Přejít k hlavnímu obsahu
Světový den dárců krve
Zdravý životní styl

Světový den dárců krve: Proč darovat krev

Každý, kdo někdy daroval krev, vám jistě potvrdí, jak skvělý je pocit, že právě pomohl všem ostatním. A přesně tohle vás zas a znovu zavede do transfuzního centra na další a další odběry krve.

Karl Landsteiner, pozdější držitel Nobelovy ceny za objev Rh faktoru v krvi, se narodil 14. června 1868. Proto na tento den připadá Světový den dárců krve, nejen jako poděkování dobrovolným dárcům, ale také pro zvýšení povědomí o neutuchající potřebě zdravé a bezpečné krve. 

Je nesmírně povzbuzující, že v Česku přichází každoročně darovat krev přibližně 225 000 dárců a každý rok k nim přibude asi 30 000 nových dárců.
Méně povzbuzující už je, že to nestačí. Počty dárců by se měly pohybovat spíše kolem 300 000 a 35 000 prvodárců ročně…

Průzkumy v nemocnicích ukazují, že už se tento nedostatek promítá do reality, jako je například odkládání některých zdravotnických výkonů.
Autonehody, úrazy, operace, léčba závažných onemocnění – tady všude se hraje o minuty a nejcennější a nenahraditelnou tekutinou je krev. 

Pokud jste někdy krev potřebovali, patrně jste nebyli ve stavu přemýšlet nad tím, že někdo jiný šel a naprosto nezištně a s radostí v srdci svou krev daroval. To je v tu chvíli pochopitelné, ale mnozí se uzdraví a na dar z nejcennějších zapomenou, jako by dostali pouhou plechovku Coca-Coly zdarma.

Pojďme tedy v sobě najít hrdinu – dárce – a alespoň jednou za rok svou krev darovat. 
Takový odběr krve zabere zhruba čtvrt hodiny a každý z nás tak může zachránit tři až čtyři jiné lidské životy. 

Dárcovství krve je bezplatné a je potřeba dodržet jen pár jednoduchých pravidel: 

  • den před odběrem dietnější strava 
  • dostatek tekutin
  • žádný alkohol
  • k odběru nechodit nalačno
  • dietně snídat (nic tučného)
  • nechodit na odběr po noční směně

Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně