Přejít k hlavnímu obsahu
sladidla
3. 9. 2021
Pohled lékaře Úskalí diet

Úskalí diet - umělá sladidla

Omezit příjem zbytečných kalorií z nápojů a jídel je jednou z cest ke zdravému hubnutí. Ovšem někdy to prostě bez sladké chuti není ono. Moudrým řešením tohoto dilematu je dobrý výběr sladidla.

Umělá sladidla jsou ty typy potravinových doplňků, které upravují základní chuť teplého a studeného jídla nebo nápoje. V současnosti již existuje mnoho sladkých sirupů a náhražek cukru na přírodní bázi, například čekanka, agáve, melasa. Všechny jsou to čistě přírodní alternativy slazení, které ale již vyžadují celkovou úpravu jídelníčku. Máme také celé spektrum nízkokalorických přírodních nebo přírodně vyrobených sladidel, které souhrnně nazýváme umělá sladidla. Tato skupina látek obsahuje látky a potravinářské přísady, jejichž účelem je plně nahradit cukr v pokud možno co nejvíce druzích pokrmů a nápojů. 

Co znamená „umělá“ 

Zažitý název „umělá“ je u mnoha látek velmi zavádějící. Musíme mít na zřeteli, že tyto látky již byly od začátku syntetizovány a dlouhodobě hlídány z hlediska bezpečnosti a nezávadnosti pro lidské zdraví a podléhají celé řadě schvalovacích procesů potravinových regulátorů, včetně pravidelných studií dlouhodobého vlivu na zdraví. Slovo „umělá“ v tomto případě zahrnuje nejen synteticky vyráběné sloučeniny, ale i chuťově vyladěné tekuté nebo tabletové směsi sladidel nebo přírodně identická sladidla. Někdy jde o proces, kdy se z přírodní formy pouze izolují látky, které způsobují sladkou chuť, a ty se pak dále upravují do formy tablet, prášku nebo tekutého roztoku. Dvě sladidla stojí za větší pozornost.

  • Stévie 

Tato drobná rostlinka, kterou můžete běžně pěstovat i na okně v domácnosti, má v listech a v nati vysoký obsah steviosidů. Ty jsou původci sladké chuti, se sladivým účinkem až 200násobně silnějším než bílý cukr. Vědci ve stévii identifikovali i desítky minerálních látek, látek s antioxidačními a zklidňujícími účinky na trávicí trakt. Z dlouhodobého hlediska je významné také její působení na krevní tlak, který tato bylinka lehce snižuje, samotný mechanismus je však předmětem zkoumání. 
Stévie má trochu neobvyklou chuť. Může se proto stát, že někomu nebude v nápojích a jídlech úplně sedět. I tak vřele doporučuji experimentovat s jednotlivými formami, protože na rozdíl od usušených lístků je například tekutý extrakt možno lépe a citlivěji dávkovat.

  • Sukralóza

Olíznutí prstu, „ochutnání“, stojí za vznikem tohoto poměrně moderního sladidla. Pro chemika jinak naprosto nepřípustné chování vedlo v jedné z amerických firem k objevu velmi sladké látky, která je svojí podstatou velmi blízká sacharóze, tedy tomu, z čeho je složený cukr, ale v podobě bez kalorií. Sukralóza je derivátem sacharózy se třemi molekulami chloru, který zvyšuje citlivost chuťových pohárků na sladkou chuť, zároveň ale zabraňuje rozložení v metabolismu a zapojení do energetického cyklu. 
Sukralóza je vynikající v tom, že je chuťově velmi neutrální. Dlouhodobě je testována a její zdravotní bezpečnost je prokázána. V organismu se nehromadí, buď projde střevem nevstřebaná, nebo ji rychle vychytají ledviny a vyloučí se močí. Sukralóza se svou velmi stabilní molekulou znamenala průlom i v potravinářském průmyslu, čím dál tím více je součástí „low carb“ zdravé výživy, proteinových tyčinek, syrovátkových nápojů i nealkoholických nápojů. Mnohé kavárenské sítě ji již rády používají jako zcela bezpečné sladidlo pro teplé kávové i čajové nápoje. 

Sukralóza nezpůsobuje ani ani z dlouhodobého hlediska žádné komplikace žádné komplikace. Zřídkakdy, spíše výjimečně, může zvýšit pohyb nebo plynatost střev, zejména pokud kombinujeme „light“ studené nápoje se zvýšeným užitím v kávě a čaji. 

Tím nejlepším, co pro sebe můžete udělat, je zcela omezit samotný princip slazených nebo doslazovaných nápojů. Pokud ale opravdu bojujete s celoživotním návykem na sladkou kávu, nebo prostě sladkou chuť máte rádi, hledejte sladidlo, které si oblíbí vaše chuťové pohárky. 

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

 


Giana ContiAutorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně