. Za poslední desetiletí naštěstí došlo k významným změnám v české psychoonkologii, a to zejména co se týče komplexní péče o pacienty.

Psychické potíže pacientů 

Lékaři moc dobře vědí o příznacích psychických potíží, které se mohou dostavit během jejich bolestivé léčby. Může se jednat zejména o neklid, skleslost, častý pláč a emoční stres, se kterým přichází také problémy se spánkem, poruchy nálad a další potíže. Ačkoliv tyto záležitosti byly v minulosti velkým problémem, v současné době, zejména díky pokroku v medicíně, existují určité metody, jak pacientům pomoci udržet duševní rovnováhu a klidnější mysl. 

Mnohá centra komplexní onkologické péče v dnešní době poskytují konzultace s klinickými psychology, kteří se soustředí na psychické zdraví jedince a pomáhají mu procházet tímto náročným obdobím.

Sezení s psychology a psychiatry

Onkologičtí pacienti a jejich blízcí se mohou obrátit také přímo na jednotlivé klinické psychology nebo ve všech centrech komplexní onkologické péče požádat o sezení s psychiatrem, který jim může předepsat vhodné medikace. V některých případech se bohužel může u pacienta rozvinout také duševní choroba, kterou je nezbytné léčit intenzivněji, a proto jej psychiatr případně přemístí do vhodné léčebny. 

Sociální péče

Další důležitou částí péče o psychické zdraví onkologického pacienta by měla být také sociální péče, která pro něj má ve většině případů zásadní význam. Jde především o práci s rodinou pacienta, odbornou pomoc při vyřizování pracovních záležitostí a samozřejmě také o domácí péči. Ne každý si totiž během léčby dokáže dostatečně poradit sám a je velmi důležité, aby mu tato služba byla zajištěna. Bohužel ne všechna onkologická centra tuto možnost nabízejí, tudíž se někdy pacient nebo jeho rodina musí obrátit na pracovníky sociálního poradenství sami.

Duševní zdraví je při léčbě onkologického onemocnění jednou z největších devíz a zásadně přispívá k uzdravení. Nikdy se proto nestyďte požádat o pomoc.
 

Psychoonkolog odpovídá


Jak být oporou onkologicky nemocnému člověku? Na to vám 22. září od 19:00 v živém vysílání odpoví psycholog a psychoonkolog Martin Pospíchal, autor knihy „Touha žít“, na profilu 211 – Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. Položte mu vlastní otázky.
 

Aktuálně