Přejít k hlavnímu obsahu
solární alergie
17. 5. 2021
Nemoci

Solární alergie

Mnoho lidí si solární alergii plete s poškozením kůže sluncem při nadměrném slunění, tedy klasickém spálení kůže. Solární alergie je však daleko vážnější problém, který vyžaduje mnohem větší pozornost.

Podstata solární alergie

Jde o fyzikální alergii, tedy přehnanou reakci lidského těla, v tomto případě na UV záření, tedy fyzikální podnět. Je to reakce imunitního systému, něco jako poplach, který může, ale nemusí být omezený jen na místo, které bylo vystaveno slunečnímu záření. Na rozdíl od spálení kůže jsou projevy sluneční alergie jiné a nemusí laika na první pohled vůbec napadnout.

Formy solární alergie

  • Polymorfní světelná erupce

Velmi častá forma alergické reakce, zejména u žen mezi 20. a 40. rokem života, která připomíná kopřivku. K výsevu drobných červených pupínků dojde i po relativně krátkém vystavení se slunci. Vše je doprovázeno svěděním, na kůži mohou vzniknout nejen pupínky, ale i větší vřídky až puchýře. 

  • Mallorca akné

Podle festivalového a party ostrova byla pojmenována forma vyrážek způsobených kombinací kosmetických látek a působení slunečního záření. Vyskytuje se v obličeji, na zádech a dekoltu. Výsev pupínků je doprovázen i tvorbou mazových cyst a hnisavých aknózních projevů. 

  • Fotoalergická reakce

Zde dochází k reakci mezi dráždivou látkou nebo celkově podávaným léčivem a UV zářením v kůži. Spouštěčem fototoxické reakce mohou být lokálně použité látky, často i parfémy, vonné esenciální oleje, například bergamot. Mnoho krémů obsahuje chemické stabilizátory a dezinfekční přísady, které mohou také reagovat se slunečním zářením. 
 

Pozor na léky

Některé celkově podávané léky zcitlivují kůži na UV záření. I krátká expozice bez ochranných filtrů může způsobit silnou dráždivou reakci. K typickým látkám, které zcitlivují kůži na UV záření, jsou: antibiotika, chemoterapeutika, vybrané látky proti srážení krve a léčivé masti. Dobrou zprávou je, že u všech léků a léčivých látek je tato vlastnost důrazně uvedena v příbalovém letáku. 
 

Léčba solární alergie

První pomoc

Svědivá místa je potřeba chladit, ideálně aplikovat lokální chladivý gel proti svědění, antihistaminikum, jako je například Fenistil či Dapis. Neuškodí ani volně prodejné antihistaminikum. Každou vážnější komplikaci, například infikované pupínky, raději svěřit do péče dermatologa. 

Prevence

S vědomím, že na slunce naše kůže reaguje citlivě, se dá celkem lehce fungovat. Zejména na jaře a počátkem léta je nutné používat opakovaně vysoký ochranný sluneční faktor. U alergiků je nutné volit krémy s minerálními fotofiltry a bez jakýchkoli přidaných látek, tedy hypoalergenní přípravky, nejlépe doporučené dermoexpertem nebo lékárníkem. Používejte ochranný faktor SPF 50 a více. 
 

Příprava kůže na léto

Před sluněním lze částečně pokožku připravit, a to zvýšeným přísunem betakarotenu. Zde dávejte pozor na zbytečné nadužívání potravinových doplňků. Hrozí předávkování a oranžově červená kůže, ale i vážné jaterní problémy. Naopak velmi zdravá i pro zrak je konzumace mrkve, kde předávkování prakticky není možné, s výjimkou miminek, kterým je často podávána mrkev ve formě příkrmů a šťáv. 
mrkev

Trochu slunečního záření potřebujeme nejen pro tvorbu vitaminu D, ale i pro dobrou náladu a duševní pohodu. Slunce k našemu zdraví jednoznačně patří, jen si vlastní neopatrností nepokazme pobyt na něm.

Gianna Conti
 

Aktuálně