Přejít k hlavnímu obsahu
sirupy
8. 11. 2021
Pohled lékaře Úskalí diet

Úskalí diet - přírodní sladidla

Přírodní sladidla jako by již v názvu obsahovala ubezpečení, že na rozdíl od těch umělých našemu zdraví budou prospěšná. Není tomu ale tak vždy. Přečtěte si, která sladidla jsou nejlepší volbou a kterým se raději vyhnout.

Pojmem přírodní sladidla souhrnně označujeme celou řadu rostlinných sirupů a sladidel, které mají sladkou chuť a do jisté míry dokážou při vaření nebo doslazování pokrmů nahradit rafinovaný cukr. Na trhu bio potravin se to jen hemží sirupy a sladidly, které soutěží o naši pozornost a o obsah naší peněženky. Inspirujte se tímto článkem a vyberte si podle kladů i záporů vybraných alternativních přírodních sladidel.

+++ Čekankový sirup


Zdravá alternativa cukru z malé rostlinky s modrými květy je opravdu výbornou náhražkou umělých sladidel i bílého cukru. Mnozí výtažek z čekanky již dávno znají jako čekankovou bezkofeinovou rostlinnou náhražku kávy. Ve formě sirupu a sladidla se čekanka vyrábí relativně kratší dobu, ale do kaší, dezertů a sladkých pokrmů je to velmi vhodná volba.

Sirup z čekanky má sám o sobě velmi nízký glykemický index v porovnání s cukrem (GI pouze 5) a celkový obsah cukrů je zde jen několik gramů (4,7 až 5 g na 100 gramů sirupu). Hlavní složkou sirupu je rozpustná vláknina inulin, kterou náš organismus tráví až ve střevě za pomoci bakterií. Inulin tak napomáhá růstu přátelských bakterií v tlustém střevě. Jde o prebiotikum. Tato vláknina však může způsobit potíže osobám, které mají narušenou pohyblivost střev, jsou po operacích trávicího traktu nebo trpí chronickou zácpou. Těmto osobám může potíže ještě zhoršit, způsobit nadýmání nebo i průjmy. 

Ketosirup nebo čekankový sirup?

Mnoho výrobců čekankový sirup označuje i jako ketosirup, protože nezvyšuje hladinu krevního cukru. Ale pozor: Někdy již samotná receptura obsahuje kombinaci s jinými sladidly. Čtěte složení a dejte pozor na čistotu a kvalitu produktu, upřednostněte čistý produkt s autentickou chutí. 
 

++ Javorový sirup

Vysoce ceněný poklad přírody s lahodnou, ale specifickou chutí, na kterou si je nutno zvyknout. Má vyšší kalorickou hodnotu než čekankový sirup (54 kcal/100 g), což ale asi 6× méně než med. Sladká chuť je zde podpořená významným obsahem minerálů, manganu a draslíku. Glykemický index je příznivý – 54, nejde tedy o vysloveně dietetickou potravinu, ale rozhodně jde o přírodní a zdravou alternativu cukru. 

++ Med

Naše nejrozšířenější a nejkomplexnější alternativa cukru. Jde o celý komplex látek s mnoha minerály, antioxidanty, sice silně kalorický (až 313 kcal/100 g), ale zároveň s nízkým glykemickým indexem, tedy přesněji řečeno v přírodní, nepasterizované formě. Vzhledem k vysokému obsahu glukózy a fruktózy jej nelze považovat za dietní alternativu, ale pro zdravé jedince jde o nesmírně cennou přísadu do sladkých jídel a čaje. Dávejte pozor na jakoukoli tepelnou úpravu medu: Mnoho bioaktivních látek se tepelnou úpravou ztrácí, zbydou pak jen prázdné kalorie. 

++ Melasa

Tmavá viskózní tekutina, přezdívaná i černé zlato, se získává z cukrové třtiny jako vedlejší produkt. Obsahuje mnoho minerálů, mimo jiné i železo, kterému vděčí za svou výrazně tmavou barvu. Melasa obsahuje i vápník, zinek, draslík, má v sobě díl bílkovin i některé mastné kyseliny. Jde o poměrně kalorickou potravinu s objemem kalorií téměř stejným jako u medu (konkrétně 297 kcal/100 g), ale s nízkým glykemickým indexem – 27, tedy vyšším než u čekankového sirupu, ale nižším, než má javorový sirup.

−− Agávový sirup 

Mnoho dovozců potravin se přidalo k trendu sirupů ze všeho možného, v tomto případě z tropické kaktusovité rostliny, ze které se vyrábí i tequilla nebo oblíbená lihovina mezcal. V sirupu je vysoký podíl ovocného cukru, fruktózy. Dnes již bezpečně víme, že vysoký obsah fruktózy sice nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale na druhé straně při dlouhodobé konzumaci poškozuje játra a způsobuje problémy s cholesterolem. Oboje pak ještě zhorší potíže diabetiků nebo obézních s metabolickým syndromem. Jako jediná alternativa se do stravy nehodí. 

−−− Kukuřičný sirup 

Tento sirup je další pastí na konzumenty. Existuje ve formě přírodní, tedy s vysokým obsahem glukózy, nebo ve formě, kde je výrobcem záměrně obohacený o ovocný cukr, fruktózu. Obojí je špatně, z mnoha důvodů. Čistý kukuřičný sirup není úplně typicky v nabídce obchodů, proto nám nehrozí, že ho koupíme nevědomky. Velký problém však představuje jeho použití ve sladkostech a slazených potravinách, kde je označený jako glukózo-fruktózový sirup. Najdete jej jako často používanou přísadu jogurtů a mléčných dezertů. Zejména v nich si jeho obsah pečlivě pohlídejte.

+ Xylitol

Tento tzv. alkoholní cukr má své klady i zápory. Je méně kalorický, asi o 40 % méně než bílý cukr, ale je to cukr. Jeho největším kladem je příznivý účinek na mikrobiom dutiny ústní. Kvůli preventivnímu účinku proti zubnímu kazu je populární zejména v bonbónech a žvýkačkách, kde vzorně plní svou roli. Při větší konzumaci, například jako přísada sladkých jídel, může mít projímavý účinek a vědci si také nejsou jisti jeho vlivem na mikrobiom střev. Proto s jeho užitím v malém nemusíte mít problém, ale jako jedinou alternativu v kuchyni jej nemůžeme doporučit.
 

Závěrem: Slazení je šizení 

Při omezování slazení nejde ani tak o to, kterou alternativu zvolíte, ale o to, nakolik si vy a vaše rodina odvyknete sladké chuti. Pokud totiž budete používat čistě přírodní rostlinná sladidla, ale pořád a všechno budete doslazovat, nepodaří se vám ani zhubnout, ani zbavit výkyvů hladiny krevního cukru. Organismus sladidly jednoduše šidíte. Tělo dostává informaci o tom, že přijde sladká rychlá energie, ale do žaludku dorazí pouze málo kalorií. Tělo tak reaguje permanentním stresem, který časem dokáže zdraví poškodit ještě více. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Aktuálně