Přejít k hlavnímu obsahu
rodina na kole
14. 5. 2021
Zdravé dítě Jarní vášeň pro zdravé tělo

Recept na obezitu a nadváhu dětí? Hýbejte se s nimi!

Děti se jen málo hýbou, přibližně každé čtvrté dítě má nadváhu a každé desáté je obézní. To jsou alarmující data. Negativní roli sehrála i řada pandemických omezení a restrikcí, kvůli nimž byla uzavřená sportoviště.

Jak rozhýbat děti

Jak na to? Jak přitáhnout děti ke sportování a k pohybu? Zcela jednoduše – jít jim příkladem. Tahle výzva platí na prvním místě pro rodiče. Není rozhodně nutné se hned vrhnout do téměř vrcholového tréninku. Důležité je začít. Klidně i postupně. Omezení už naštěstí krok za krokem povolují. Tím dalším, tentokrát naším krokem, je vrátit děti na sportoviště, k pravidelnému pohybu. A nemusí to být jen na hřiště, na atletické dráhy či do sportovních hal. To proto, že nejlepší tělocvičnou je příroda. A pohyb je společně se zdravou stravou nejúčinnější zbraní proti kilům navíc.

Ať je pohyb zároveň i hrou, která děti bude bavit

Tím prvním krokem je začít se hýbat. Stačí i procházky nebo s těmi nejmenšími dětmi vyrazit na pískoviště, dětské hřiště či do lesa. Samozřejmě záleží na věku dětí. S těmi nejmenšími si vystačíme s jednoduchými aktivitami – běháním, honěním, házením, hrou na schovávanou. 
Využít se dají i dětské dopravní prostředky využívající k pohonu vlastní sílu – různá odrážedla, tříkolky, pro šikovnější děti i koloběžky. V tomto období se počítá každá pohybová aktivita, ale je důležité, aby dítě zaujala, bavila ho. Zkrátka, aby pohyb byl zároveň i hrou. Jen procházka po lese ho nejspíš tak docela nenadchne…
Proto i na krátké výlety s dětmi je dobré s sebou vzít větší či menší míč, házecí talíř, švihadlo nebo kroužky. Pak už stačí jen vymyslet jednoduché soutěže a hrát si. Využít lze i přírodní „materiál“ – házet na dálku či na cíl lze například i šiškami.

Najděte sport, který se líbí dítěti, nejen vám

Se staršími dětmi už může být sportování a hýbání se promyšlenější. Využít se dají venkovní posilovny s různým nářadím, jako cvičební pomůcky ale lze využít i lavičku, schody, pařezy, nebo padlé kmeny. Pamatujte ale vždycky na bezpečnost. Rozhodně platí, že opatrnosti není nikdy nazbyt.
Pak už stačí jen vyhlásit domácí olympiádu, stanovit jednotlivé disciplíny a vypsat odměny. To proto, že motivace je důležitým momentem. Zásadní ale je položit základ pravidelnému sportování nebo spíš hýbání se. Ve sport se to vše může změnit později s rostoucím věkem dítěte, když už bude schopno lepší koordinace a koncentrace. 
Pak už jsou děti schopné věnovat se i sportům, které vyžadují jisté dovednosti – např. míčovým sportům od vybíjené přes fotbal až třeba po basketbal. Nalézt lze ale i další pohybové aktivity. Ne každý je šikovný na míčové hry. Stačí vyrazit společně na kolech, na in-linech, na koloběžkách… 

A když zrovna počasí pohybu venku nepřeje, rozhodně doma nelenošte. Nemusíte mít doma zrovna špičkově vybavený fitness, abyste se s dětmi mohli hýbat. Společně si zacvičíte s vlastní vahou těla, se švihadlem, míčem… Opět platí, že každý pohyb je lepší než sedět před televizí či počítačem.
 

Tipy, jak rozhýbat děti:

  • Hýbejte se společně s nimi. Příklady přece táhnou.
  • Pro začátek stačí i chůze, postupně přidávejte další aktivity.
  • Cvičte a sportujte pravidelně, ale nenuťte děti násilím.
  • Vybírejte sport a pohyb podle toho, co děti baví.
  • Připravte si soutěže, chvalte je a motivujte.
  • A samozřejmě to důležité – odměňujte je.

Aktuálně