Přejít k hlavnímu obsahu
Vstávání s lepší náladou
28. 2. 2023
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Vstávání s lepší náladou

Stále ještě pošmourná rána nám k dobré náladě příliš nepomáhají. Než se dočkáme dnů, které budou více zalité sluncem, pomozme si aktivním přidáním světla.

Naše hodiny

Náš život řídí cirkadiánní rytmus, vnitřní hodiny, které jsou víc, než si myslíme, propojené se světlem. Když se podíváme, jak máme většinou poskládaný den, nejspíš se ukáže, že se našim vnitřním hodinám soustavně snažíme házet klacky pod nohy, i když to často neděláme se špatným úmyslem. Prostě nás při tom všem, o co se musíme postarat, nenapadne, že sypeme písek do dokonalého soukolí. A to nemáme na mysli žádné příležitostné přešlapy, či dokonce extrémy, kterými zasahujeme do své životosprávy. Při zajišťování životních potřeb svých i potřeb našich blízkých si zkrátka na nějaký cirkadiánní rytmus mnohdy ani nevzpomeneme. Jistě, povzdychneme si: „To jdu dneska zase pozdě spát.“ Nebo například: „Neměl jsem to jíst tak pozdě večer.“ Možná si i uvědomujeme, že se to děje častěji, než je zdrávo, ale nejspíš nás to hned nedovede k rozhodnutí důsledně své vnitřní hodiny respektovat. Můžeme ale začít po malých krůčcích, než sladíme všechny naše aktivity, včetně doby jídla, která je (stejně jako spánkový režim) také nesmírně důležitá. Začněme vylepšením přechodu z noci do dne. Přispěje to i k rychlejšímu nastartování lepší než pošmourné nálady.

Rozsviťte si

Při probuzení během noci, kdy si například potřebujete dojít na záchod, je dobré, ne-li nutné, nevystavovat se světlu. Snažíme se tak co nejméně narušovat spánkový cyklus. Pro tyto případy se hodí mít nainstalované tlumené noční osvětlení, například jako orientační světlo do zásuvky, které neobsahuje modré světlo. Nechceme poplést organismus, který produkuje melatonin, nezbytný pro dobrý spánek.
Naopak při ranním probuzení nám tlumené světlo k procitnutí příliš nepomůže. Potřebujeme, aby se produkce melatoninu zastavila. I když někoho neskonale láká pohybovat se po ránu jen v tlumeném světle, nijak to nepomáhá, pokud se potřebujete relativně brzo překlopit z noci do dne. Rozsviťte si. Dejte dostatkem světla tělu signál, že začíná den. Pocítíte to na okamžitém zlepšení své nálady, i když se za okny ještě převaluje tma.

Vylaďujte cirkadiánní rytmus 

Jak vidíte, nejedná se o žádný komplikovaný trik, life hacking. Jen prostě myslete na to, abyste do tmavého rána pustili dostatek světla. Pokud chcete postoupit na vyšší úroveň, popřemýšlejte o buzení světlem. Nakonec si možná pořídíte světelný budík. Jako další kroky ke sladění s naším cirkadiánním cyklem můžete promyslet barevné spektrum světla, v tu kterou denní hodinu, také tělesné aktivity, ale hlavně čas, který během dne věnujete jídlu. Ideální načasování příjmu potravy a omezení doby, po kterou jídlo přijímáme, je ale na samostatné téma.
 

Aktuálně