Přejít k hlavnímu obsahu
kolo
22. 9. 2021
Pohyb

Vyberte si kolo: Podle toho, kde a jak často jezdíte

Cyklistika je stále oblíbenější. To je zkrátka fakt. Kolo je oblíbeným dopravním prostředkem skoro na všech „frontách“ – na cestě do práce, po městě, na nákup, stejně jako na cestách za poznáním, turistikou, na silnici i v terénu, na rovině i v kopcích.

Jde jen o to, jaké kolo si vybrat. Stručně řečeno, než na nějaký bicykl ukážete a definitivně řeknete „Tenhle chci“, je důležité si ujasnit, podle jakých kritérií budete vybírat.

Tím nejspíš nejdůležitějším kritériem je, kde budete na kole nejčastěji jezdit. Podle toho pak vybírejte jeho typ. Zrovna tak je důležité vybrat vhodnou velikost rámu, materiál, vzít v úvahu, zda jste muž, žena či dítě, a samozřejmě nelze opominout cenu ani to, jestli se vám kolo líbí.
Z jakých typů kol lze tedy vybírat a na jaké cesty a do jakých terénů se hodí?

  • Silniční kolo 

Začněme klasikou. Kola této kategorie, jak už napovídá název, jsou vhodná pro cesty po silnicích, především s asfaltovým povrchem, a pro pravidelné jízdy na delší vzdálenosti. Silniční kola mají úzké pneumatiky, konstrukce se zaměřuje na sportovní, nízký posed s řídítky typu berany. Vybaveno je pouze nejnutnějšími komponenty. Zkrátka vše je zacíleno na sportovní styl jízdy po silnici.

  • Horské kolo

Dnes nejspíš nejrozšířenější a nejoblíbenější kategorie. Samozřejmě je nutné jedním dechem dodat, že horská kola se nabízejí v široké škále podob podle toho, pro koho jsou určená. Jiné horské kolo uspokojí milovníka vyjížděk do přírody po zpevněných cyklostezkách a zcela jiné pak toho, kdo na kole zdolává i náročné terény, kdo jezdí přes kořeny, kameny a další překážky.
Horská kola mohou mít odpruženou pouze přední vidlici, nebo jsou celoodpružená. Mají široké pláště s většinou hrubým terénním vzorem a mohutnější rámy. Dá se na nich jezdit i po silnici, ale pneumatiky mají mnohem větší valivý odpor než klasické „silničky“, a tudíž jsou i pomalejší. V minulosti nejčastější průměry kol 26 a 27 palců dnes stále častěji nahrazují větší devětadvacítky.

  • Crossová a trekingová kola 

Jedná se o kombinaci horských, silničních a městských kol. Zvládnete na nich v pohodě jízdu po silnicích, po městě, ale i v lehčím terénu, po polních cestách. Jsou ideálním volbou pro cykloturisty. Dá se říct, že v sobě spojují výhody silničního a horského kola.
Cyklista na crossovém kole sedí víc vzpřímeně, kola mají většinou průměr 28 palců a oproti horským kolům i o poznání užší pláště s méně hrubým desénem. Proto lépe než „horáci“ zvládnou jízdu po silnici, ale stejně dobře si poradí i s nenáročným terénem. A pokud byste hledali rozdíl mezi trekingovým a crossovým kolem, tak je pouze v tom, že trekingové kolo má bohatší výbavu dalšího příslušenství, například blatníky, nosič, světla…

  • Gravel 

Zajímavý „hybridní“ typ bicyklu. Gravel kola se v rodině kol řadí mezi nejmladší a jsou vlastně „kříženci“ silničních a horských kol. Pohybují se rychle po silnici, ale zvládají i jízdu po polních cestách a v lehkém terénu. Rám se hodně podobá klasické silničce, ale posed na něm není až tak nízký. Typickým znakem jsou širší silniční pláště a kotoučové brzdy.

  • Městské kolo

Jak už jejich název napovídá, jsou určena pro jízdy ve městě nebo ke krátkým přesunům z bodu A do bodu B. Do práce, na nákup, na koupaliště… A po zpevněných cestách, chodnících, cyklostezkách. Posed je na takovém kole hodně vzpřímený, pohodlný. Do výbavy kol patří nosiče, blatníky, světla a další příslušenství.

  • Elektrokola 

To je tak trochu samostatná kapitola bicyklů. Kola, na kterých sice sami šlapete, ale významným pomocníkem, který uspoří spoustu vaší energie a námahy, je elektromotor umožňující dosáhnout rychlosti až kolem 30 km/h. Tahle kola otevírají cestu k cyklistice i lidem, kteří by jízdu na klasickém kole, třeba v krajině s velkým výškovým převýšením, už nezvládli.

Jak už zaznělo v úvodu, dalším faktorem při výběru kola je i to, zda jste muž, žena či dítě, takže na výběr jsou pánská, dámská a dětská kola. Rozdíly jsou také v materiálech rámů kol – od ocelových přes hliníkové až po titanové a karbonové. Liší se pevností, hmotností, ale také cenou.
Zkrátka, než si kolo vyberete, dobře si rozmyslete, kde a jak často budete jezdit a kolik jste ochotni do nového „miláčka“ investovat.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyrazte v září na kolo a vyhrajte balíček cyklistického vybavení (batoh, přilbu, rukavice a brýle)
 
Akce ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA probíhá 9 měsíců.
Přináší 9 sportovních výzev a výhru pro každý měsíc.
Zapojit se můžete do jednoho či více měsíců.

Pokud zdoláte alespoň pět výzev z devíti, můžete vyhrát hlavní výhru elektrokolo Author v hodnotě 73 000 Kč.
 
Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně