Přejít k hlavnímu obsahu
Pusťte se do půstu
14. 7. 2023
Zdravý životní styl

Pusťte se do půstu

Půst neznamená hladovění. Zvláště ne jednodenní. Může vám po všech stránkách jen prospět. Aby byl opravdu přínosný, stačí dodržovat několik základních pravidel.

Pro koho je a není půst

Půst si rozhodně neordinujeme proto, abychom shodili „nějaké to kilo“. Jedná se o jakousi pauzu, kterou dopřejeme nejen svému trávicímu traktu. Už jen jeden den omezení potravy budete vnímat jako odpočinek pro tělo i mysl. Pokud mluvíme o jednodenním půstu, dá se říct, že se hodí pro všechny. Ale i k jednodennímu půstu musíte přistupovat s rozvahou. Jste jedním z této skupiny? Těhotná žena, senior, osoba s cukrovkou, vysokým tlakem či dalším vážnějším onemocněním, oslabená nemocí či úrazem? Určitě se poraďte o vhodnosti půstu s vaším lékařem.

Co se týče dlouhodobějšího půstu, do něj bychom se měli pustit už jako zkušenější a trénovanější. To je ale samostatné a vydatnější téma.

Příprava

Aby vše proběhlo v pořádku neberte přípravu na lehkou váhu, i když se nejedná o žádný složitý proces. Pokud držíte svůj jídelníček v rovnováze, bude to pro vás snadnější. 

Jestli si dopřáváte ve zvýšené míře smažená jídla, jídla plná bílé mouky a cukru, slazené nápoje, rádi solíte a kořeníte, půst pro vás bude spíš jako drsná odvykací kúra. Zkuste se nejprve naladit na zdravější režim. Více zeleniny a ovoce, méně smaženého, bílého pečiva, a vůbec vysoce průmyslově zpracovaných potravin a více pohybu vás dostane na předstupeň opravdového půstu, který pak budete prožívat mnohem klidněji a budete ho vnímat jako přirozenou součást vašeho stravování.
Nejde o to držet půst za každou cenu. Rozhodně by neměl na tělo působit jako narušení či nárazový šok. To by nepřineslo mnoho užitku. 

Připravujte se spíše déle, než abyste se do půstu vrhli po hlavě. Budete-li několik týdnů hlídat nejen složení vaší stravy, ale i pravidelnost a velikost porcí, které budete o něco zmenšovat, docílíte rovnováhy, která vám přinese zlepšení z dlouhodobého hlediska.

Jak na to

  • K půstu přistupujte v psychické pohodě.
  • Den předem nejezte „do zásoby“.
  • Voda, voda, voda.
  • Přizpůsobte zátěž.
  • Den poté se „nedojídejte“, spíše držte něco jako poloviční půst.

Důležité je, aby vám tento krok přinesl radost, úlevu a příjemné pocity. Nestanovte si proto žádné dogma, které by k pohodě rozhodně nepřispělo. Chcete si během svého postního dne „přilepšovat“ kefírem nebo jogurtem? Proč ne, je to jen na vás.

Dopřejte svému tělu osvěžující pauzu, naordinujte si půst.
 

Aktuálně