Přejít k hlavnímu obsahu
zelené diety
8. 3. 2021
Pohled lékaře Úskalí diet Jarní vášeň pro zdravé tělo

Úskalí diet - zelené a sirtuinové diety

Přiznejme si, komu by se nelíbilo pojídat ke skleničce dobrého červeného vína kousky kvalitní čokolády a ještě u toho hubnout? To jsou totiž jedny z povolených potravin v rámci poměrně moderního trendu hubnutí – takzvaných sirtuinových nebo zelených diet.

Jak fungují

Zelené diety vycházejí z principu, že pokud tělu dodáte jisté aminokyseliny v dostatečném množství a zároveň omezíte jeho celkový kalorický příjem, tělo aktivuje sirtuinovou ochranu metabolismu. Znamená to, že využije sirtuiny tělu vlastní pro ochranu buněk, které by byly hladověním poškozené. Sirtuiny jsou látky enzymového typu, které chrání genetickou výbavu člověka a připravují tělo na hladovění. Významně jej chrání před poškozením z vlastního metabolismu, naopak zvyšují hladinu látek stavějících a regenerujících tělo. Zde ale výhodnost této diety končí. Pro hubnoucí efekt je totiž nutné omezit příjem kalorií o nejméně 30 % a i u zbytku potravy je nutné preferovat zelené potraviny a ovoce s velmi nízkým obsahem přírodních cukrů. 

Zdroj sirtuinů

K zelenině nejbohatší na sirtuiny přitom patří kapusta, rukola, celer, petržel, zelené jablko. Jinou formu enzymu chránícího naše buňky má resveratrol obsažený především v červeném víně, dále kurkuma a na antioxidanty bohaté ovoce. To jsou především jahody, maliny nebo ostružiny a borůvky. Dalším významným zdrojem antioxidantů je zelený čaj, káva a čokoláda

V čem je zádrhel

Problémem této diety je ale omezení celkového kalorického příjmu. Odborníci na výživu se vesměs shodují v názoru, že omezení příjmu kalorií na 1 000 kcal denně je velmi drastické. Nestačí ani pro dospívající organismus, natož pro dospělého průměrně fyzicky aktivního člověka. Hrozí tak, že se tělo přepne do úsporného metabolismu, a navíc dojde k deficitu makro- a mikroživin, chronickému nedostatku vitaminů, například těch rozpustných v tucích. Mnoho lidí se nadchne pro zdánlivě zdravou dietu, která slibuje poměrně rychlé výsledky. Náročná a přísná dieta však nadšení rychle zchladí, většinou do týdne končí, ale našemu tělu, přesněji řečeno metabolismu, jsme stihli pořádně zamotat hlavu. 
 

KLADY 

  • Vysoký podíl čerstvé zeleniny a ovoce
  • Omezení jednoduchých cukrů
  • Vysoký příjem antioxidantů
  • Dobrý příjem vlákniny

ZÁPORY 

  • Hladovění a ztráta energie
  • Vysoké riziko jo-jo efektu
  • Nedostatek kvalitních bílkovin
  • Nedostatek mikro a makroživin 
     

CO SI VZÍT PRO ŽIVOT

Ze sirtuinové diety bychom si pro život mohli vzít minimálně jednu zelenou šťávu denně jako náhradu večeře, odlehčení našeho jídelníčku nebo odpolední booster energie. Její samotný princip je pozitivní v tom, že nás učí jisté střídmosti. Ale pozor na extrém. Drastické omezení kalorií nám možná krátkodobě upraví křivky, ale v dlouhodobém kontextu nám spíše uškodí. 
 

S ÚSMĚVEM NA ZÁVĚR

Zní to skvěle, dieta s čokoládou a červeným vínem. A ještě lepší je, že někdo touto dietou krásně odůvodnil, proč můžeme popíjet i mlsat. Na zdraví!

Vaše doktorka kamarádka
Gianna Conti

Seriál ÚSKALÍ DIET

Diet existuje nepočítaně. Jak se v nich vyznat? Jak neudělat chybu a poznat, která se může podepsat na našem zdraví? Abychom to zejména s radikálními dietami nepřehnali a neuškodili tělu více, než mu prospěli, měli bychom se ke každé změně stravování postavit kriticky. V následujícím miniseriálu Úskalí diet probereme klady i zápory moderních diet. Poradíme vám, co si z nich vzít pro život. 

 

Těšte se na článkyúskalí diet

Gianna Conti 3Autorka

MUDr. Gianna Conti, MBA – lékařka, vydavatelka odborných časopisů pro seniory, sociální služby a záchranářství, garantka prestižního projektu oceňování hrdinských záchranářských činů Zlatý záchranářský kříž, propagátorka poctivé zdravotní osvěty. Přednáší a vzdělává především nezdravotnickou veřejnost.

Upozornění

Léčebná a zdravotně osvětová doporučení v této rubrice nenahrazují kompletní lékařské vyšetření.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Aktuálně