Přejít k hlavnímu obsahu
potraviny bohaté na proteiny, keto dieta
11. 1. 2021
Pohled lékaře Úskalí diet Jarní vášeň pro zdravé tělo

Úskalí diet - vysokobílkovinné a keto diety

Na dietách s vysokým obsahem bílkovin, tedy na červeném mase, lososu, listovém špenátu a mnoha dalších variacích na toto téma, přežívá polovina světových celebrit. A ty přece vědí, co dělají. Nebo je tomu jinak?

Již od dob slavné Atkinsovy diety, později Dukanovy a všemožných keto diet, víme, že zejména v radikální počáteční fázi, kterou charakterizuje vysoký denní příjem bílkovin a nízký až zanedbatelný příjem sacharidů, jsou na váze těla poměrně rychle znát výsledky. Ale co když minimálně polovina úspěchu těchto diet je vlastně jen důsledná restrikce kalorií doplněná o intenzivní cvičení, o kterém se již tolik nemluví? 

Keto diety pracují s principem, že naše tělo dokáže energii vyrobit nejen spalováním sacharidů, ale i spalováním tuků. To je pravda. Děje se to ve fázi ketózy, kdy se spalují mastné kyseliny. Při drastickém omezení škrobů a cukrů v potravě tělo sáhne nejdřív po rezervě v podobě jaterního a svalového glykogenu (složitějšího škrobu). Spálením zásob glykogenu najednou skokově poklesne i tělesná váha

Pár kilogramů za pár dní? Skvělá motivace pro další hubnutí. V pozadí je ale prozaický fakt. Glykogen váže v těle vodu. Litry vody. Je to jednoduché: žádný glykogen, žádná voda ve tkáních. Mimochodem, zrovna tento princip je využíván u mnoha sportovních disciplín, kde jsou váhové kategorie důležité. 

Po motivačním začátku následuje u každého delší fáze spojená se zpomalením hubnutí, vyčerpáním duševních a tělesných sil. Je to trnitá cesta plná chyb v příjmu látek důležitých pro správnou funkci metabolismu. Kromě zoufalé touhy (tzv. „bažení“) po sacharidech se často dostavuje únava, fyzická i psychická vyčerpanost, podrážděnost a nervozita. Mnozí se uchýlí k vyšší konzumaci kofeinu v kávě a nízkoenergetických nápojích. Úbytek na váze pokračuje bez fyzické aktivity téměř neznatelně, až se motivace hubnoucího vyčerpá a on to vzdává. Jojo efektem končí vysoké procento těchto diet.

KLADY

  • Rychlý úbytek na váze
  • Dostatečný příjem bílkovin
  • Omezení cukru ve stravě
  • Zvýšená konzumace syrové zeleniny

ZÁPORY

  • Deficit vitaminů, především vitaminů skupiny B
  • Negativní změna mikrobiomu střeva a její důsledky 
  • Poškození ledvin a cévního systému překyselením
  • Nestabilita psychiky, vliv na duševní výkonnost, soustředění 

CO SI VZÍT PRO ŽIVOT

Pravidelný příjem kvalitních bílkovin zaručí, že metabolické procesy budou mít dostatek aminokyselin pro metabolismus. Největším přínosem pro běžný život je omezení až vynechání jednoduchých cukrů ze stravy při zachování komplexních sacharidů. Jednoznačně je to skvělý způsob, jak dlouhodobě bojovat proti mnoha civilizačním nemocem. 

S ÚSMĚVEM NA ZÁVĚR

Tělu sice touto dietou poručíme, ale ne na dlouho. Je to vlastně stejné jako se solí ve slavné české pohádce:
„I s nejlepší dietou to bez pohybu není ono. Bez pohybu to nikdy nebude ono.“

Gianna Conti
Vaše doktorka kamarádka

Seriál ÚSKALÍ DIET

Diet existuje nepočítaně. Jak se v nich vyznat? Jak neudělat chybu a poznat, která se může podepsat na našem zdraví? Abychom to zejména s radikálními dietami nepřehnali a neuškodili tělu více, než mu prospěli, měli bychom se ke každé změně stravování postavit kriticky. V následujícím miniseriálu Úskalí diet probereme klady i zápory moderních diet. Poradíme vám, co si z nich vzít pro život. 

 

Těšte se na článkyúskalí diet

Autorkagianna conti 3

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně